Touristik Label - 402MN13: BA - Padina Hotarului - Vf. Turnu

Pe Padina Hotarului spre Creasta Nordică
Padina Hotarului este un traseu mediu / dificil pentru cei experimentați, obișnuiți cu urcuș greu (1000 m), jnepeniș, săritori, grohotiș instabil și abrupt, dar cu peisaje fermecătoare în toate direcțiile, și final apoteotic în Creasta Pietrei Craiului. Poteca este marcată cu Cruce albastră și din Zărnești până în creastă ia cel mult 4 - 4.5 h. Ascensiunea nu este recomandată atât timp cât există zăpadă sau plouă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
2,24km
Durată
2:45-3:15h
Urcare
890m
Coborâre
0m
Vârf
1835m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din traseul 10 după cinci minute de urcat de la intersecţia cu traseul 11 (altitudine 944 m). Urmăm hăţaşul prin pădurea de foioase care treptat se răreşte şi lasă locul unui gang de 7-8 metri lăţime. După circa 160 de metri diferenţă de nivel panta se accentuează şi urcăm pe grohotiş căutând serpentinele cele mai uşoare. Continuăm urcuşul susţinut şi la 1310 metri pe peretele din dreapta (peretele stâng în sens geografic) găsim o grotă de 4-5 metri adâncime cu apă care se prelinge pe peretele din fundul grotei. În urcare trecem trei trepte stâncoase pe firul văii (una dintre ele are un cablu fixat parţial în stâncă), continuăm urcarea pe dreapta şi la 1480 m trecem pe partea stângă a văii pe o brână deasupra ultimei trepte stâncoase. După 80 de metri de urcat (pantă 30%) intrăm prin hăţaşul pietros din mijlocul jnepenilor şi pe el mergem circa 130 de metri pe o pantă de 20%. Ieşim din jnepeni, urcăm pe lângă peretele stâng (geografic) pe marginea grohotişului, trecem deasupra acestuia pe partea dreaptă (geografic) a văii până la un pinten ierbos (loc de odihnă). De aici continuăm pe muchia cu jnepeni în sus circa 200 de metri şi hăţaşul ne conduce pe lângă un perete vertical în stânga. Trecem o treaptă stâncoasă între perete şi jnepeni şi după 10 minute de urcat ajungem în traseul 20 la altitudinea de 1863, 50 de metri diferenţă de nivel mai jos de Vârful Turnu (1923 m).

Etape

BA - Padina Hotarului - Vf. Turnu (1923 m)

Descriere

Traseul nr 13 CA este un traseu de legătură între traseul nr 10 BA (ce duce din Zărnești spre Refugiul Diana) și Vârful Turnu (1923 m), Situată pe versantul nordic al Pietrei Craiului, valea de abrupt denumită Padina Hotarului urcă direct spre Creasta Nordică a masivului într-un urcuș susținut la început prin pădure, apoi prin serpentine pe grohotiș friabil.

Poteca traversează pădurea de foioase care abundă în vegetație apoi valea se îngustează, pereţi înalţi şi verticali ne delimitează cursul şi abia ne vine a crede pe unde şi-a făcut loc acest traseu marcat. În curând intrăm în lumea jnepenilor pe o potecă foarte îngustă și abruptă. După încă o urcare susținută, se ajunge în traseul 20 la altitudinea de 1863 m, 50 de m diferenţă de nivel mai jos de Vârful Turnu (1923 m).

Ca observație, acest traseu este inaccesibil pe timp de iarnă, este solicitant și necesită o bună pregătire fizică, dar oferă perspective spectaculoase asupra pereților calcaroși ai Pietrei Crailor.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

BA - Padina Hotarului - Vf. Turnu în Braşov, Piatra Craiului este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Your Comment