Touristik Label - 605MN12: Buşteni - Orjogoaia - Trăisteni

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Legătura Bușteni- creasta nordică a Munților Baiului
Traseul nr. 12 Cruce Roșie este traseul de legătură între Bușteni și creasta Munților Baiului, pe care o străbate pe sectorul între Culmea Zamora și Vf. Cazacu, coborând apoi pe culmea estică desprinsă din acesta (Culmea Petru - Orjogoaia) până la capătul nordic al satului Trăisteni. Durata traseului este de 8 - 9 h (peste 2000 m diferențe de nivel), ceea ce-l clasifică ca un traseu de dificultate medie.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
24,51km
Durată
6:15-7:45h
Urcare
920m
Coborâre
970m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la gara Bușteni mergem 176 de metri spre sud pe DN1 și cotim la stânga pe drumul care merge spre Zamora. Trecem calea ferată și apoi podul peste Prahova, scurtăm la dreapta serpentina ce ne duce sub intrarea palatului Cantacuzino, după 80 de metri întâlnim o troiță de ciment și cotim pe strada de lângă ea. După 130 de metri întâlnim stâlpul indicator de intrare în traseu. Cotim dreapta, trecem de bariera drumului Zamora și continuăm pe drum în urcare. După 2,2 kilometri ajungem la o intersecție de drumuri unde este o cabană-adăpost. Noi cotim la stânga și continuăm pe drumul forestier 4,1 kilometri până la ieșirea din pădure. În față avem un marcaj vechi și noi facem stânga pentru 130 de metri până la fostul ocol silvic Zamora și apoi dreapta după 140 de metri revenim în drumul forestier. Urcăm pe drum circa 600 de metri, trecem pe lângă stâna Zamora și continuăm pentru alți 700 de metri până în linia culmii Zamora. Aici întâlnim stâlpi de marcaj pe care îi urmăm pe linia culmii până la 1750m altitudine (intersecție cu traseul 14). Cotim la stânga și coborâm pe drumul de culme circa 850 de metri până în șaua Cazacu (1680m). De aici o variantă a traseului pornește la stânga și continuă pe drumul de culme încă o oră până la stația de telegondolă Sorica (intersecție cu traseul 11). Noi urmăm drumul din dreapta care coboară sub vârful Cazacu. În două văiugi întâlnim două izvoare foarte bune și continuăm pe drumul de culme până în șaua aflată la vest de vârful Cazacu. De aici un drum coboară la stânga spre stâna de sub vârful lui Petru. Noi continuăm pe partea dreaptă a culmii pe drumul de exploatare, ocolim vârful lui Petru pe partea stângă a culmii, ajungem într-o șa de unde drumul ocolește pe dreapta vârful următor și ajungem în șaua Orjogoaia. În stânga pornește în urcare creasta nemarcată a Neamțului (legătură cu traseul 9 în vârful Paltinu). Coborâm din șa înainte până la lacul Orjogoaia, urmăm drumul de culme care ne coboară pe lângă stâna Orjogoaia până la pădure. De la stâlpul din șaua de după vârful Cazacu până la intrarea în pădure pe culmea Orjogoaia nu sunt marcaje turistice! Intrăm în pădure și coborâm printr-o alternanță de zone împădurite și poieni lungi (cinci poieni) până la 1250m altitudine. Aici intrăm în pădure și vom urma drumul de exploatare care coboară pe culme continuu pentru 4,4 kilometri (pantă 9,6%) până la capătul nordic al satului Trăisteni.

Etape

Buşteni - Zamora - Culmea Zamora - Culmea Petru - Orjogoaia - Culmea Orjogoaia - Trăisteni

Descriere

 

raseul nr. 12 CR este traseul de legătură din Bușteni (Zamora) și sectorul nordic al crestei Munților Baiului (Culmea Zamora), urmând mai departe fie drumul de culme ce coboară la telegondola Azuga, fie poteca ce duce pe sub Vârful Cazacu pe culmea estică desprinsă din acesta (Culmea Petru - Orjogoaia) până la capătul nordic al satului Trăisteni. Această variantă din urmă, însumează  8 - 9 h de drumeție cu peste 2000 m diferențe de nivel, ceea ce-l clasifică ca un traseu de dificultate medie. În plus, există probleme de orientare în condiții de vizibilitate scăzută pe sectorul Culmea Zamora până în şaua de sub vârful lui Petru, porțiune nerecomandată pe timp de iarnă.

Traseul poate fi început de la gara Buşteni sau de pe stânga Prahovei, din cartierul Zamora. Pentru prima variantă, se urmează drumul ce pleacă din şoseaua naţională în stânga spre Zamora, se traversează calea ferată și apoi podul peste Prahova și se urmează indicatorul spre cantonul Zamora, trecând pe sub intrarea palatului Cantacuzino. 

