Touristik Label - 1205MN01: Braşov - Cabana Bunloc - Cabana Renţea

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Legătura Dârste - Cabana Rențea (sub Muntele Clăbucet)
Traseul nr. 1 Triunghi Roșu este un traseu de pătrundere în arealul Masivului Piatra Mare, într-un urcuș susținut până la Cabana Bunloc (loc panoramic extraordinar asupra Brașovului), de unde vom continua urcarea până la obârșia văii Baciului, apoi vom coborî pe valea Mușatului pentru 1,5 kilometri până la confluența cu valea Gârcinului, pe care o vom însoți (pe drumul auto) până în apropiere de fosta cabană Rențea (acum unitate militară de vânători de munte). Durata traseului este de 5.5 - 6 h.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
13,47km
Durată
4:15-5:15h
Urcare
1000m
Coborâre
400m
Vârf
1269m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pornește de la capătul sudic al cartierului Dârste din Brașov din dreptul reprezentanței BMW (650m). Urmăm strada Bunloc pentru circa 530 de metri, cotim la dreapta și după 70-80 de metri depășim stația de telescaun Bunloc. Pe dreapta stației urmăm linia pârtiei și drumul de exploatare prin pădurea din dreapta. După 800 de metri de urcat (pantă 20%) revenim în pârtie și continuăm urcarea pe aceasta și pe drumul larg ce merge până la punctul Salvamont Bunloc. Pe culmea dealului facem stânga și ajungem la ruinele vechii cabane Bunloc (1000m) (legătură cu traseele 2 și 19). Lăsăm traseul 2 în dreapta și continuăm în urcare prin poiana Bunloc spre noua cabană cu același nume (1070m) (comun cu traseul 19). Continuăm să urcăm prin poiană până la 1140m, depășim la marginea pădurii un șanț în pământ și traversăm printr-o poiană mică pentru a ne angaja în urcare ușoară prin pădure. După circa 300 de metri pe curbă de nivel ajungem la un stâlp indicator. Lăsăm în dreapta traseul 19 și continuăm în față pe versantul drept al unei văi seci ce coboară spre valea Baciului. Mergem pe curbă de nivel prin lăstăriș (lipsesc marcajele turistice pe această zonă!) circa 1,1 kilometri și ajungem în capătul nordic al poienii aflată la vest de vârful Bechia (1399m). Cotim la dreapta, urcăm în șaua împădurită și regăsim marcajele turistice. Atenție! Nu urmăm poteca din stânga noastră! Din șa intrăm într-o pădure deasă de pin și coborâm circa 490 de metri (pantă 13%) pe poteca bine conturată. Trecem printre doi pereți stâncoși și după 40 de metri cotim la dreapta pe o potecă largă. Mergem spre vest circa 220 de metri și cotim la stânga pe piciorul dintre cele două fire de origine a văii Mușatului (circa 1075m). Coborâm pe picior circa 440 de metri și ajungem la unirea celor două fire de obârșie. Din partea dreaptă vine cursul de apă al Mușatului (circa 1000 de metri altitudine). Urmăm cursul apei pentru 1,5 kilometri (pantă 12%), depășim un izvor și ieșim pe malul drept al firului îngustat. Urmăm un drum de exploatare care ne coboară în 500 de metri la valea Gârcinului (intersecție cu traseele 16 și 18). Urmăm valea Gârcinului pentru 1,2 kilometri în amonte și lăsăm în dreapta (stâlp indicator) traseul 18. De aici până la fosta cabană Rențea (acum unitate militară de vânători de munte) avem itinerariu comun cu traseul 16. Urmăm în continuare drumul auto de pe valea Gârcinului pentru 1,4 kilometri și ieșim din drum la stânga pe sub linia de curent electric. De aici prin pădure (circa 400 de metri) și apoi prin poieni urcăm circa 1000 de metri până la drumul auto de acces către fosta cabană Rențea (1200m). Din stânga noastră pe drum vin traseele 15 și 17. Cotim la dreapta și urmăm drumul auto pentru 1,8 kilometri până la bariera de intrare în incinta fostei cabane Rențea (acum unitate militară).

