Touristik Label - 307MN78: Cabana Voina - Vf. Iezeru Mare - Vf. Păpuşa - Cabana Voina

Traseul nr. 78 Bandă Roșie este traseul de creastă în circuit al Masivului Iezer Păpuşa, pornind și sfârșind la Cabana Voina. Alegând varianta cu pornire spre vest, în primă fază se străbate un drum forestier peste Muntele Văcarea, ajungând la 2000 de m și urcând peste vârfurile Văcarea, Tărâţoasa și apoi Căţunu. Când se ajunge la bifurcația de poteci, Crucea Ateneului, se poate coborî la Refugiul Iezer pentru înnoptare, apoi se urcă înapoi în creasta Iezerului Mic, părăsind drumul forestier. Zona devine mai stâncoasă pe măsură ce se se depășeșc vârfurile Iezerul Mic, apoi Iezerul Mare, și într-un final Vârful Roșu (2470 m), cel mai înalt din această grupă montană. De la Roșu, se coboară ușor pe Culmea Piscanu până la Vârful Bătrâna, apoi se ajunge în spinarea largă a Plaiului lui Pătru în punctul „Izvorul din Plai". De aici urmează ascensiunea peste Vf. Frăcea, traversând apoi mai multe vârfuri într-o zonă largă și ajungând în zona stâncoasă Spintecătura Păpuşii. Am ajuns sub vârful Păpușa, pe care îl ocolim spre sud, printr-o zonă înierbată şi largă, până în Şaua Grădişteanu. Poteca continuă pe nişte plaiuri largi, prin Şaua Găinaţu Mare şi apoi pe versantul vestic al Vf. Găinaţu Mare, depășește o stână, intră în pădure, ajunge la Valea Largă și apoi la șoseaua spre Cabana Voina. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 4000 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de aprox. 14.5 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra văilor înconjurătoare, coama Pietrei Craiului, Creasta Făgăraşului, Masivul Leaota și Depresiunea Câmpulung.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
hard
Distanţă
33,84km
Durată
~14:00h
Urcare
2220m
Coborâre
2220m
Vârf
2450m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul de creastă al Masivului Iezer Păpuşa poate fi început de la Cabana Voina. Se urcă din proximitatea cabanei pe marcajul BR, către vest, pe un drum forestier. Trecem printr-o zonă de defrişare şi ajungem în zona de gol alpin, într-o poiană unde se află o stână. Continuăm pe drum ţinând linia culmii peste Vf. Văcărea. De aici schimbăm direcţia uşor către V-NV iar de pe Vf. Tărâţoasa ne îndreptăm către NV, trecem peste Vf. Căţunu şi ajungem la Crucea Ateneului. De aici se poate cobora către Nucşoara pe drum forestier spre vest sau către Cândeşti, la început drum forestier şi apoi potecă spre SV şi apoi sud. Tot de la Crucea Ateneului se poate cobora către E la Refugiul Iezer şi apoi la Cabana Voina. De la Crucea Ateneului, BR continuă spre nord părăsind drumul forestier. Zona devine mai alpină şi stâncoasă. Traseul traversează pe versantul vestic până pe Vf. Iezerul şi apoi pe versantul estic până pe Vf. Roşu. De pe Vf. Roşu se poate traversa până în Masivul Făgăraş prin Curmătura Oticu Mezei, până în Curmătura Brătilei. Continuăm spre NE la început în coborâre până într-o şa largă şi apoi urcăm peste Vf. Piscanu de pe care coborâm în Şaua Bătrâna. Urcăm prelung până sub Vf. Bătrâna, pe sub care traversăm pe versantul lui sudic. De aici se poate coborî către Cabana Voina pe piciorul sudic desprins din acesta spre sud, Plaiul lui Pătru. Traseul de creastă continuă spre est şi apoi urcă spre NE către Vf. Frăcea, traversând mai multe vârfuri într-o zonă largă. Încet încet caracterul crestei se schimbă, această devine mai stâncoasă şi ajungem în Spintecătura Păpuşii. De aici urcăm susţinut, printr-o zonă bolovănoasă dar nu atingem Vf. Păpuşa ci îl ocolim pe la sud. De aici se poate urca spre nord pe Vf. Cascue şi apoi se poate traversa Muntele Cascue sau Muntele Dracsin în coborâre către Cabana Cascoe. De aici coborâm direct spre sud, printr-o zonă înierbată şi largă, până în Şaua Grădişteanu, unde se intersectează două drumuri utilitare. Spre vest se poate coborî pe potecă până la Cabana Cuca pe BA sau TG. Coborâm prin preajma drumului direct spre sud şi apoi SV pe nişte plaiuri largi. Trecem prin Şaua Găinaţu Mare şi apoi pe versantul vestic al Vf. Găinaţu Mare, unde se află o construcţie părăsită. Ne îndreptăm spre vest şi ajungem lânga o stână de unde traversăm pe la liziera pădurii spre sud. Intrăm în pădure şi coborâm pe aceeaşi direcţie prin preajma unei coame, până când ajungem în Valea Largă, de unde coborâm pe drumul forestier care ne conduce în DJ. Trecem podul şi continuăm spre nord. În scurt timp ajungem la Cabana Voina.

Etape

Cabana Voina - Muntele Văcarea - Vf. Iezeru Mare - Curmătura Bătrâna - Vf. Păpuşa - Muntele Găinaţu Mare - Cabana Voina

Descriere

-

Observații

Marcaj bun până pe Vf. Roşu, marcaj rezonabil până pe Vf. Păpuşa, zone de marcaj rar în zona Vf. Găinaţu. .

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cabana Voina - Vf. Iezeru Mare - Vf. Păpuşa - Cabana Voina în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului GXGO

Din acest traseu am parcurs portiunea dintre Cabana Voina si Crucea Ateneului, in sens invers (coborare de la Refugiul Iezer catre Cabana Voina).

Refugiul Iezer - Crecea Ateneului (PA)
Distanta: ~ 600 m
Durata: ~ 30 minute
Detalii: panta abrupta

Crecea Ateneului - Cabana Voina (BR)
Distanta: ~ 9.5 km
Durata: 3 ore (pe indicatoare), eu am parcurs-o in 5 ore cu mers incet si pauze multe
Detalii: primii 6 km, pana la Stana din Vacarea, traseul nu prezinta nici un fel de dificultate. Se merge pe un drum forestier sau chiar se poate scurta pe alocuri, unde sunt pasuni intinse. De la Stana din Vacarea incepe o coborare abrupta si continua, care se termina chiar la Cabana Voiana.  

Traseu încheiat la data de: 
Vineri, August 17, 2018
Completed Checkbox: 

Your Comment