Touristik Label - 1005MN11: Azuga - Piciorul Sorica - Telegondola Azuga

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Legătura Azuga - Telegondola Azuga, pe Culmea Sorica
Traseul nr. 11 Triunghi Albastru este traseul de legătură între Azuga și Telegondola Azuga, pe culmea Sorica, un traseu uşor de parcurs, cu posibilităţi multiple de continuare a drumeţiei spre creasta Munților Baiului (de la intersecția cu traseul 12 CR).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
4,68km
Durată
2:00-2:30h
Urcare
570m
Coborâre
0m
Vârf
1509m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pornește din DN1 de la prima stație de mașină aflată la sud de podul care trece peste apa Azugii. Intrăm pe un drum de exploatare pe care urcăm 375 de metri spre sud în paralel cu DN1. Cotim la stânga (vest) și după 200 de metri ieșim într-o poiană de unde se văd în spate Bucegii. Trecem de un observator suspendat și continuăm pe drumul de exploatare în sus. Continuăm în urcare pe drumul de exploatare pentru 2,8 kilometri (pantă 14%) până ce ieșim din pădure la 1440m pe culmea Sorica. Urcăm 50 de metri și cotim la dreapta pe drumul de exploatare pentru 280 de metri. În șaua aflată la vest de vârful Sorica cotim la stânga și urcăm pe culme 750 de metri până la capătul de sus al pârtiei Sorica. Continuăm în urcare 170 de metri până la stația de telegondolă (în stânga avem capătul de teleschi) (întâlnim varianta traseului 12).

Etape

Azuga - Piciorul Sorica - Telegondola Azuga

Descriere

 

Traseul nr. 11 TA este un traseu de dificultate medie, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aprox 600 de m, într-o drumeție de 2 - 2.5 h, urmând drumul de exploatare ce urcă paralel cu DN1 pentru 2,8 kilometri (pantă 14%) până la ieșirea din pădure, la 1440 m, pe culmea Sorica. De aici se urcă în șa și se continuă pe culme până la capătul de sus al pârtiei Sorica, la telegondolă (legătura cu varianta traseului 12).

Traseul porneşte din staţia de autobuz aflată la intrarea dinspre Buşteni în oraşul Azuga, din spatele bisericuţei şi izvorului, de unde putem lua apă (pe traseu nu există izvoare). Poteca urcă câteva minute spre S, paralel cu şoseaua, apoi își schimbă direcţia spre E, într-o ascensiune de 150 - 175 m diferenţă de nivel, cu imaginea abruptului  Bucegilor între vârfurile Caraiman şi Coştila la orizont. Prin fâneaţă, apoi prin pădure, poteca se mai domolește și urmează un drum de exploatare pentru 2,8 km (pantă 14%) până pe culmea Sorica, de unde urcă pante tot mai accentuate (200 m diferenţă de nivel în cca 40 - 50 min). 

De aici vom urma culmea Urechea, aflată în faţa, spre SE (marcaje rare, potecă neclară), luând ca țintă creasta, spre care urcăm în 10 min pe o panta de 250 - 300 m. Urcăm până la capătul de sus al pârtiei Sorica, de unde, în 170 de m, vom ajunge la stația de telegondolă (în stânga avem capătul de teleschi), la intersecția cu varianta traseului 12 CR.

Pe culme, putem continua traseul spre E, cu posibilitate de popas pt a ne bucura de panorama cuprinzătoare care ni se deschide aici. În SE şi S vom observa vârful Băiuţu, din care se desprinde spre V culmea Zamora, iar în plan îndepărtat vom admira partea superioară a Muntelui Cumpătu şi vârful Baiul Mare. În SV şi V, apare semeț abruptul estic al Bucegilor, Buştenii cu frumoasa vale a Jepilor, spre NV şi N se impun crestele Postăvarului şi Pietrei Mari, acoperite într-o oarecare măsură de culmile rotunjite ale Clăbucetului Taurului şi Clăbucetului Azugii, iar în NE putem admira sectorul nordic al vârfurilor Neamţu (cu poieni extinse) şi Muntele Retevoi (bine împădurit).

Observații

marcaje rare de la ieşirea din pădure de pe Piciorul Sorica până la staţia de telegondolă

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Azuga - Piciorul Sorica - Telegondola Azuga în Prahova, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră