Touristik Label - 1102MN19: Cabana Curmătura-Valea Vlăduşca-Casa Folea

Legătura Curmătura - Casa Folea
Traseul nr. 19 Triunghi Galben este un traseu de dificultate medie, cu o potecă sinuoasă cu diferențe de nivel de 1000 de m, potrivit celor obișnuiți cu drumeții de 6 - 7 h, dar cu satisfacții pe măsură. Poteca coboară de la pitoreasca cabană Curmătura, prin Poiana Curmăturii, ajunge la pepiniera de pe Valea Cheii, urcă prin pădurea de foioase în şaua dintre Muntele Mărtoiu şi Muchia Vlăduşca și coboară (pantă 20%) până în Valea Vlăduşca. De aici urcăm susținut până în poiana Toancheș, și apoi coborâm pe Padina Priporului până deasupra satului Peştera, în Pajiştile de la Poduri. Până la Casa Folea mai avem câteva min.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
6,61km
Durată
1:45-2:15h
Urcare
240m
Coborâre
460m
Vârf
1467m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Curmătura (1470 m) (intersecţie cu traseele 10, 11, 17, 18, 20, 21) mergem spre vest pe drumul comun cu traseele 17 şi 18, lăsăm în dreapta şi apoi în stânga traseul 10 şi după 600 de metri lăsăm în dreapta traseul 17. Continuăm (comun cu traseul 18) coborârea pe drumul de TAF. Lăsăm în stânga Valea Stânei şi coborâm până la valea Ciocracu unde trecem un pod de lemn (1270m). De aici există o variantă nemarcată pe Valea Ciocracu. Drumul de TAF coboară pe Valea Ciocracu (675 de metri), face o curbă la dreapta şi peste 140 de metri ajunge în drumul forestier din Valea Cheii. De aici urcăm pe valea Cheii pentru 720 de metri printre pereţi stâncoşi foarte apropiaţi la început şi apoi prin pădure pe curbă de nivel până la valea Brusturetului unde ajungem în poteca marcată. Urmând varianta marcată, de la podul de lemn urcăm spre vest pe Piscul Ciocracului până la 1318 m pentru a coborî apoi pentru 230 de metri (pantă 30% în Valea Brusturetului). Traversăm apa Brusturetului şi ajungem la pepiniera de pe Valea Cheii (întâlnire cu varianta nemarcată descrisă mai sus). Pe lângă gardul pepinierei urcăm 110 metri în amonte şi în dreptul unei mese amenajate pe dreapta, lăsăm în faţă traseul 18 pe Valea Mărtoiului. Facem o curbă puternică la stânga şi urcăm prin pădurea de foioase pentru 500 de metri până la 1280 de metri în şaua dintre Muntele Mărtoiu şi Muchia Vlăduşca (35 de metri diferenţă de nivel). Coborâm apoi 80 de metri diferenţă de nivel (pantă 20%) până în Valea Vlăduşca (intersecţie cu traseul 12). Mergem în aval 50 de metri pe drumul forestier şi cotim dreapta în urcare pe un fir de pârâu pentru 170 de metri (pantă 15%). Cotim dreapta şi urcăm prin pădure 280 de metri (pantă 17%) până la intrarea într-o veche zonă defrişată. Urcăm prin culoarul din mijlocul arbuştilor (lipsesc marcajele) circa 600 de metri până la intrarea în pădure. De aici, după alţi 250 de metri în urcare facem stânga pe lângă pădure şi urcăm pentru alţi 340 de metri pe sub Vârful Priporului pentru a coborî apoi pe sub Şaua Priporului (1432 m). De aici avem o vedere panoramică asupra culoarului Rucăr-Bran şi a pantelor masivului Leaota. Cotim la dreapta şi coborâm pe Padina Priporului pentru 500 de metri (135m diferenţă de nivel în coborâre, pantă 27%). Marcajele sunt rare şi poteca este vizibilă pe versantul stâng al văii! Poteca ne conduce în pădure în stânga spre Pajiştile de la Poduri situate deasupra satului Peştera. Pe marginea pădurii cotim dreapta la intrarea în prima poiană şi ieşim deasupra Casei Folea (intersecţie cu traseele 12 şi 23).

Etape

Cabana Curmătura (1470 m) - Piscul Ciocracului - Valea Cheia - Muchia Vlăduşca - Valea Vlăduşca - Muntele Toancheş - Poiana Toancheş - Casa Folea (1190 m)

Descriere

Traseul nr 19 TG Cabana Curmătura - Cabana Casa Folea (satul turistic Peștera) este unul popular în rândul iubitorilor de munte, cu perspective frumoase asupra Crestei Pietrei Craiului și asupra satului Peștera, de la bazele acestuia.

Nu trebuie desconsiderat însă faptul că acest traseu este unul de 6-7 h, cu diferențe notabile de nivel, cu urcușuri și coborâșuri succesive, lucru care poate inhiba pe cei cu o condiție fizică mai modestă. În plus, marcajul TG este rar în zona comună cu traseul 18 TR la intersecţia Văii Brusturetului și pe pe firul nordic al Văii Seci a Pietrelor.

Părăsind ospitaliera și cocheta cabana de pe versantul NE al masivului Piatra Craiului, Cabana Curmătura, (intersecţie cu traseele 10, 11, 17, 19, 20, 21), coborâm pe un drum forestier, în paralel cu traseul nr. 17 TA (ce urcă la Refugiul Ascuțit) și traseul 18 TR (ce merge prin Șaua Vlădușca / La Table spre Curmătura Groapelor și ajunge în satul Șirnea). 

Curând ajungem la Stâna Curmătura, în capătul Poienii Curmătura, după ce traversăm Valea Curmătura prin câteva vâlcele, unde avem o priveliște de ansamblu asupra Pietrei Mici. Continuăm cu atenție pe valea Cheii pentru cca. 700 de m printre pereţi stâncoşi foarte apropiaţi şi apoi prin pădure pe curbă de nivel până la valea Brusturețului. De aici urcăm pe Piscul Ciocracului până la 1318 m pentru a coborî apoi pentru cca 200 de m (pantă 30% în Valea Brusturețului) și a traversa apa Brusturetului spre pepiniera de pe Valea Cheii. 

În dreptul unei mese amenajate pe dreapta, lăsăm în faţă traseul 18 TR pe Valea Mărtoiului, facem la stânga şi urcăm prin pădurea de foioase pentru cca. 500 de m până la 1280 de m alt în şaua dintre Muntele Mărtoiu şi Muchia Vlăduşca. De aici, urmează o coborâre de 80 de m diferenţă de nivel (pantă 20%) până în Valea Vlăduşca. (intersecţie cu traseul 12 CR), de unde, după o urcare lungă pe pantele împădurite ale Muntelui Toancheș, se coboară pe sub Vârful Priporului până sub Şaua Priporului (1432 m). Aici avem un punct frumos de belvedere panoramică asupra culoarului Rucăr-Bran şi a pantelor masivului Leaota.

Continuăm în coborâre pe Padina Priporului pentru cca. 500 de m pe versantul stâng al văii, cu mare atenție la marcaje (zonă cu marcaje rare!) prin pădure până în Pajiştile de la Poduri situate deasupra satului Peştera. La scurt timp, ajungem deasupra Casei Folea, unde intersectăm din nou traseul 12 (care coboară mai departe în Moieciu de Jos) şi traseul 23.

Observații

Marcaje rare în zona comună cu traseul 18 la intersecţia Văii Brusturetului, lipsă stâlp indicator în Poiana Priporului, marcaje rare pe firul nordic al Văii Seci a Pietrelor 

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cabana Curmătura-Valea Vlăduşca-Casa Folea în Braşov, Piatra Craiului este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Your Comment