Touristik Label - 1204MN16: Cabana Babarunca - Şaua Teslei - Şaua Tigăilor

Traseul nr 16 Triunghi Roșu este un traseu de pătrundere în arealul Munților Ciucaș, într-un urcuș la început domol (insesizabil) până în Cheile Babaruncăii, apoi din ce în ce mai abrupt până în Șaua Tigăilor într-o ascensiune potrivită turiştilor şi montaniarzilor cu pregătire fizică bună, obișnuiți cu urcări solicitante. Durata traseului este de 3 - 3.5 h.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
7,80km
Durată
3:00-3:30h
Urcare
850m
Coborâre
10m
Vârf
1751m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la cabana Babarunca, coborâm în firul văii Babarunca şi urmăm la dreapta drumul forestier ce trece prin Cheile Babaruncăi pentru 3 kilometri. Lăsăm un drum forestier în stânga şi continuăm pe drumul forestier din dreapta, ce urcă paralel cu firul Babaruncăi pentru încă 2,2 kilometri. La capătul drumului, o săgeată indicatoare ne arată că trebuie să continuăm pe firul apei. Pentru 530 de metri, urcăm pe un fir îngust şi întunecat, pentru ca apoi să ieşim pe versantul drept al acestuia până la altitudinea de 1350 m (intersecţie cu traseul 21). Continuăm pentru circa 300 de metri pe valea largă şi ieşim într-o poiană lungă plină de vegetaţie. La mijlocul poienii lăsăm pe partea dreaptă un observator de vânătoare şi ajungem în capătul de sus al poienii. Urmează o altă poiană mai mică, în capătul căreia trecem pe versantul stâng al văii Babaruncăi (acum vale seacă).  Urcăm prin pădure susţinut şi, la 1550 m, ieşim în pajiştea alpină. În stânga noastră avem piciorul vestic al Ciucaşului cu Turnul lui Goliat şi în dreapta avem stâncăriile vârfului Bratocea. Urcăm pe poteca formată printre tufe de jneapăn şi de ienupăr, în serpentine repetate, până sub turnurile vârfului Bratocea. Pe un vâlcel pietros aflat la baza acestor turnuri, ajungem la 1750 m altitudine şi coborâm câţiva metri până la Șaua Tigăilor (1745 m) (intersecţie cu traseele 1 şi 15).

Etape

Cabana Babarunca (908m) - Cheile Babaruncăi - Şaua Teslei (1347 m) - Şaua Tigăilor (1745 m)

Descriere

Traseul nr. 16 TR este un traseu de dificultate mediu / dificil, într-o drumeție de 3 - 3.5 h, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aprox. 850 de m, urmând drumul forestier ce trece prin Cheile Babaruncăi, apoi urcând paralel cu firul Babaruncăi pentru aprox 2,2 kilometri și ieşind în pajiştea alpină dintre stâncăriile vârfului Bratocea și piciorul vestic al Ciucaşului (cu Turnul lui Goliat și Turnu Roșu). Cabana Babarunca, situată Intr-o poiana de la poalele versantului nord-vestic al Masivului Ciucaș-Zăganul, pe valea cu același nume, este punctul de plecare pentru acest traseu, de aici coborând în firul văii Babarunca pe care îl vom urma pe drumul forestier ce trece prin Cheile Babaruncăi pentru 3 kilometri. Curând vom ajunge la o intersecție de drumuri, unul mergând în stânga, în timp ce noi vom continua pe drumul forestier din dreapta, ce urcă paralel cu firul Babaruncăi pentru încă 2,2 kilometri. La capătul drumului, o săgeată indicatoare ne va arăta că trebuie să continuăm pe firul apei, urmând un fir îngust şi întunecat, pentru ca apoi să ieşim pe versantul drept al acestuia până la altitudinea de 1350 m (intersecţie cu traseul 21), de unde vom continua pe valea largă printr-o poiană lungă plină de vegetaţie, trecând pe lângă un observator de vânătoare. Ieșind din poiană, vom traversa o altă poiană mai mică, continuând pe valea seacă a Babaruncăi, prin pădure, urcând susținut până la 1550 m, unde vom ieşi în pajiştea alpină. Aici e timpul să ne clătim ochii cu perspective frumoase ale împrejurimilor: în stânga noastră avem piciorul vestic al Ciucaşului cu Turnul lui Goliat, o stâncă imensă sculptată neobișnuit de vânt, iar în dreapta observăm stâncăriile vârfului Bratocea. Poteca formată printre tufe de jneapăn şi de ienupăr, ne va scoate în serpentine repetate, până sub turnurile vârfului Bratocea, de unde, pe un vâlcel pietros, vom ajunge la 1750 m altitudine. Urmează o coborâre de câţiva metri până la Șaua Tigăilor (1745 m) (intersecţie cu traseele 1 şi 15), care ne înlesnește urcarea spre Vf. Ciucaș.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cabana Babarunca - Şaua Teslei - Şaua Tigăilor în Braşov, Prahova, Ciucaş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Your Comment