Urmăm drumul ce merge prin spatele caselor, prin pădure, iar după 2,2 km, drumul forestier se bifurcă. Facem stânga și continuăm pe drumul forestier alți 4,1 km până la ieșirea din pădure, în apropiere de fostul ocol silvic Zamora. De aici urcăm pe linia culmii Zamora, trecem de stâna Zamora, apoi pe versantul drept al văii Zamora, pe sectoare cu pantă mai lină care alternează cu pante ceva mai mari. Din când în când ne putem opri pentru a admira splendida panorama a Bucegilor şi cadrul minunat pe care îl oferă Zamora la obârşie. Spre S şi într-un plan apropiat apar: Muntele Cumpătu, fundul văii Zamora, iar către SE, şaua Băiuțu, la dreapta  Vf. Baiul Mic şi (în spate) Vf. Baiul Mare. 

Reluând traseul, pe linia culmii, urcăm până la 1750 m alt la intersecția cu traseul de creastă BR (traseul 14), unde întâlnim drumul de culme ce duce sub Vf. Zamora (Băiuţu).

Aici observăm către dreapta o culme prelungă, uşor ondulată, orientată V-E (Culmea Petru - Orjogoaia), cu mai multe stâne pe lângă care trece poteca marcată spre V. Doftana (segmentul următor de traseu). În plan îndepărtat (peste Piciorul lui Petru) se pot admira mai multe vârfuri, între care Vf. Unghia Mare iese în evidență. 

Așadar, de la intersecția cu traseul 14 BR, facem stânga și coborâm pe drumul de culme până în șaua Cazacu (1680 m), unde avem două opțiuni. De aici până spre V. Doftana, pe culmea Petru și plaiul Orjogoaia, se mai fac aprox 4 h, în timp ce varianta a doua de traseu (spre Azuga), trece peste Vf. Dutca şi culmea Sorica, în 1 - 1.5 h și ajunge la telegondola Azuga (legătura cu traseul 11 TA). 

Din Șaua Cazau, poteca CR urmează drumul din dreapta care coboară sub vârful Cazacu, întâlnind două izvoare, apoi pe drumul de culme până în șaua aflată la est de vârful Cazacu. Sau putem alege poteca nemarcată care ne duce pe vârf, apoi coboară în șaua menționată mai sus. De pe vârful Cazacu (1753 m) avem o perspectivă largă asupra Munților Neamțului, cu Vf. Unghia Mare (de formă conică), ascunzând în bună măsură vârful Rusu (1903 m), și în plan îndepărtat (în stânga), vârful Ştevia (1903 m), în spatele căruia se schiţează vârful Neamţu (1923 m). Spre E, vom observa culmea uşor ondulată Petru - Orjogoaia (pe care ne vom continua traseul), iar spre S culmea principală a Baiului.

Din șaua aflată la E de vârful Cazacu, continuăm pe partea dreaptă a culmii pe drumul de exploatare, apoi vom ocoli vârful lui Petru pe partea stângă a culmii, ajungând într-o șa. Din şaua de sub vârful lui Petru până la intrarea în pădurea de după stâna Orjogoaia; marcajele sunt practic inexistente și necesită o atenție sporită pe timp potrivnic (traseu nerecomandat iarna!). Obs: Din șaua Orjogoaia, pornește în urcare creasta nemarcată a Munților Neamțului (legătură cu traseul 9 BR în Vf.Paltinu), depășind Vf. Rusu, apoi pe sub Vf. Steviei și Neamțului, la altitudini de peste 1700 de m. 

Din șaua Orjogoaia coborâm la lacul Orjogoaia, de unde vom urma mai departe drumul de culme care ne coboară în pantă foarte uşoară, pe lângă stâna Orjogoaia până la pădure. Reamintim: De la stâlpul din șaua de după vârful Cazacu până la intrarea în pădure pe culmea Orjogoaia nu sunt marcaje turistice! Depășim o succesiune de zone împădurite și poieni lungi (cinci poieni) până la 1250 m alt, apoi urmăm drumul de exploatare care coboară pe Plaiul Orjogoaia, pentru 4,4 km (pantă 9,6%) până la capătul nordic al satului Trăisteni.

Observații

Marcaje rare de la capătul de sus al culmii Zamora până în şaua de sub vârful lui Petru; marcaje inexistente din şaua de sub vârful lui Petru până la intrarea în pădure de după stâna Orjogoaia; inaccesibil iarna între stâna mare din Zamora şi stâna din Orjogoaia.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Buşteni - Orjogoaia - Trăisteni în Prahova, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră