Touristik Label - 607MN29: Cabana Bâlea Cascadă - Curmătura Bâlei - L. Bâlea

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Legătura Bâlea Cascadă - Bâlea Lac, pe Valea Doamnei
Traseul 29 Cruce Roșie este traseul de legătură între Cabana Bâlea Cascadă și Salvamont Bâlea Lac, urmând Valea Doamnei, o vale ce prezintă numeroase urme ale ghețarilor cuaternari, prin două căldări glaciare spectaculoase (Căldărușa cu Iarbă și Căldarea Lacului). Efortul depus ne este răsplătit de perspectiva asupra cascadelor de pe Valea Doamnei, a lacului glaciar Bâlea și a vârfurilor din creasta principală. Periculos iarna.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
7,07km
Durată
2:30-4:30h
Urcare
1220m
Coborâre
400m
Vârf
2168m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Bâlea Cascadă şi drumul Transfăgărăşan, urcăm spre nord, trecem râul şi continuăm pe marginea lui vestică. Schimbăm direcţia şi urcăm pe curbă de nivel spre nord până când ajungem într-o șa. Continuăm în coborâre uşoară pe curbă de nivel până când ajungem pe firul Văii Doamnei. Intersectăm traseul care coboară de pe Vf. Mierea, venind de la Vama Cucului. Continuăm pe poteca ce urcă în serpentine prin pădure până ajunge într-o poiană, unde se află ruinele unei stâne. Rămânem pe malul estic şi urcăm în traversare pe deasupra văii, până la ieșirea din pădure, unde un alt prag formează o cascadă. Urcăm pe firul Văii Doamnei, trecând pe lângă o stână. Continuăm pe firul văii până în căldarea lacului Doamnei. Urcăm un prag mai lung şi înclinat care ne conduce în căldarea superioară a Doamnei. Ne orientăm spre SE și ajungem în Curmătura Bâlei (Șaua Doamnei). Coborâm în serpentine până în Căldarea Bâlei, spre drumul Transfăgărăşan, pe direcţia unei pante aflate la sud de vechiul Refugiu Salvamont.

Etape

Cabana Bâlea Cascadă - Valea Bâlea - Valea Doamnei - Curmătura Bâlei (Şaua Doamnei) - Lacul Bâlea

Descriere

Traseul 29 CR face legătura între Cabana Bâlea Cascadă și Salvamont Bâlea Lac, traversând creasta Piscului Bâlea și urmând Valea Doamnei pe un sector spectaculos de cascade și praguri glaciare. Este un traseu destul de solicitant, cu aprox. 1600 m diferențe de nivel, pe parcursul a 3 - 4 h de drumeție. Iarna accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii. Necesită echipament adecvat pentru ascensiunile de alpinism de iarnă.

Pornim de la Cabana Bâlea Cascadă şi drumul Transfăgărăşan, trecem râul și traversăm Piscul Bâlea, apoi coborâm ușor până în Valea Doamnei, unde întâlnim TR dinspre Cabana Vama Cucului, coborând de pe Vârful Mierea (traseul 32). 

Urmăm firul văii spre S, ieșim din pădure într-o poiană unde se află ruinele unei stâne și apoi continuăm pe deasupra văii, captivați de imaginea jgheabului în formă de S peste care apele se scurg în cascade, o zonă foarte frumoasă de pe Valea Doamnei. Continuăm urcarea și ajungem în căldarea Lacului Doamnei, aflat la obârșia Văii Doamnei, sub circurile glaciare superioare, cu o suprafață de 3000 mp. 

Urmează o urcare mai pronunțată spre căldarea E a Doamnei (Căldărușa cu Iarbă), de unde ajungem în Curmătura Bâlei (Șaua Doamnei) la peste 2200 m alt. La mică distantă mai sus, spre S, zărim poteca marcată cu BA (traseul 28) care urcă în Șaua Paltinului, de la Lacul Bâlea, ocolind căldarea lacului Bâlea pe versantul nordic al Paltinului.

Din Șaua Doamnei coborâm în serpentine până în Căldarea Bâlei, spre drumul Transfăgărăşan, pe direcţia unei pante aflate la sud de vechiul Refugiu Salvamont, cu imaginea superbului lac glaciar la picioare. Lacul Bâlea face parte din rezervația naturală Bâlea, delimitată de vârfurile Vânătarea lui Buteanu (2507 m), Vârful Capra (2496 m) și Vârful Paltinu Mare (2399 m), Muchia Buteanu și Piscul Bâlea cu multe plante rare, printre care și floarea de colț sau floarea-reginei. Din anul 2006, în fiecare iarnă, pe malul lacului înghețat, se ridică hotelul de gheață, unicat pentru această parte a Europei. Aici se află și Cabana Bâlea, cea mai populară cabană din Făgăraș, construită în anul 1904, actualmente modernizată.

Lacul Bâlea este o importantă bază de plecare spre traseul de creastă BR (traseul 1), fie în direcția Lacului Călțun și a Vârfului Negoiu, fie spre Moldoveanu, trecând pe sub mai multe vârfuri de peste 2400 de m (Arpașu Mic, Arpașu Mare, Podragu Tărâța, Corabia, Ucea etc.). Vânătarea Lui Buteanu, aflat în apropiere se poate aborda pe CA (traseul 35) și putem ajunge pe muchia Buteanu pe marcajul BA (traseul 39)..

Observații

Marcaj bun. Traseu periculos iarna. Accesibil în funcţie de condiţiile de zăpadă, numai cu echipament adecvat pentru ascensiunile de alpinism de iarnă.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Bâlea Cascadă - Curmătura Bâlei - L. Bâlea în Sibiu, Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului torokgergo

De ce nu se poate descarca GPX?

Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului Muntii Nostri

Bună ziua!

Politica firmei privind descărcarea traseelor gpx. s-a modificat, având în vedere că se dorește utilizarea aplicației Munții Noștri care conține aceste trasee.

 

Aveți posibilitatea de a crea un traseu în contul dvs cu funcția Magnet Tool și apoi, după salvare și aprobare de către admin, traseul nou creat se poate downloada, imprima, personaliza din nou etc.

 

În aplicația Munții Noștri aveți posibilitatea de a downloada doar traseele Munții Noștri, pentru uz in aplicație. Navigarea în teren pe baza traseului descarcat, funcționează și în modul offline.

 

Cărări ușoare!

Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră