Pericolul căpușelor pentru alergătorii montani

Pentru a nu fi expuși la bolile transmise de căpușe, trebuie să ținem cont de câteva recomandări când ieșim în natură.
Pericolul căpușelor pentru alergătorii montani

 

Toamna vine cu o serie de competiții dedicate faptelor bune, prin care numeroși alergători se implică în evenimente de strângere de fonduri pentru diferite asociații nonprofit. Programate inițial primăvara, mare parte din acestea sunt reprogramate pentru toamna 2020. 

Fie că e vorba de cros, semimaraton, maraton sau ultramaraton, mare parte din aceste curse sportive de alergare se desfășoară în aer liber, pe teren variat, cu obstacole naturale care pun la încercare abilitățile alergătorilor, iar un pas greșit, poate duce la o accidentare.

Dar ce facem cu pericolul nevăzut din natură (parcuri, păduri, pajiști) - și-anume căpușele?

Aceste artropode cu viață parazitară pot transmite o serie de boli grave pentru om.

Căpușele sunt în general active atunci când temperaturile depășesc 6 °C, de obicei din luna martie până în luna noiembrie. Însă mai există excepții și în sezonul rece, în funcție de climă.

 

Ce boli pot transmite căpușele și cum se manifestă acestea

Ciclul evolutiv de la ou la adult al căpușei are nevoie de 1 până la 3 gazde (în funcție de tip). Devin astfel transmițători. Bacterii, virusuri sau alți agenți patogeni care provoacă diferite boli la animale, pot ajunge astfel și la oameni

La noi în țară, principalele boli transmise prin căpuşe de care trebuie să fim conștienți sunt boala Lyme, febra butonoasă și encefalita transmisă de căpuşă (TBE), boală infecțioasă mai puțin cunoscută de către publicul larg. 

Muşcătura de căpuşă nu este echivalentă cu boala Lyme. Doar un procent redus de căpuşe se hrănesc cu sângele unui animal infectat de bacteria Borrelia burgdorferi, cu impact asupra sistemului nervos uman. Dacă se reușește îndepărtarea căpușei în primele 24 de ore de la mușcătura, șansele de a face boala Lyme se reduc considerabil. 

Encefalita transmisă de căpușă este o infecție rară, produsă de virusul encefalitic din grupa virusurilor TBEV (Tick Borne Encephalytis Virus) care afectează creierul și măduva spinării. Această afecțiune se transmite prin mușcătura unei căpușe infectate cu virusul encefalitei de căpușă și are o evoluție în două faze. 

Dacă inițial simptomele sunt asemănătoare cu cele ale gripei: febră moderată, oboseală, dureri musculare și de cap, în cea de-a doua fază, cea neurologică, simptomele sunt mai grave: febră mare, greață, amețeli, somnolenţă, confuzie. În fazele tardive, cu tulburări senzoriale sau motorii, este necesară spitalizarea. Sechelele pot varia între 30-60%, cu simptome neurologice pe termen lung sau permanente. 

De reținut: Nu există tratament specific pentru tratarea encefalitei transmise de căpușă. Până în prezent, encefalita transmisă de căpușe (TBE) a fost raportată în 34 de țări din Europa și Asia, în creștere datorită încălzirilor climatice din ultimii ani. 

 

Cum putem preveni apariția encefalitei transmisă de căpușă

 

Vaccinarea preventivă și respectarea recomandărilor de prevenire a mușcăturilor de căpușe sunt două moduri prin care ne putem feri de pericolul encefalitelor de căpușă.

-discutați cu medicul de familie sau un specialist în boli infecțioase despre opțiunea vaccinării

-accesați www.desprecapuse.ro, secțiunea Despre encefalita transmisă de căpușe (TBE)

 

Pentru a nu fi expuși căpușelor și implicit vulnerabili la bolile transmise de aceste insecte, trebuie să ținem cont de câteva recomandări când ieșim în natură:

-Purtați haine deschise la culoare, pentru a sesiza mai ușor căpușele care ajung pe haine

-Folosiți bluze cu mâneci lungi, pantaloni lungi și șosete care să acopere gleznele

-Sunt recomandate produse repelente cum sunt spray-urile anti-insecte, cu pulverizare pe piele (mâini, braţ–antebraţ, genunchi, ceafă, etc) sau cele pentru aplicare pe haine (în special pantofi, şosete, pantaloni, etc)

-Faceți o inspecție generală de fiecare dată când reveniți din zone de risc.

-Fiți vigilenți; examinați cu atenție corpul în mod regulat pentru a identifica posibile căpușe - din cauza dimensiunilor reduse, căpușele pot trece neobservate.

-Faceți de asemenea inspecția hainelor ori echipamentelor folosite la alergare.

-Îndepărtați căpușele cât mai curând posibil (24 h) folosind o pensetă cu vârf fin.

Află Cum se îndepărtează corect o căpușă

 

Este foarte important să nu o rupeți, pentru a evita eliberarea substanțelor din stomacul căpușei (printre care și virusurile și bacteriile). După înlăturare, dezinfectați zona cu alcool. 

-Nu striviți căpușa, evitați să aplicați diverse soluții pe ea (benzină, acetonă, lac de unghii, ulei etc) sau să recurgeți la alte metode tradiționale! 

Mai multe informații despre opțiunea vaccinării și măsuri pentru prevenția encefalitei transmisă de căpușe pe www.desprecapuse.ro  

 

Viza ANMDM nr 9799E/06.07.2020