Tarnița Verde - Belvedere de pe Piatra lui Lucaci și Piatra lui Dan

Întreg arealul dintre Someșul Cald și defileul Someșului Rece este un tărâm de poveste, iar zona Lacului Tarnița nu face excepție.
 Cover Piatra Lui Lucaci - Levi Bagy Photography

Întreg arealul dintre Someșul Cald și defileul Someșului Rece este un tărâm de poveste, iar zona Lacului Tarnița nu face excepție, chiar dacă majoritatea turiștilor preferă zona Beliș - Fântânele și platoul Mărișel.

Statiunea Fantanele - © Levi Bagy Photography

În anii 70, dorința de a extinde reţeaua naţională de electricitate și de a asigura noi căi navigabile a dat naștere mai multor lacuri de baraj, care cu timpul s-au dezvoltat ca stațiuni climaterice de interes local. Aproape de barajul Fântânele, satul Beliș și microstațiunea Fântânele au numeroase cabane și pensiuni agroturistice, propice pentru cei care vor să ia un răgaz de liniște sau să facă plimbări scurte la diferite puncte de belvedere sau obiective turistice culturale.

Citește despre Plimbări de iarnă zona Beliș - Fântânele,, județul Cluj

Cei care vor să se răsfețe cu preparate culinare, să ia contact cu tradițiile și obiceiurile moțești păstrate cu sfințenie de zeci de ani, să învețe meșteșugurile (ateliere de lucru și ansambluri folclorice), să participe la tabere de astronomie (private) pentru elevi, ori să practice sporturile de iarnă, aleg cu precădere zona platoului Mărișel.

Citește și Concediu activ în zona platoului Mărișel, județul Cluj

Platoul Mărișel - © Levi Bagy Photography

Totuși, nu trebuie neglijat nici barajul Tarnița, cel mai mare dintre cele trei lacuri înșirate pe valea Someșului Cald, de cca. 10 km lungime și adâncime ce atinge pe alocuri 70 de m. 

Baraj Tarnița - © Levi Bagy Photography

 

Lacul Tarnița, oaza de verde și liniște de lângă Cluj. 

În drumul spre mult mai cunoscutele stațiuni Fântânele, Beliș și platoul Mărișel, turiștii din județul Cluj și nu numai, trec adesea cu vederea zona barajului Tarnița, un loc care primăvara respiră verde crud. 

Tarnița Verde - © Levi Bagy Photography

Adâncimea mare a lacului a inspirat fantezia localnicilor. Localnicii propun turiștilor plimbări pe lac, iar la cerere îți povestesc și despre legenda monștrilor ce trăiesc în adâncurile lacului. Principalele activități desfășurate pe lac sunt pescuitul, schiul nautic, înotul, plimbările cu barca ori jetski-ul, practicate în cadru neorganizat, ca activități de petrecere a timpului liber. 

Colonia Tarnița - © Levi Bagy Photography

Pe lac se organizează în fiecare an și concursul de înot, Traversarea Tarniței, o probă de 6500 m, care atrage peste 150 de concurenți.

Traversare Tarnita - Traversarea Tarniţei

Pentru drumeți, zona barajului Tarnița rezervă unele din cele mai frumoase puncte de belvedere din țară, iar spectacolul pădurii care coboară adânc până pe malul lacului merită descoperit în orice anotimp. O să vă convingeți cu siguranță. 

Piatra lui Lucaci - Ramă naturală -© Levi Bagy Photography

Trasee de drumeție cu pornire de la Baraj Tarnița

Există o bază Salvamont în apropiere de baraj și sunt propuse 3 trasee turistice omologate și un perete de cățărare, pe peretele sudic stâncos al Dealului Cusăturii. În zona cunoscută de localnici sub numele de Piatra Corbilor se mai găsesc marcaje vechi BG și CG, care ar putea servi pentru viitoare trasee omologate. 

Baraj Tarnița - coada Lacului Tarniţa 

Acest traseu, marcat cu Bandă Albastră însoțește malul nordic al Lacului Tarniţa, de la coada Lacului Tarniţa la barajul Tarniţa, pe un parcurs destul de lung (aprox. 15 km), dar pitoresc.

Malul Lacului Tarnița - © Levi Bagy Photography

De la Barajul Tarnița, trecem de peretele amenajat pentru escaladă și de baza Salvamont și urmăm drumul forestier până ce acesta face o curbă la dreapta. Aici coborâm abrupt în serpentine scurte până aproape de malul lacului, apoi trecem un pârâu și continuăm să urmărim picioarele culmilor împădurite, cu atenție la traversările de vâlcele, unele expuse în caz de ploi sau gheață.

Golfulet Tarnița - © Levi Bagy Photography

Pe malul lacului, poposim din loc în loc pentru a admira luciul apei sau pontoanele improvizate ale localnicilor care deservesc plimbările cu barca ori jetski-ul.

Piemont Tarnița - © Levi Bagy Photography

Bărci Tarnița - © Levi Bagy Photography

După aprox. 1.5 h ajungem la locul unde se începe accesul la punctul de belvedere Piatra Lui Lucaci, care este marcat în cadrul unui traseu de tip circuit. (vezi traseul Punct Roșu)

Bandă Albastră continuă spre locul de vărsare a Văii Râșca în lac, pe deasupra unei formațiuni stâncoase cu perspective frumoase asupra Golfului Râșca. De la golf, poteca continuă pe drumul care merge paralel cu malul lacului Tarniţa, până la zona de agrement cunoscută sub numele de Coada Lacului. 

