Touristik Label - 301MN54: Cabana Omu - Muntele Strungile - Cabana Padina

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Traseul nr. 54 Bandă Roșie este un traseu mediu / dificil, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aproape 1500 de m, în coborâre de 4-5 ore de drumeție cu perspective fascinante de pe creasta Bucegilor. Traseul coboară de la Omu, ocolind prin vest Vârful Bucura Dumbravă şi continuă pe sub Vârful Găvanele, trece pe sub calcarele albe din zona Mecetului Turcesc și ajunge în Șaua Doamnele, de unde se poate admira spectaculoasa vale Gaura. De aici se continuă spre Refugiul Bătrâna, depășind partea estică a Vârfului Bătrâna, se continuă spre Şaua Ţapului cu Colții Țapului în față, apoi pe sub Muntele Strungile Mari și mai departe în Şaua Strunga, de unde se coboară mai abrupt pe sub Muntele Colţi la Cabana Padina (1509 m).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
12,34km
Durată
2:30-3:15h
Urcare
30m
Coborâre
1010m
Vârf
2480m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Omu (2507m), ocolim prin vest Vârful Bucura Dumbravă şi coborâm pe sub Vârful Găvanele până sub zona stâncoasă. Coborâm pe curbă de nivel descendentă pe versantul sudic al Vârfului Găvanele, trecem pe sub calcarele albe din zonă şi pe deasupra Mecetului Turcesc şi ajungem în şaua estică a Vârfului Doamnele. Urcăm pe curbă de nivel ascendentă circa 15 minute, până sub Vârful Doamnele (2402 m). Coborâm uşor în serpentine până în Şaua Doamnele, continuăm spre Vârful Guţanu (2246 m) acoperit de jnepeni și ieșim în Şaua Bătrâna (refugiu montan). Din Şaua Bătrâna coborâm pe partea estică a Vârfului Bătrâna (2181 m) şi mai departe în Şaua Ţapului. Poteca coboară spre est pe sub Colţii Ţapului (2168m) şi ocoleşte jnepenii pentru a urca apoi aproape de linia crestei. Continuăm pe sub Muntele Strungile Mari (2089 m) şi coborâm în câteva serpentine în Şaua Strunga (1909 m) (refugiu montan). Continuăm pe extrema versantului stâng al Văii Coteanu (sub muntele Colţi) în coborâre, urmăm stâlpii de marcaj şi apoi drumul de TAF care ne scoate pe lângă Stâna Strunga, la Cabana Padina (1509 m).

Etape

Cabana Omu - Muntele Doamnele - Muntele Strungile - Şaua Strunga - Cabana Padina

Descriere

 

Traseul nr.54 Banda Roșie străbate o parte însemnată din ramura estică a crestei Bucegiului într-o coborâre treptată și domoală pe alocuri, de la Vărful Omu până la Șaua Strunga și mai departe pe versantul stâng al Văii Coteanu (sub muntele Colți) până la Cabana Padina.

Este un traseu ce necesită pregătire fizică, de nivel mediu, pune probleme de orientare pe timp nefavorabil și nu există surse de apă, dar cu toate acestea, ea oferă “o bucată’ spectaculoasă din sălbăticia şi frumuseţea acestor munţi. Poteca pornește de la 2500 de metri și coboară până în Valea Ialomiței la 1500 de metri, oferind numeroase puncte de belvedere.

De la Cabana Vf. Omu (2 507 m) se urmărește marcajul comun cu cel de coborâre spre Peștera (BA) și Babele (BG), ocolind prin vest Vârful Bucura Dumbravă și apoi se trece pe sub Vârful Găvanele pe deasupra căldării superioare a Văii Cerbului care se deschide în stânga noastră. Se continuă pe o potecă acoperită cu pietriş de calcare, de-a coasta, la început aproape orizontală, apoi în coborâş abrupt, pe sub Creasta Doamnelor, trecând pe deasupra imensului bloc de calcare Mecetul Turcesc și se lasă în stânga căldarea superioară a Văii Obârşia Ialomiţei. 

Curând ajungem în șaua estică a Culmii Doamnele (1,5 h de la Vf. Omu) imediat la sud de Vf. Doamnele (2401 m). De aici se poate admira Valea Gaura străjuită de Muntele Doamnele pe partea stângă, de Vârful Omu în extrema estică şi de Muntele Scara şi Gaura pe partea dreaptă. 

Continuăm pe spinarea acestui munte în urcuş uşor, apoi în coborâş, în serpentine până în Şaua Doamnele, unde întâlnim traseul 44 PG, ce duce la Hotel Peștera. Din acest punct, trecând pe Muntele Bătrâna, drumul continuă printre pâlcuri de jnepeni, spre Vârful Guţanu. După Vârful Guţanu ieşim în Şaua Bătrâna unde întâlnim traseul 28 (triunghi roşu) și coborâm pe partea estică a Vârfului Bătrâna (2181 m). 

În condiții de vizibilitate propice, se poate alege urcarea spre Vf.  Bătrâna, de unde se observă: spre N, Muntele Gaura cu Vf. Lancia (2 275 m) şi spre dreapta Podul Spintecăturilor; spre NNE platoul Vârfului Scara (2421 m) şi Vf. Padina Crucii; spre NE, Vf. Omu, la dreapta Vf. Bucura (aparent mai înalt decât Vf. Omu) şi Vf. Găvanele (2472 m); spre ENE, Culmea Doamnelor, în fund Vf. Colţii Obârşiei (2 488 m) şi la dreapta Vf. Obârşia; spre S, creasta Strungile Mari; spre SSV, Mt. Leaota; spre V, în fund masivul Iezer-Păpuşa; între SV şi V în fund, Munţii Rucărului; între V şi NV jos, Pasul Bran iar în fund, masivul Piatra Craiului; spre VNV în vale, comuna Moieciu de Sus.

De aici coborâm în Şaua Ţapului, cu Colții Țapului în față, apoi pe sub Muntele Strungile Mari (2089 m) și mai departe în Şaua Strunga (1909 m), pe Drumul Grănicerilor (legătura cu traseele 27, 29 şi 30). În mijlocul trecătorii se află o bornă de ciment, iar pe flancul estic al crestei se mai văd urmele clădirii fostului pichet de grăniceri şi al vămii.

Din acest punct drumul coboară spre SE prin pajişti largi pe extrema versantului stâng al Văii Coteanu (sub muntele Colti), observând Muntele Tătaru, iar în stânga coama Muntelui Colţii Padinei. În dreapta jos, dincolo de larga platformă înierbată se observă V. Coteanului şi peste aceasta, piciorul muntelui Coteanu desprins din Vf. Tătaru. Coborâm urmând stâlpii de marcaj şi apoi drumul de TAF pe lângă Stâna Strunga, la Cabana Padina (1509 m).

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Omu - Muntele Strungile - Cabana Padina în Dâmboviţa, Prahova, Bucegi-Leaota este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră