Touristik Label - 102MN03: Cabana Plaiul Foii -Şaua Tămaşului-Răchita

Legătura Plaiul Foii - V. Dâmboviței, prin Şaua Tămaşului
Traseul nr. 3 Bandă Albastră este un traseu mediu / dificil, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de peste 1000 de m, într-o drumeție de 5-6 ore pe culmile domoale ale Plaiului Mare și a Muntelui Tămaşul Mare, coborând apoi în satul Răchita, traseu de legătură cu munţii Iezer-Păpuşa prin culmea Dracsin.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
9,35km
Durată
3:00-3:30h
Urcare
680m
Coborâre
550m
Vârf
1550m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la cabana Plaiul Foii (849 m) şi este comun cu traseele 1, 4 şi 5 până la intersecţia Bârsei Tămaşului cu Pârâul Runcului (circa doi kilometri pe drum auto pe Bârsa Tămaşului). La bariera de intrare spre Valea Şpirlea lăsăm în stânga traseul 1 şi continuăm pe Plaiul Mare (situat între Bârsa Tămaşului şi Pârâul Runcului) spre Curmătura Foii (comun cu traseele 4 şi 5). Urcăm câţiva zeci de metri pe drumul de TAF până într-o mică poiană şi apoi ne angajăm într-un urcuş lung şi obositor pe drumul de TAF prin pădurea de foioase de pe Plaiul Mare. Urmăm curbele drumului din ce în ce mai îngust şi după 200 de metri diferenţă de nivel ajungem la un drum forestier mai larg (circa 1100 m). Pe acest drum larg urcăm în continuu pe culmea Plaiului Mare până la 1335 m unde lăsăm în stânga marcajele 4 şi 5 spre Curmătura Foii. Drumul de TAF urcă la dreapta spre vest circa 300 de metri (diferenţă de nivel 65 de metri până în culmea ce leagă Curmătura Foii de vârful Tămaşul Mare) şi întâlnim traseul 35 în Şaua Tămaşului (1510 m). Urmăm spre vest drumul de TAF prin mijlocul defrişării pe curbă de nivel, pe sub capătul estic al muntelui Tămaşul Mare (comun cu traseul 35) şi după 560 de metri lăsăm în dreapta traseul 35 care urcă spre Vârful Tămaşul Mare tot pe drum de TAF. Noi continuăm pe curbă de nivel (avem alternativ semne bandă albastră şi bandă roşie!), depăşim Plaiul Turcilor, trecem pe lângă un izvor temporar şi trecem printr-o perdea de conifere în poiana mare din Piciorul Tămaşului. Aici întâlnim un stâlp de marcaj cu ambele marcaje menţionate. Traseul face uşor dreapta tăind poiana pe deasupra stânei din piciorul Tămaşului Mare, lăsăm în dreapta deasupra noastră un stâlp cu semn bandă roşie, traversăm Valea Stanciului şi coborâm prin pădure în satul Răchita aflat pe Valea Dâmboviţei la 940 m altitudine (traseu de legătură cu munţii Iezer-Păpuşa prin culmea Dracsin). 

Etape

Cabana Plaiul Foii (849 m) - Şaua Tămaşului (1510 m) - Piciorul Tămaşului Mare - Răchita (Valea Dâmboviţei) (940 m) 

Descriere

 

Traseul nr 3 BA leagă Cabana Plaiul Foii de satul Răchita, cu perspective superbe spre Piatra Craiului și Păpușa din Șaua Tămașului. Este un traseu de dificultate medie, ce necesită condiție fizică, într-un urcuş lung şi obositor pe drumul de TAF ce străbate pădurea de foioase de pe Plaiul Mare. Marcajul este comun cu traseele 1, 4 și 5 până la intersecţia Bârsei Tămaşului cu Pârâul Runcului (cca. 2 km de drum auto).

De aici se continuă până în culmea ce leagă Curmătura Foii de vârful Tămaşul Mare, întâlnind traseul 35 în Şaua Tămaşului (1510 m). Masivul Piatra Craiului, colosul naturii cu “lama” lui tăioasă și abruptă de roci sedimentare, ne apare în toată splendorea lui de aici.

Se merge mai departe spre vest prin mijlocul defrişării, pe curbă de nivel, pe sub capătul estic al muntelui Tămaşul Mare, iar apoi se lasă în dreapta traseul 35 și se traversează Plaiul Turcilor, pe lângă un izvor temporar şi printr-o perdea de conifere, până în poiana mare din Piciorul Tămaşului. În continuare, traversăm Valea Stanciului şi coborâm prin pădure în satul Răchita aflat pe Valea Dâmboviţei la 940 m altitudine (traseu de legătură cu munţii Iezer-Păpuşa prin culmea Dracsin).

Observații

Marcaje rare pe Bârsa Tămaşului (comun cu traseul 1,4) până la intersecţia cu traseele 1, 4, 5; marcaje rare între Curmătura Foii şi piciorul Tămaşului Mare

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cabana Plaiul Foii -Şaua Tămaşului-Răchita în Braşov, Argeş, Piatra Craiului este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Your Comment