Baraj Tarnița - belvedere Piatra Lui Lucaci - baraj Tarnița

Mai uzitat de pasionații de drumeții este accesul la punctul de belvedere Piatra Lui Lucaci, punct care surprinde excelent frenezia de culori ori verdele crud al primăverii, într-un decor de-a dreptul idilic. 

Flori la Piatra Lui Lucaci - © Levi Bagy Photography

Nu se recomandă urcarea la Piatra lui Lucaci pe vechiul traseu, afectat de doborâturi de vânt și ploi care au spălat poteca. 

Traseul în circuit Punct Roșu se recomandă a fi parcurs în sensul acelor de ceasornic, întrucât ascensiunea este mai lină și poteca mai clară, chiar dacă traversează câteva vâlcele abrupte și alunecoase. 

Pentru a ajunge la Piatra Lui Lucaci, urmăm același parcurs pe malul lacului (traseul BA), cca 1.5 h, până la o formaţiune stâncoasă unde se găsesc vechile marcaje. Așadar continuăm pe malul lacului preț de câteva minute, apoi urmăm poteca la dreapta cca 20 de min. în urcare. Marcajele noi PR au fost aplicate recent pentru a ajuta la orientare. 

Ponton pe Lacul Tarnița - © Levi Bagy Photography

Ajungem astfel la unul din cele mai frumoase puncte de belvedere din țară, de unde ne bucurăm de priveliști unice asupra lacului Tarnița până la coada Lacului, pintenii stâncoși limitrofi, pădurile M. Ijar, Fărcașu ș.a.

Piatra Lui Lucaci - © Levi Bagy Photography

Tablou Piatra Lui Lucaci - © Levi Bagy Photography

Insuliță Piatra lui Lucaci - © Levi Bagy Photography

Golf Tarnița - © Levi Bagy Photography

Cei care doresc și sunt destul de antrenați, pot urma PR în urcare până la o frumoasă poiană, unde se iese după ce trecem de un observator de vânătoare. Cu atenție, găsim în dreapta-spate drumul forestier pe care îl vom urma mult timp de acum înainte până înapoi la punctul de start. 

Poiana de Sus - © Manu Muntomanu

Baraj Tarnița - belvedere Piatra Corbilor - baraj Tarnița

Un al doilea punct de belvedere deosebit asupra Lacului Tarnița este zona cunoscută de localnici sub numele de Piatra Corbilor, familiară clujenilor ca Piatra Lui Dan. În vara anului 2020 a fost amenajat un circuit care urcă susținut la locul panoramic, pe marcaj Pung Galben. 

Traseul propus de noi necesită cunoștințe bune de orientare și experiență. Nu este un traseul montan marcat și omologat, însă efortul depus este răsplătit de o perspectivă cel puțin la fel de spectaculoasă.  

Belvedere Piatra Corbilor - © Levi Bagy Photography

Traseul în circuit se recomandă a fi parcurs în sensul acelor de ceasornic, întrucât ascensiunea este mai lină și poteca mai clară, chiar dacă traversează câteva poienițe și rariști unde putem pierde poteca. 

Circuit Piatra lui Dan - Muntii Nostri

Așadar, tot de la barajul Tarnița, urmăm drumul care trece de baza Salvamont și peretele de escaladă și continuăm cca. 30 de min până în capătul unei văi unde drumul (marcat Punct Roșu) începe să urce abrupt la stânga, din dreptul unui baraj mai mic de captare a apei. Aici începe urcarea în direcția N pe un drum forestier până la prima intersecție unde facem dreapta și urcăm aprig pe un drum spălat de ape, până la o primă poiană care se deschide la stânga. Suntem în culmea dealului, iar de aici continuăm relativ pe curbă de nivel, pe un drum de pământ care se poate pierde în sezonul de maximă vegetație. 

Acesta traversează pădurea, ajunge la un copac căzut pe care îl ocolim și ieșim într-o altă poiană, de această dată mai lungă. Traversăm poiana cca 500 m, într-o ușoară coborâre și intrăm în desișurile Pădurii Dumbrava. Aici întâlnim PGși  suntem atenți la poteca firavă (derivație Punct Galben Dublu) care se desprinde la dreapta într-o coborâre puțin mai accentuată de cca. 2 min până la punctul de belvedere Piatra lui Dan. 

 Belvedere Piatra Lui Dan - © Levi Bagy Photography

De această dată avem orizont spre golful unde drumul spre Beliș traversează pe un pod, după ce a trecut de barajul Tarnița.

Drept în față se distinge o insulă mare de pădure, foarte fotogenică, care este conturată de oglinda Lacului. 

Belvedere Piatra Lui Dan - © Levi Bagy Photography

După ce revenim în drumeag, putem aborda poteca firavă (cu câteva marcaje vechi CG) ce continuă pe lângă o hrănitoare veche (dezafectată) printr-o zonă invadată de vegetație spre al doilea punct de belvedere din zona Piatra Lui Dan. 

 Belvedere 2 Piatra Lui Dan - © Levi Bagy Photography

Revenim lângă hrănitoare, de unde coborâm cu atenție cărarea prin pădure, în direcția E, spre o vale abruptă cca. 30 min, până într-o curbă a drumului asfaltat spre Tarnița.

 

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru ture cu dor de ducă, descoperind zona barajului Tarnița cu harta de drumeție MN 11 Gilău-Muntele Mare https://bit.ly/2PuragZ

Redactare și format: Manu Muntomanu

Photo Credit: © Levi Bagy Photography