Touristik Label - 807MN36: Arpaşu de Sus - V. Arpăşelului - Muchia Buteanu

Legătura Arpaşu de Sus - Muchia Buteanu
Traseul nr. 36 Bulină Galbenă este traseul de legătură între localitatea Arpașu de Sus și Muchia Buteanu, urmând direcția generală spre sud. În primă fază, traseul urmează drumul de pe Valea Arpăşelului, depășește Păstrăvăria Albota, și continuă pe drumul forestier de pe Culmea Lupoaia până în Culmea Netedu. De aici se urmează poteca ce conduce la un ‘ac de păr’ al Transfăgărășanului și apoi se atacă pantele Muchiei Buteanu până la intersecția cu traseul Bandă Albastră (traseul 39).. Este un traseu destul de solicitant, datorită lungimii, într-o ascensiune cu peste 1400 de m diferență de nivel, în aprox. 5 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Văii Arpășelului, a Transfăgărășanului și a spectaculoasei Bâlea Cascadă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
12,20km
Durată
~5:00h
Urcare
1320m
Coborâre
80m
Vârf
1727m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din drumul pietruit de pe Valea Arpăşelului, urcăm spre S-SE pe drumul forestier de pe Culmea Lupoaia până în Culmea Netedu. Continuăm pe culme până pe Vf. La Comandă, unde intersectăm drumul Transfăgărăşan. De aici, putem coborî la Bâlea Cascadă sau putem continua pe culme până intersectăm traseul BA care urcă de la Bâlea Cascadă şi continuă traversarea Muchiei Netedu-Buteanu până la Bâlea Lac.

Etape

Arpaşu de Sus - Valea Arpăşelului - Culmea Netedu - Muchia Buteanu

Descriere

Traseul nr. 36 PG este un traseu de dificultate medie, urmând drumul pietruit ce străbate Arpăşelului, apoi poteca ce urcă pieptiș spre Muchia Buteanu. Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii, și care necesită echipament adecvat pentru ascensiunile de alpinism de iarnă.

Pornind din localitatea Arpașu de Sus ne vom îndrepta spre sud, pe drumul ce duce la Complexul Turistic Păstrăvăria Albota, unde putem lua masa. De aici, vom urma drumul pietruit ce continuă pe Valea Arpăşelului și apoi un drum forestier ce ne conduce prin pădure, într-un urcuș pieptiș pe Culmea Lupoaia până în Culmea Netedu.

De aici vom continua pe culme până pe Vârful La Comandă, unde se intersectează drumul Transfăgărăşan, într-un ‘ac de păr. Dacă dorim putem coborî pe drum până la Bâlea Cascadă, pentru a vedea cascada Bâlea mai de aproape, pe traseul de vizitare Bulină Roșie (traseul 31), cu imaginea spectaculoasă a Văii glaciare Bâlea.

Rămânând pe traseul nostru, poteca continua pieptiș pe culme, depășind Vârful La Piatra Sunătoare (1779 m), până la intersecția cu traseul de culme Bandă Albastră (traseul 39) ce continuă pe Muchia Buteanu până în Șaua Netedu, unde se recomandă coborârea la Bâlea Lac, pe același marcaj (BA). De pe Muchia Buteanu, avem perspective frumoase asupra Transfăgărășanului, Valea Arpășelului și Muchia Albotei.

Observații

Marcaj bun. Traseu periculos iarna. Accesibil în funcţie de condiţiile de zăpadă, numai cu echipament adecvat pentru ascensiunile de alpinism de iarnă, accesibil până în Culmea Netedu, de unde se recomandă coborârea la Bâlea Cascadă.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Arpaşu de Sus - V. Arpăşelului - Muchia Buteanu în Sibiu, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Your Comment