Touristik Label - 1105MN34: Braşov - Vf. Tâmpa - V. Cetăţii

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Legătura Brașov - Vf. Tâmpa, pe Treptele lui Gabony
Traseul nr. 34 Triunghi Galben este traseul de vizitare a cetății orașului vechi Brassovia și a Vârfului Tâmpa, pe Drumul Treptelor (cunoscut şi sub numele de Drumul Scărilor sau Treptele lui Gabony). Traseul este unul lesne de parcurs (exceptând iernile grele) și oferă câteva puncte de belvedere încântătoare asupra orașului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
4,72km
Durată
1:30-1:45h
Urcare
350m
Coborâre
240m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pornește de la Bastionul Postăvarilor aflat într-unul din capetele parcului "Tiberiu Brediceanu" din Brașov (punct de plecare comun cu traseul 35). Urcăm 80 de metri până la primele scări de piatră, lăsăm traseul 35 în dreapta (urcă pe scări scurtând o serpentină), urmăm o serpentină lungă până la un panou explicativ (intersecție cu traseul 35) și cotim la stânga pentru 235 de metri. Urcăm 20 de metri diferență de nivel în trei serpentine și continuăm spre est 465 de metri până la intrarea în traseul de urcare spre Tâmpa. De aici o variantă a potecii merge pe curbă de nivel pentru 100 de metri și întâlnește traseul 33. Noi cotim la stânga, trecem pe lângă banca lui Oskar Alesius și urcăm 180 de metri (pantă 34,7% pe treptele de beton construite de Gabony în 1930-1931) până la o platformă unde găsim o masă de lemn și spațiu de belvedere asupra Brașovului. Continuăm urcarea pe poteca amenajată cu balustrade metalice, după 50 de metri depășim a doua masă de lemn, după alți 100 de metri depășim o bancă de lemn și intrăm în poiana Tâmpei. Trecem pe lângă alte două bănci și o masă de lemn în urcare prin partea superioară a poienii și continuăm pentru 400 de metri pe culmea Tâmpei până la un stâlp-antenă de retransmisiuni. După 220 de metri ajungem la stația de telecabină și restaurantul Belvedere, trecem pe partea estică a acestuia și continuăm pe drumul forestier 230 de metri până la întâlnirea cu traseul 35. Continuăm spre vest, după 30 de metri lăsăm în dreapta poteca nemarcată ce merge la sigla Brașovului și urcăm 100 de metri până pe vârful Tâmpa. Aici avem borna topometrică a vârfului, o parte din zidurile vechii cetăți Brașovia, un panou cu descrierea microrezervației Tâmpa și un panou cu descrierea vechii cetăți. Continuăm coborârea spre sud (170 de metri) pe poteca slab marcată până la fostul zid de vest și capela cetății (panouri explicative). Intrăm în drumul forestier ce vine de la restaurantul Belvedere, cotim dreapta și coborâm 460 de metri în serpentine până în șaua Tâmpei (intersecție cu traseul 36). Din șa urmăm în față (sud) curba de nivel ce ne coboară 1,1 kilometri până la intersecția cu traseul 33. Cotim stânga și coborâm pe drumul de exploatare (comun cu traseul 33) 325m pe drumul de exploatare până în valea Cetății (bufet și magazin popular).

Etape

Braşov - Treptele lui Gabony - Vf. Tâmpa - Şaua Tâmpa - Valea Cetăţii

Descriere

Traseul nr. 34 TG face legătura între Bastionul Postăvarilor (Brașov) și Vf. Tâmpa, pe Treptele lui Gabony), cu priveliști frumoase asupra orașului.  Este un traseu relativ ușor, într-o drumeție de 4.5 - 5 h, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aprox. 750 de m. 

Marcajul pornește de la Bastionul Postăvarilor (parcul „Tiberiu Brediceanu” din Brașov), comun cu traseul 35 TR (Drumul în Serpentine spre Tâmpa), urcă până la primele scări de piatră, unde lasă TR în dreapta, apoi menține direcţia generală E până la intrarea în traseul de urcare spre Tâmpa (stâlp indicator). Câţiva paşi mai sus de stâlpul indicator, din bifurcaţie, se află o bancă de piatră (Banca lui Alesius) de unde începe, de fapt, Drumul Treptelor (cunoscut şi sub numele de Drumul Scărilor sau Treptele lui Gabony).

Treptele de beton construite de Gabony în 1930-1931 ne conduc într-o urcare scurtă (pantă 34,7%) până la o platformă unde găsim o masă de lemn și punct de belvedere asupra Brașovului. În timpul iernii acest sector este dificil de străbătut. Dincolo de oraş se deschide o frumoasă panoramă asupra şesului Ţării Bârsei, mărginit de Munţii Perşani şi Baraolt.

Urcăm în continuare pe poteca, depășim o a doua masă de lemn, apoi o bancă și ajungem în poiana Tâmpei, declarată rezervaţie floristică ocrotită prin lege. Expoziția și înclinarea pantei, caracterul stepic cu plante rare și relieful calcaros fac din poiană o rezervație peisagistică de interes național. În marginea pajiștii se găsește un nou punct de belvedere spre Piatra Mare, Postăvaru sau Ciucaș și spre Valea Cetăţii.

Ascensiunea pe culmea îngustă a Tâmpei, ne deschide spre dreapta priveliștea asupra oraşului Brașov, Ţara Bârsei şi o parte din munţii înconjurători (Perşani şi Baraolt). Urcuşul devine tot mai lin; depășim un stâlp-antenă de retransmisiuni și ajungem la stația de telecabină și restaurantul Belvedere. Continuând pe drumul forestier, vom întâlni Drumul Serpentinelor (traseul 35 TR) și poteca nemarcată ce merge la sigla Brașovului (pe dreapta). În mai puţin de 5 minute de aici, ajungem în vf. Tâmpa (955 m), de unde poate fi admirat oraşul şi împrejurimile sale. Aici găim borna topometrică a vârfului, o parte din zidurile vechii cetăți Brassovia, un panou cu descrierea microrezervației Tâmpa și un panou cu descrierea vechii cetăți.

Continuând spre Valea Cetății, avem o poteca slab marcată până la fostul zid de V și capela cetății (panouri explicative), intrăm în drumul forestier ce vine de la restaurantul Belvedere și cotim la dreapta în serpentine până în șaua Tâmpei (intersecție cu Drumul Albastru, traseul 36). Din șa continuăm pe curbă de nivel 1,1 km până la intersecția cu traseul 33 TA, alături de care, coborâm pe drumul de exploatare până în valea Cetății (bufet și magazin popular).

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Braşov - Vf. Tâmpa - V. Cetăţii în Braşov, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră