Touristik Label - 4 Buşteni - Cabana Caraiman

Jepii Mici - Cab. Babele - Hotel Peştera - Cab. Padina - Cheile Tătarului - Lacul Bolboci - Cheile Zănoagei - Cab. Scropoasa - Tabăra Căprioara
Platoul Bucegi a fost dintotdeauna preferatul amatorilor de drumeții mai mult sau mai puțin experimentați. Dacă cei dintâi aleg să îl parcurgă chiar și iarna, cu avânt înspre Vârful Omu și Bucșoiu, cei din urmă preferă să-l cutreiere vara, când ziua e mai lungă și se pot bucura în tihnă de peisaje. Acest traseu străbate pentru început porțiunea denumită Jepii Mici, apoi trece pe lângă Cabana Caraiman din pitoreasca Şauă Mică a Caraimanului, străbate Platoul Babele, ocolește Cimintirul Elefanților, traversează oaza de relaxare din zona Padina și ajunge pe curbele drumului auto de pe marginea lacului Bolboci. Un adevărat tur de forță în Munții Bucegi.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
5,74km
Durată
3:45-4:45h
Urcare
1140m
Coborâre
0m
Vârf
2190m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Gara Bușteni urcăm la staţia de telecabină. Prin stânga staţiei urcăm 10 minute pe drum forestier și continuăm pe potecă și drum forestier pe valea Jepilor. Poteca continuă la stânga pe versantul sudic al Văii Jepilor și după 1,5 ore trecem pe versantul nordic al văii. După 45 de minute ieșim în poienile alpine și urmăm poteca ce traversează de două ori firul apei și continuă pe versantul nordic peste două praguri stâncoase echipate cu cabluri și apoi prin serpentine până la Cabana Caraiman.

Etape

Buşteni - Valea Jepilor - Cabana Caraiman

Descriere

 

Unul dintre cele mai frecventate trasee din Munții Bucegi este Valea Jepilor, recomandat turiștilor cu experiență montană. Se urcă pe un traseu dificil, urmând marcajul Cruce Albastră, timp de 3 - 4 h ore. Pitorească și în același timp periculoasă, poteca traseului Jepii Mici străbate muntele despicat de prăpăstii adânci, străjuită de o parte de Vârful Caraiman, de 2.384 m, și de cealaltă de Vârful Jepii Mici, de 2.154 de m. 

Este un traseu spectaculos, cu potecă pietroasă, bolovani mai mici sau mai mari ne taie calea, astfel încât trebuie să avem grijă să nu îi prăvălim la vale. Sunt şi porţiuni foarte înguste unde putem înainta doar ţinându-ne de corzile şi lanţurile fixate temeinic în stâncă, motiv pentru care acest traseu nu este recomandat iarna, fiind considerat unul dificil fără echipament adecvat. 

Pornind tot din Bușteni, cunoscut drept “Poarta Bucegilor”, traseul Jepii Mici are același traseu până la urcarea în pădure ca și Jepii Mari. De aici, poteca marcata cu cruce albastră, continua în partea dreaptă, având acces spre Cabana Caraiman și Cabana Babele. O buna parte din traseu se intersectează cu cel pe care îl urmează telecabina din Bușteni, ce parcurge distanța până sus pe Platoul Bucegi, în 12 minute. Priveliștile de la înălțime nu se compară însă cu sentimentele trăite jos, unde de-a lungul întregului traseu se contopesc perfect stâncile, pădurea și prăpăstiile adânci. 

Traseul Jepii Mici urmează valea din abruptul răsăritean al Bucegilor, cunoscută și sub numele de Valea Caraiman, pe traseul căruia se întâlnesc de asemenea Cascada Caraiman ori Cascada Fantomă și Cabana Caraiman. De la refugiul Salvamont de sub telecabină, există 19 cabluri care ne însoţesc până la Cabana Caraiman, cu numeroase locuri panoramice. Un exemplu este ,,Creasta cu Zâmbri”, unde se află o importantă concentrare de exemplare unice de Pinus cembra (zâmbru).

Se ajunge la Cascada Caraiman sau Vânturișul Caraimanului, impresionantă mai ales primăvara şi la începutul verii, unde se poate face o mică pauză pentru a admira brânele Jepilor, telecabina suspendată deasupra văii și, cu puțin noroc, vreo capră neagră zburdalnică. Nu trebuie să uităm de panorama oferită de Munții Baiului de pe malul stâng al râului Prahova. 

Observații

inaccesibil iarna

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Buşteni - Cabana Caraiman în Dâmboviţa, Prahova, Bucegi-Leaota este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Your Comment