Touristik Label - 707MN79: Cabana Voina - Refugiul Iezer - L. Iezer - Crucea Ateneului

Traseul nr. 79 Bulină Albastră este traseul de legătură între Cabana Voina și Crucea Ateneului, trecând pe la Refugiul și Lacul Iezer în urcare pe Valea Bătrâna. În primă fază, se urmează drumul până în punctul de răscruce Capul Plaiului, apoi drumul forestier de pe Valea Bătrâna până la confluența Văii Bătrâna cu Pârâul Iezerului, de unde continuă pe valea Iezerului, ieșind din pădure și intrând în Jnepeniș. Urmează segmentul denumit de turişti „La Jepi", depășind o terasă glaciară, apoi grohotișurile celei de-a doua trepte și ajungând la golul alpin unde este amplasat Refugiul Salvamont Iezer, în apropiere de lac. De aici se urcă pieptiş până în creasta Iezerului Mic, în apropiere de Crucea Ateneului. Este un traseu destul de solicitant, cu cca. 1400 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de aprox. 5 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra văilor Bătrana și Iezerul (cu pante înclinate și împădurite), a Muntele Văcărea și Plaiul lui Pătru și a crestelor Iezerului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
8,64km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
1400m
Coborâre
70m
Vârf
2266m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Voina, urcăm pe drumul forestier de pe Valea Bătrâna până când ajungem la o lucrare de amenajare pentru viituri, unde pârâul Iezer se varsă în răul Bătrâna. Aici trecem apa şi urcăm pe un drum forestier, pe malul sudic al pârâului. Continuăm spre vest, urcăm prin pădure şi ne îndepărtăm de pârâu pentru a ajunge într-o zonă cu arbori prăbuşiţi din cauza vântului. Continuăm pe potecă şi traversăm o zonă cu pădure şi ajungem din nou aproape de pârâu într-o zonă cu jnepeniş. Urcăm aproape de firul apei, chiar prin albie la un moment dat, după care trecem pe malul nordic al apei şi intrăm în zona de jnepeniş. Ajungem în golul alpin în pragul de sub Refugiul Iezer, urcăm în traversare uşoară spre SV şi în scurt timp ajungem la Refugiul Iezer. Câţiva zeci de metri la sud se află şi Lacul Iezer. Continuăm pe aceeaşi direcţie pe poteca ce urcă pieptiş până când atingem creasta şi intersectăm traseul BR în apropiere de Crucea Ateneului. De aici, putem continua pe creastă spre Vf. Iezer, spre nord, sau putem coborî spre SE către Cabana Voina, ambele variante pe BR.

Etape

Cabana Voina - Valea Bătrâna - Pârâul Iezerului - Refugiul Iezer - Lacul Iezer - Crucea Ateneului

Descriere

-

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cabana Voina - Refugiul Iezer - L. Iezer - Crucea Ateneului în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului GXGO

Din acest traseu am parcurs portiunea dintre Cabana Voina si Refugiul Iezer.

Cabana Voina - Refugiul Iezer (PA)
Distanta: ~ 8 km
Durata: 4 ore (pe indicatoare), eu am parcurs-o in aproximativ 5 ore cu mers incet si pauze pentru afine.
Detalii: primii 3 km, pana la bifurcatia PA si CA, se merge pe un drum forestier cu panta foarte mica (plimbare prin parc), Urmatorii 5 km se merge prin padure si prin jneperis. Nu exista zone periculoase, iar traseul este bine marcat. 

Traseu încheiat la data de: 
Joi, August 16, 2018
Completed Checkbox: 

Your Comment