Etape

Braşov (cartier Dârste) - Cabana Bunloc - Valea Muşatului - Valea Gârcin - Cabana Renţea (acum unitate militară)

Descriere

Traseul nr. 1 TR este un traseu de dificultate medie, accesibil în orice anotimp, într-o drumeție de 5.5 - 6 h, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aprox. 1600 de m, urcând susținut pe lângă pârtia Bunloc până în poiana cu același nume, unde găsim și cabana Bunloc (a familiei Sava), cu o panoramă excelentă asupra orașului Brașov. De la cabană se continuă spre Valea Mușatului pe sub vârful Bunloc, se ajunge într-o poiană unde se află un pinten de rocă dură (numit Piatra Poienii) și se coboară mai departe până în valea Gârcinului, pe care o vom însoți pentru 1,2 kilometri, de unde vom intra în pădure pentru a ieși  la drumul auto de acces către fosta cabană Rențea.

Cunoscut în trecut pentru tradiţiile păstoritului şi ale meşteşugarilor, oraşul Săcele, format prin contopirea a 7 sate, este în prezent un important centru industrial și punct de plecare spre traseele din zonă ce străbat Masivul Piatra Mare. Pentru acest traseu, marcajul TR pornește de la capătul sudic al cartierului Dârste, se îndreaptă spre staţia de plecare a telescaunului Bunloc, pe care o vom depăși urmând linia pârtiei și drumul de exploatare prin pădurea din dreapta într-o urcare destul de susținută. După cca. 800 de m de urcat, revenim în pârtie și continuăm urcarea pe pârtie și pe drumul larg, până la punctul Salvamont Bunloc. Cu un scurt detur de la traseu se pot vizita ruinele din situl arheologic Bunloc (peste 80 ha), al doilea ca mărime, după Sarmizegetusa Regia. După cca. 1 h pe culmea dealului, se iese în poienile din apropierea fostei cabane Bunloc (legătură cu traseele 2 și 19). Lăsând în urmă fundaţia vechii cabane, arsă cu ceva timp în urmă, vom ajunge în circa 10-15 minute la actuala cabană Bunloc (a familiei Sava), un loc panoramic minunat asupra orașului Brașov.

De la cabana Bunloc traseul se îndreaptă spre SE, urcând în pantă ușoară pe marginea pădurii, apoi lasă în dreapta traseul 19 și continuă spre valea Mușatului către stânga, prin pădure, pe la obârșiile văii Baciului, ajungând într-o poiană unde se află un pinten de rocă dură, numit Piatra Poienii. Această zonă necesită o atenție sporită întrucât lipsesc marcajele turistice. Din poiană vom urca într-o șa împădurită apoi vom coborî prin pădure pe poteca bine conturată până la cursul de apă al Mușatului (circa 1000 m alt) pe care îl vom urma pentru cca. 1,5 kmi (pantă 12%), depășind un izvor și ținând un drum de exploatare ce ne va scoate la valea Gârcinului (intersecție cu traseele 16 și 18).

Urmând drumul auto de pe valea Gârcinului pentru cc.a 1,4 km, pe traseu comun cu Bandă Galbenă (traseul 16), vom ieși la drumul auto de acces către fosta cabană Rențea (intersecție cu traseele 15 și 17), pe care îl vom urma pentru 1,8 kilometri până la bariera de intrare în incinta fostei cabane Rențea (acum unitate militară de vânători de munte). ne aflăm sub Vf. Clăbucetul Mic și putem continua pe TA (traseul 22) tocmai până la Cab. Piatra Mare.

Observații

marcaje rare de la stâlpul de deasupra poienii cabanei Bunloc până în poiana aflată la vest de vârful Bechia, marcaje rare de la intrare în valea Gârcin până la drumul de acces auto spre Cabana Renţea (acum unitate militară)

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Braşov - Cabana Bunloc - Cabana Renţea în Braşov, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră