Touristik Label - 505MN32: Braşov (Valea Cetăţii) - Kermen - Poiana Ruia - Cabana Postăvaru

Traseul nr. 32 Cruce Galbenă este traseul de legătură între Brașov (Valea Cetății) și cabana Postăvaru (1604m), într-o drumeție de 5 - 6 h, pornind din apropierea școlii din Valea Cetății, urcând pe culmea dealului Kermen. pentru aprox. 3,5 kilometri și intersectând traseul 31 TG și 49 BA pe Crucuru Mic (1 040 m) într-un luminiş. De aici se va urma direcția culmii Crucuru, în paralel cu Bandă Albastră, trecând pe la aglomerarea de stânci numită La Amvon, ocolind vârful și ajungând la telescaunul Ruia, pe deasupra lacului artificial omonim.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
9,75km
Durată
4:00-6:00h
Urcare
1020m
Coborâre
140m
Vârf
1510m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din apropierea școlii din Valea Cetății/Răcădău urcăm pe un drum de exploatare pe culmea dealului Kermen. După 480 de metri întâlnim pe partea dreaptă un loc de popas și o un stâlp de linie electrică. După 100 de metri pe partea stângă întâlnim al doilea stâlp de linie electrică. Continuăm urcarea pe culmea dealului Kermen pentru următorii 3 kilometri și trecem pe lângă un loc de belvedere. După 430 de metri de urcare pe culme ajungem la 1180m la intersecția cu traseele 31 și 49. Continuăm pe cele trei trasee (31, 32, 49) în urcare continuă pe culme. După 1,2 kilometri avem în dreapta un pinten stâncos de unde se vede o panoramă frumoasă asupra Tâmpei și a muchiei pe care urcă traseul 36 spre culmea Crucuru. După 200 de metri pe potecă ajungem la aglomerarea de stânci numită La Amvon. Urmăm poteca și după 550 de metri ajungem la intersecția traseelor 36 și 49. După 170 de metri de urcat lăsăm în dreapta o variantă veche a traseului 49, facem două curbe la stânga, respectiv dreapta și trecem pe lângă o troiță înaltă de 3-4m. Continuăm în urcare pe muchie și după 980 de metri reîntâlnim varianta traseului 49 care vine din dreapta prin pădure. Continuăm și după 290 de metri depășim un stâlp indicator cu potecă nemarcată spre pârtia Familiar. Următorii 650 de metri pe culme ne conduc la intersecția cu traseul 38. Drumul lin de culme ne duce după 550 de metri la întâlnirea cu varianta traseului 53 de la Peștera de Lapte spre culmea Crucuru. După 190 de metri primim din stânga marcajele traseului 50. Continuăm pe culme pentru 285 de metri și în dreapta noastră lăsăm capătul de sus al traseului 51. Continuăm 300 de metri pe partea stângă (în sensul urcării) a pragului pârtiei Sulinar și ajungem la lacul artificial din poiana Ruia. Ocolim lacul pe partea stângă (din amonte) și ajungem la stâlpul de telescaun Ruia. În fața noastră doar traseele 38 și 49 traversează pârtia pentru a urca spre cabana Postăvaru.

Etape

Braşov (Valea Cetăţii) - Kermen - Culmea Crucuru - Cabana Postăvaru

Descriere

Traseul nr. 32 CG este un traseu de dificultate medie,  într-o drumeție de 5 - 6 h, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aprox. 1200 de m, pornind din cartierul Valea Cetății, Brașov, din apropierea școlii, urcând pe culmea dealului Kermen până pe culmea Crucuru, vizitând aglomerarea de stânci numită La Amvon, trecând peste Vf. Varna și continuând urcarea până la telescaunul Ruia, de unde se pot urma în continuare marcajele Bandă Galbenă și Bandă Albastră care traversează pârtia pentru a urca spre cabana Postăvaru.

Traseul pornește din apropierea școlii din Valea Cetății / Răcădău, urcă pe un drum de exploatare pe culmea dealului Kermen. întâlnește pe partea dreaptă un loc de popas și un stâlp de linie electrică, apoi un al doilea, pe partea stângă. De aici, se continuă urcarea pe culmea dealului Kermen pentru următorii 3 kilometri, trecând pe lângă un loc de belvedere.

Curând se ajunge la intersecția cu traseele 31 CR și 49 BA, cu care ne vom însoți în urcare continuă pe culme, pentru aprox. 1,2 kilometri până la un pinten stâncos de unde se vede o panoramă frumoasă asupra Tâmpei și a muchiei (Gorița) pe care urcă traseul 36 BA spre culmea Crucuru.

Revenind în potecă, la scurt timp vom ajunge la aglomerarea de stânci numită La Amvon, apoi la intersecția cu traseul 36 Bandă Albastră (care urcă pe Tâmpa și Șaua Gorița până aici). Curând vom trece pe lângă o troiță înaltă de 3-4m, vom depăși un stâlp indicator cu potecă nemarcată spre pârtia Familiar, apoi vom intersecta pe culme traseul 38 BG ce urcă până aici pe Drumul Galben prin Poiana Nisipului și Poiana Lui Drester.

Ne vom însoți de acest marcaj în urcare lină pe culme până la lacul artificial din Poiana Ruia, pe care îl vom ocoli pe partea stângă (din amonte) și vom ajunge la stâlpul de telescaun Ruia. În fața noastră doar traseele 38 BG și 49 BA traversează pârtia pentru a urca spre cabana Postăvaru.

Cabana Postăvaru este o cabană încărcată de istorie, un simbol al Brașovului. Ridicată între aprilie 1881 și octombrie 1883, Cabana Postăvaru poartă rând pe rând mai multe denumiri, începând de la Schulerhütte – Cabana Schuler (denumirea săsească), Julius Römer-Hütte (după Dr. Julius Römer, odată cu proiectarea barului, celor 2 săli de mese și a camerelor pentru depozitare si ceruit schiuri) și Cabana SKV Postăvaru (odată cu reînființarea SKV Brașov). În prezent, corpul construit în 1883 este cel mai vechi adăpost funcțional din munții Carpați, iar pereții cabanei amintesc de istoria unor vremuri demult apuse. La exterior, drumeții secolelor trecute au avut grijă să-și lase urma: Novak (1896), Adele Zeidner (1907), Helena (1908), iar la interior, într-o cameră special amenajată, se găsesc schiuri, patine, colţari, lanterne și costume de acum 70 de ani.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Braşov (Valea Cetăţii) - Kermen - Poiana Ruia - Cabana Postăvaru în Braşov, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment