Touristik Label - 911MN27: Cabana Podina - Vârful Pietroasa - Cabana Podina

0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
12,31km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
560m
Coborâre
565m
Vârf
1553m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu în circuit peste vârful Petreasa, cu plecare și revenire la Cabana Podina. Traseul nostru pornește chiar din dreptul cabanei Podina unde cazarea se face doar cu rezervare și doar în sezonul cald. Urcăm lin pe drumul forestier care merge de-a lungul unui afluent al Pârâului Negru și trecem de o barieră, un loc de popas și un pod. După circa 15 minute de urcare, după ce lăsăm un pârâu la dreapta, traseul nostru urcă în faţă-dreapta, costiș, prin păsune. Ne orientăm după semnele de marcaj aplicate pe molizii mari și în scurt timp intrăm în pădure în locul în care drumul face un S. Continuăm prin pădure circa 45 de minute și ajungem la un izvor în apropierea colibelor de sub Dealul Coachii. După izvor, la prima intersecţie ţinem stânga și imediat la a doua intersecţie ţinem dreapta. Urcăm puţin și suntem în culmea principală a Munţilor Gilăului. Aici întâlnim traseul numărul 1, marcat cu bandă roșie, ce vine tocmai de la Staţiunea Muntele Băișorii și merge pâna în Șaua Ursoaia. Traseul nostru continuă la stânga, având un segment comun cu traseul numărul 1. Trecem printre colibe și, ghidaţi de cele două semne de marcaj, mergem doar pe drumul de culme, în urcare ușoară sau pe curba de nivel, fără să facem stânga sau dreapta la intersecţiile cu drumurile de pământ. Înainte de a intra în pădurea de molid de sub Vârful Petreasa ajungem la niște case după care cotim la dreapta prin pădure. Mergem pe drumul care ocolește în urcare vârful plat al Petresei și ieșim într-o poiană mare cu priveliști cuprinzătoare. Drumul merge de-a lungul unui gard și coboară lin până în șaua Petreasa unde este o intersecţie de mai multe drumuri. Aici, traseul numărul 1 se desprinde la dreapta, care coboară împreună cu traseul numărul 29 spre Șaua Apa Cumpănită. În faţă, traseul numărul 29 urcă spre Muntele Frânturile și spre memorialul accidentului aviatic din 2014. Noi ne înscriem pe un drum ce merge la stânga și intră repede în pădure. Începem o coborâre ușoară prin pădure care ne scoate după 30-45 de minute în Poiana lui Șeștină. De aici, suntem atenţi la orientare și căutăm marcajele la stânga. Deși unele semne de marcaj aplicate pe molizii din faţă, cum am coborât, ne îndeamnă să o luăm pe drumul care urcă pe lângă ele, noi trebuie să mergem pe drumul cel mai din stânga, unde găsim și celelalte marcaje. Coborâm continuu printr-o succesiune de păduri de molid și rărituri, pe drumuri de pământ. Trecem de un izvor și, după circa 2,5 km parcurși de la Poiana lui Șeștină, ajungem la confluenţa dintre Pârâul Negru și Pârâul Pietroasa. Trecem un pod, o barieră și un alt pod și mergem pe drumul forestier, pe Pârâul Negru în aval. Trecem de câteva case de vacanţă și case ale localnicilor și după 20 de minute de la confluenţă ajungem din nou la Cabana Podina, în punctul de unde am pornit în circuit.

Etape

Cabana Podina - Pășunea Podiree - Dealu Coachii (Vârful Petreasa) - Vârful Pietroasa - Câmpul lui Seștină - Cabana Podina

Descriere

-

Observații

În zona Vârfului Pietroasa, marcajele sunt rare și pot pune probleme de orientare. Traseul este accesibil iarna în funcţie de cantitatea și calitatea zăpezii doar turiștilor cu experienţă, bine echipaţi.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cabana Podina - Vârful Pietroasa - Cabana Podina în Cluj, Alba, Gilău-Muntele Mare este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment