Touristik Label - 607MN29: Cabana Bâlea Cascadă - Curmătura Bâlei - L. Bâlea

Traseul nr. 29 Cruce Roșie este traseul de legătură între Cabana Bâlea Cascadă și Bâlea Lac, traversând Valea Doamnei prin două căldări glaciare spectaculoase (Căldărușa cu Iarbă și Căldarea Lacului). În primă fază, traseul urcă de la Transfăgărășan pe creasta Piscului Bâlea și coboară în firul Văii Doamnei, de unde va urca din nou în serpentine pe pragul glaciar inferior al văii, printr-un sector de cascade până în apropierea lacurilor Doamnei, în Căldarea Lacului. De aici traseul pătrunde în Căldărușa cu Iarbă (căldarea superioară a Doamnei), ajunge în Curmătura Bâlei (Șaua Doamnei) și coboară până în Căldarea Bâlei. Este un traseu destul de solicitant, cu diferențe de nivel de aprox. 1600 de m, pe parcursul a 4.5 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva minunată asupra cascadelor de pe Valea Doamnei, a lacului glaciar Bâlea și a vârfurilor din creasta principală.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
7,07km
Durată
2:30-4:30h
Urcare
1220m
Coborâre
400m
Vârf
2168m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Bâlea Cascadă şi drumul Transfăgărăşan, urcăm spre nord, trecem râul şi continuăm pe marginea lui vestică. Schimbăm direcţia şi urcăm pe curbă de nivel spre nord până când ajungem într-o șa. Continuăm în coborâre uşoară pe curbă de nivel până când ajungem pe firul Văii Doamnei. Intersectăm traseul care coboară de pe Vf. Mierea, venind de la Vama Cucului. Continuăm pe poteca ce urcă în serpentine prin pădure până ajunge într-o poiană, unde se află ruinele unei stâne. Rămânem pe malul estic şi urcăm în traversare pe deasupra văii, până la ieșirea din pădure, unde un alt prag formează o cascadă. Urcăm pe firul Văii Doamnei, trecând pe lângă o stână. Continuăm pe firul văii până în căldarea lacului Doamnei. Urcăm un prag mai lung şi înclinat care ne conduce în căldarea superioară a Doamnei. Ne orientăm spre SE și ajungem în Curmătura Bâlei (Șaua Doamnei). Coborâm în serpentine până în Căldarea Bâlei, spre drumul Transfăgărăşan, pe direcţia unei pante aflate la sud de vechiul Refugiu Salvamont.

Etape

Cabana Bâlea Cascadă - Valea Bâlea - Valea Doamnei - Curmătura Bâlei (Şaua Doamnei) - Lacul Bâlea

Descriere

-

Observații

Marcaj bun. Traseu periculos iarna. Accesibil în funcţie de condiţiile de zăpadă, numai cu echipament adecvat pentru ascensiunile de alpinism de iarnă.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cabana Bâlea Cascadă - Curmătura Bâlei - L. Bâlea în Sibiu, Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment