Touristik Label - 202MN02: Cabana Plaiul Foii-sub Vf. Tămaşul Mare

Legătura Plaiul Foii - Tămaşul Mare, pe Plaiul Runcului
Traseul nr. 2 Bandă Galbenă este un traseu mediu / dificil, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de cca. 900 de m, într-o urcare susținută de 3 h. Poteca leagă Cabana Plaiul Foii de Vf. Tămaşul Mare, pe Plaiul Runcului, cu perspective fotogenice asupra Crestei Sudice a Pietrei Craiului și a văii Dâmboviței.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
4,19km
Durată
2:45-3:30h
Urcare
840m
Coborâre
0m
Vârf
1677m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul începe din traseul 1 la circa 150 de metri de Cabana Plaiul Foii pe Bârsa Groşeţului. De la săgeata indicatoare urcăm spre est circa 50 de metri până pe un platou unde sunt câteva case de vacanţă. Cotim spre sud-vest şi urmăm poteca ce urcă prin pădure pe Plaiul Runcului pe versantul sudic dinspre Bârsa Tămaşului. După circa 300 de metri diferenţă de nivel urcăm în culme şi apoi mergem în uşoară urcare 500-550 de metri pe la marginea unei zone defrişate în refacere naturală. La capătul acestei zone intrăm în pădure urmărind marcajele şi dupa circa 50 de metri diferenţă de nivel în urcare şi 350-360 de metri de mers ieşim în prima poiană de pe Plaiul Runcului. Urcăm de-a lungul poienii (aproximativ 300 de metri) până la 1310 m altitudine şi intrăm în pădure în urcuş mai abrupt. După 20-25 de minute de urcat ieşim în a doua poiană în care nu mai găsim marcaje. Poteca săpată între arbuşti pitici ne conduce mereu în sus printre brazi mai rari până la marginea pădurii de conifere (circa 1450 m). De aici urmăm poteca şi semnele rare care ne conduc în urcare abruptă până sub Vârful Tămaşul Mare la 1690 m. 

Etape

Cabana Plaiul Foii (849 m) - Plaiul Runcului - sub Vf. Tămaşul Mare (1690 m)

Descriere

Traseul nr. 2 BG Plaiul Foii - Vârful Tămașul Mare este un traseu scurt, cu o diferență de nivel medie, care necesită un plus de atenție pe porțiunea de sub vârf, unde marcajul este mai puțin vizibil (slab marcat). Marcajul pornește de la Cabana Plaiul Foii, punct de plecare către multe din traseele de pe flancul vestic al Pietrei Craiului. 

Cabana Plaiul Foii este în esență un fost adăpost pentru grăniceri, care a suferit în timp o transformare demnă de toată admirația. Aici lemnul este la mare preţ, cu camere călduroase, dichisită, cu terasă pe maul râului, modernizată cu bun gust, dar care nu şi-a uitat istoria de cabană montană. Pentru mulți, însăși cabana este un loc de destinație, așadar trebuie avut în vedere acest aspect dacă doriți să înnoptați aici. 

Pentru acest traseu, mai rar străbătut de iubitorii de drumeții, poteca urcă până pe un platou unde sunt câteva case de vacanţă, iar apoi prin pădure, pe Plaiul Runcului, pe versantul sudic dinspre Bârsa Tămaşului. Putin mai sus, se trece pe lângă câteva izvoare, avansând cu greu prin vegetația abundentă și după mai bine de 3 h de mers, poposim pe Vârful Tămașul Mare, unde întâlnim o derivație a traseului de creastă BR ce vine de pe creasta principală a Munţilor Făgăraş din zona Vârfului Berevoiescu peste mai mulţi munţi mai mici care se termină cu Munţii Ciocanu şi Tămaşul Mare (1735 m). 

Observații

Inaccesibil iarna între Curmătura Foii şi piciorul Tămaşului Mare. Marcaje rare între prima poiană a Runcului şi intersecţia cu traseul 35

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cabana Plaiul Foii-sub Vf. Tămaşul Mare în Braşov, Argeş, Piatra Craiului este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Your Comment