Touristik Label - 1005MN22: Cabana Piatra Mare - Vf. lui Andir - Cabana Renţea

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Legătura Cabana Piatra Mare - Cabana Rențea
Traseul nr. 22 Triunghi Albastru este traseul de legătură între Cabana Piatra Mare și cabana Rențea (actuală unitate militară), peste Vf. lu Andir. Traseul are un prim sector mai tehnic, pe sub pereții Pietrei Mari (nerecomandat iarna!), apoi din Poiana Stânei Pietricica, coboară prin pădure, pe culmi secundare peste Muntele Clăbucet.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
12,20km
Durată
3:00-3:45h
Urcare
310m
Coborâre
670m
Vârf
1791m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la cabana Piatra Mare urcăm circa 100 de metri prin poiană (comun cu traseul 4), intrăm în pădure și urcăm până în șaua aflată la vest de Șura de Piatră. Pe curbă de nivel ocolim piciorul Șurei de Piatră (în prima poiană la dreapta putem urca pe potecă nemarcată până la arcada Șurei de Piatră) și ajungem în capătul culmii estice a Șurei de Piatră. Lăsăm în dreapta traseul 4 (circa 1660m) și cotim la stânga pe sub pereții Pietrei Mari. Urcăm ușor prin pădure pentru 850 de metri până la 1780m pe sub baza pereților stâncoși. Ajungem sub coada Pietrei Mari în capătul nord-estic al unei poieni largi. Găsim un stâlp de marcaj și de la el cotim dreapta pe curbă de nivel în ușoară coborâre pentru 120 de metri până în firul vâlcelului cel mai nordic din căldarea de obârșie a Gârcinului Mic. Coborâm circa 90 de metri pe firul vâlcelului și intrăm la dreapta în pădure. Poteca ne conduce în coborâre ușoară (circa 500 de metri) în capătul nordic al poienii de sub Piatra Scrisă. Cu 50 de metri înainte de poiană este un mic izvor sub o stâncă aflată lângă potecă. Coborâm prin poiană 100 de metri și ajungem la intersecția cu traseul 8. În comun cu traseul 8 coborâm circa 220 de metri și ajungem la un stâlp indicator (1620m). Cotim la stânga, coborâm circa 500 de metri și ajungem la capătul traseului 7 (1450m). Continuăm să coborâm 300 de metri prin pădure și intrăm în capătul nord-vestic al poienii stânei Pietricica. Coborâm până în mijlocul poienii (1390m) unde găsim un stâlp indicator. Lăsăm în față traseul 8 și vom coti la stânga/est alături de traseul 9. Vom urma itinerariu comun cu acesta până sub vârful Țigăile. Intrăm în pădure prin capătul estic al poienii și mergem pe culme pentru 1,2 kilometri. Marcajele sunt rare! Ajungem în Plaiul Ciutei unde drumul forestier care vine din nord din valea Gârcinului coboară spre sud spre valea Azugii (1310m). Continuăm cu o coborâre ușoară și apoi urcare până pe vârful lui Andir (1447m). Cotim spre sud și coborâm 1,2 kilometri până într-o poiană lungă în care întâlnim traseul 24. Continuăm pe lungimea poienii (lipsesc marcajele!) și în prima șa lăsăm în față traseul 9 spre vârful Țigăile. Coborâm pe drumul de exploatare din stânga noastră și îl urmăm pe o curbă de nivel pentru 1,4 kilometri până în șaua aflată în capătul piciorului nordic al muntelui Țigăile. Aici întâlnim traseul 25 dinspre poienile de sub muntele Țigăile. Cotim la stânga pe sub stâna de sub Clăbucet și coborâm pe linia muchiei pentru 2,2 kilometri. Marcajele lipsesc în această zonă! Ținând linia muchiei, ajungem la gardul din amonte al unității militare Rențea și regăsim marcajele traseelor 22 și 25. Cotim la stânga pe lângă gardul de lemn pentru 100 de metri, apoi cotim dreapta tot pe lânga gard (pe sub unitatea militară) pentru 450 de metri și urcăm apoi pe lângă gard 220 de metri până la bariera de acces în unitatea militară (intersecție cu traseele 1, 15, 16, 17).

Etape

Cabana Piatra Mare - sub Coada Pietrei Mari - Poiana Stânei Pietricica - Vârful lui Andir - sub Vf. Ţigăilor - Muntele Clăbucet - Cabana Renţea (acum unitate militară)

Descriere

Traseul nr. 22 TA face legătura între Cabana Piatra Mare și cabana Rențea, pe o coborâre tehnică la început, apoi, pitorească, prin pădure. Este un traseu destul de solicitant, în aprox. 4.5 - 6 h de drumeție, cu peste 1500 m diferențe de nivel. Traseul nu este accesibil iarna în porţiunea în care trece pe sub Piatra Scrisă.

Pornim de la cabana Piatra Mare și urcăm în paralel cu traseul 4 BR (ce urcă pe Vf. Piatra Mare), ocolind piciorul Șurei de Piatră până în capătul culmii, apoi cotim stânga pe sub pereții Pietrei Mari. Suntem la 1780 m, la baza pereților stâncoși, pe sub coada Pietrei Mari, zonă cu risc mare de accidentări pe timp de iarnă. Mai jos, ieșim în firul vâlcelului cel mai nordic din căldarea de obârșie a Gârcinului Mic. 

De aici poteca ne conduce în coborâre ușoară în capătul nordic al poienii de sub Piatra Scrisă (cu izvor în apropiere), traversăm poiana și ajungem la intersecția cu traseul 8 CR. Avem parcurs comun până la intersecția cu traseul 7 PA, apoi continuăm să coborâm prin pădure până în capătul NV al poienii stânei Pietricica. De aici, ne vom însoți cu marcajul BR (traseul 9) prin pădure, pe culme și după aprox. 1,2 km intersectăm DFcare vine din nord din valea Gârcinului și coboară spre sud spre valea Azugii .Atenție: Marcajele sunt rare! De pe Plaiul Ciutei coborâm ușor apoi urcăm până pe vârful lui Andir (1447 m).

De pe vârf cotim spre S și coborâm într-o poiană lungă în care întâlnim traseul 24 CA, apoi continuăm pe lungimea poienii, lăsăm traseul BR în față și coborâm pe drumul de exploatare din stânga noastră, pe curbă de nivel, până în șaua aflată în capătul piciorului nordic al muntelui Țigăile. Aici ajunge  traseul 25 TR ce vine de la La Susai Mountain Resort. 

Cotim stânga pe sub stâna de sub Clăbucet și coborâm pe linia muchiei pentru aprox. 2,2 km (lipsă marcaje!) până ajungem la gardul din amonte al unității militare Rențea, apoi la bariera acestei (intersecție cu traseele 1, 15, 16, 17).

Observații

marcaje rare între poiana stânei Pietricica şi şaua de sub vârful Ţigăile; marcaje inexistente din şaua nordică de sub vârful Ţigăile până la gardul unităţii militare Renţea

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Piatra Mare - Vf. lui Andir - Cabana Renţea în Braşov, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră