Buşteni - Cabana Gura Diham - Cabana Omu

Traseul din Bușteni pe la Gura Diham spre Vf. Omu
Traseul nr. 11 Bandă Roșie este considerat de specialiști unul din cele mai grele din masivul Bucegi, dar aducător de mari satisfacții. Porțiunea din Valea Cerbului spre Cabana Gura Diham este una ușoară, fără dificultăți, de inițiere, iar de aici poteca continuă în această notă până în Poiana Izvoarelor. Greul începe pe porțiunea Take Ionescu, iar apoi pe Drumul Friedrich Deubel printre stâncării, jnepeni (atenţie mare în condiţii de ploaie!), până pe Vf. Bucșoiu, al treilea între vârfurile muntoase din Munții Bucegi. De aici mai traversăm un prag stâncos și ajungem la “platoul” pe care se află Cabana Omu.
0

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la Gara Buşteni urmăm spre nord DN1 până la intersecţia cu strada Nestor Ureche, facem stânga spre vest până la capătul străzii de unde continuăm pe drumul nemodernizat de pe Valea Cerbului spre Gura Diham (există o variantă din spatele Căminului Alpin cu acelaşi marcaj). Urmăm Valea Cerbului pe drumul auto. După bariera auto întâlnim la circa 500 de metri traseul 6 (punct galben). După încă 1.5 km parcurgem Poiana Fânului de unde pleacă traseul 10 (bandă galbenă) spre cabana Omu (2507 m). După aproximativ 4 km de la DN1 suntem la Cabana Gura Diham. Alimentăm cu apă şi începem urcarea spre NV printr-un culoar de pădure. După 15-20 de minute lăsăm în dreapta traseul 12 (triunghi albastru). Încă 5 minute de urcat şi facem stânga (indicator) prin pădure spre Cabana Poiana Izvoarelor. Urcăm continuu prin pădure, traversăm 7 cursuri de apă (secate sau nu în funcţie de anotimp şi cantităţile de precipitaţii) şi după circa 1½ ore ajungem la Cabana Poiana Izvoarelor (1455 m). În dreapta cabanei întâlnim traseul 45 (cruce albastră). Din colţul sud-vestic al poienii din faţa cabanei mergem pe curbă de nivel timp de 15-20 de minute până în Poiana Pichetul Roşu, unde găsim un stâlp indicator (legătura cu traseele 9 şi 20). Continuăm pe BR înainte pe poteca „Take Ionescu”. Urcăm 30-45 de minute până în Poiana Bucşoiului, unde se vede în stânga noastră impunătoarea Vale a Bucşoiului (traseu nemarcat). Continuând urcarea trecem de al doilea fir al Văii Bucşoiului şi de Valea Rea şi după 30-45 de minute de urcuş susţinut ajungem pe un pinten aflat sub peretele Bucşoiului Mare. În faţă se vede punctul „La Prepeleac” (din care se văd simultan Cabanele Mălăieşti şi Diham) şi în stânga noastră printre jnepeni se poate desluşi poteca noastră. După încă 5 minute ajungem la intersecţia denumită „La Prepeleac” unde lăsăm în dreapta traseul 9. De aici începe urcuşul susţinut pe versantul estic al Muntelui Bucşoiu. Urcăm printre jnepeni cu mare atenţie la semne şi după 30-40 de minute dăm de prima zonă stâncoasă echipată cu cablu. Urcăm cu atenţie ţinându-ne de cablu şi depăşim plăcile de stâncă înclinate (atenţie mare în condiţii de ploaie!) până la primul stâlp de marcaj ce pare a fi în creastă. De fapt suntem la doar 2110 m altitudine! Continuăm pe poteca marcată pe pietre sau pe stâlpi încă vreo 30 de minute până la intersecţia (2235 m altitudine) cu traseul 48 (triunghi albastru). Continuăm în sus pe muchia stâncoasă şi după încă o oră de mers suntem pe Vârful Bucşoiu la 2492 m altitudine. De aici coborâm spre sud-vest spre Şaua Bucşoiului lăsând în stânga noastră capătul superior al Văii Bucşoiului şi ieşirea nord-vestică a Văii Morarului (ambele nemarcate). Continuăm peste un prag stâncos şi ajungem în „platou” după 3 ½-4 ore de la plecarea din punctul „La Prepeleac”. În 10-15 minute suntem la Cabana Omu, în cel mai înalt punct al Bucegilor (2507 m).

Etape

Buşteni (885 m) - Cabana Gura Diham (987 m) - Cabana Poiana Izvoarelor (1455 m) - La Prepeleac (1750 m) - Cabana Omu (2507 m).

Descriere

Cabana Omu este cabana plasată la cea mai mare înălțime în Carpați (2505 m), iar Stația meteorologică Vârful Omu, aflată lângă Cabană, este cel mai înalt punct locuit permanent din România. Lipsită de electricitate și apă, cabana este totuși o mângâiere pentru iubitorii de munte. Punct de reper, răscruce de drumuri, loc de popas, cabana Omu este la opt-nouă ore de urcuș față de Bușteni pe acest traseu.
Drumul către cel mai înalt vârf din Buceg, porneiște din Bușteni și ocolește Vârful Gâlma Mare, pe Valea cerbului, până la Cabana Diham, ceea ce face să nu se simtă dificultatea unei diferențe de nivel de 1830 metri (de la Bușteni până pe vârful Omu).
Din dreapta Cabanei Gura Diham începe traseul care duce la Cabana Poiana Izvoarelor. Pentru o perioada foarte scurta de timp-aproximativ 10-15 minute acest traseu este comun cu traseul care duce la Cabana Diham (triunghi albastru - Traseul nr 12). După ce traseele se despart vei urma marcajul pe o potecă lejera străbătută pe alocuri de izvoare și vâlcele, unde poți alimenta cu apă.
Odată ajuns în Poiana Izvoarelor, poți să poposești la Cabana pentru un ceai sau poți să te bucuri de un picnic la înălțime, printre brazi. (Cabana Gura Diham - Cabana Poiana Izvoarelor 1 - 1¼ ore).
De la Cabana Poiana Izvoarelor (1455 m) poteca se îndreaptă spre vest şi după cca. 15 min iese în Poiana Pichetul Roșu. Denumirea Poienii provine de la fostul pichet de grăniceri, care avea acoperișul vopsit în roșu. Se urcă în paralel față de Colții Morarului, pe poteca „Take Ionescu” până la Poiana Bucșoiu, unde se vede în stânga noastră impunătoarea Vale a Bucşoiului (traseu nemarcat).
Continuăm Traseul „Take Ionescu” peste Creasta Văii Rele și mai departe peste Valea Rea şi după 30-45 de minute de urcuş susţinut ajungem la intersecţia denumită „La Prepeleac” unde lăsăm în dreapta traseul 9 TR (ce duce la Mălăiești).
De aici începe urcuşul susţinut pe versantul estic al Muntelui Bucşoiu, pe Drumul lui Deubel. Urcăm printre jnepeni cu mare atenţie la semne şi după 30-40 de minute dăm de prima zonă stâncoasă echipată cu cablu. Urcăm cu atenţie ţinându-ne de cablu şi depăşim plăcile de stâncă înclinate (atenţie mare în condiţii de ploaie!) până la primul stâlp de marcaj ce pare a fi în creastă. De fapt suntem la doar 2110 m altitudine! Muntele este un foarte bun magician: deși pare că aproape ajungi la punctul final al traseului, mai ai de urcat ore întregi.
Continuăm pe poteca marcată pe pietre sau pe stâlpi încă vreo 30 de minute până la intersecţia (2235 m altitudine) cu traseul 48 (triunghi albastru ce vine din Șaua Brâna Caprelor). Ținem muchia stâncoasă şi după încă o oră de mers suntem pe Vârful Bucşoiu, clasat al treilea între vârfurile muntoase din Munții Bucegi, cu altitudinea de 2.492 m, fiind depășit doar de Omu, 2.505 m și Bucura Dumbravă 2.503 m.
De aici se continuă spre Şaua Bucşoiului peste un prag stâncos şi ajungem în „platou” (3 ½-4 ore de la plecarea din punctul „La Prepeleac”) și încă 15 minute până la la Cabana Omu, în cel mai înalt punct al Bucegilor (2505 m). Ca observație, în cele 5 ore de traseu de la Omu la Poiana Izvoarelor nu există surse de apă.

Vreme

Persoane care au contribuit

 

Buşteni - Cabana Gura Diham - Cabana Omu în este un traseu de $type $difficulty.
0
0 voturi

Comentarii

Your Comment