Touristik Label - 404MN04: Cheia - V. Berii - Cabana Vf. Ciucaş

Traseul nr. 4 Cruce Albastră este un traseu de pătrundere în arealul Munților Ciucaș, într-un urcuș domol pe drumul asfaltat ce străbate satul Cheia, apoi poteca traversează pădurea, continuă pe DN1A până la intrarea în Valea Berii, de unde urmărește în majoritate drumul auto (de pe Valea Berii) care urcă spre cabana Ciucaş.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
8,72km
Durată
2:00-3:00h
Urcare
780m
Coborâre
10m
Vârf
1604m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din centrul staţiunii, din faţa hotelului Cheia. Urmăm şoseaua asfaltată spre nord-vest circa 600 de metri, până la intrarea hotelului Zăganu (poartă de lemn tradiţională). În dreapta porţii, se află o troiţă de lemn. Lăsăm în stânga traseul 2 şi continuăm pentru 200 de metri până la capătul drumului asfaltat. Lăsăm în faţă traseul 5 şi urmăm drumul forestier pe care îl părăsim după 80 de metri pe poteca marcată, la stânga. Poteca urcă uşor prin pădure (50 de metri pe o distanţă de 540 de metri), traversează un pârâu şi apoi urcă spre stânga încă 100 de metri (26 de metri diferenţă de nivel) până la şoseaua asfaltată DN1A. Mergem pe şosea 1,6 kilometri, la stânga, spre Braşov, până la intrarea în drumul forestier Babeş (în stânga lăsăm traseul 3) (altitudine 1050 m). Continuăm pe şoseaua asfaltată pentru încă 500 de metri, până la intrarea în Valea Berii. De aici, urmăm drumul auto de pe Valea Berii, care urcă spre cabana Ciucaş. După 320 de metri, depăşim o barieră. Continuăm 70 de metri şi în dreptul unei case albe pe stânga (dreapta geografică a văii), lăsăm pe partea stângă a văii traseul 17, continuăm pentru 620 de metri pe drum prin Poiana Berii şi intrăm în pădurea de conifere (1087 m altitudine). De aici, drumul urcă uşor pe versantul drept al văii, traversează un vâlcel spre dreapta şi apoi, în pantă mai pronunţată (960 m distanţă, 110 m diferenţă de nivel), ajunge la intersecţia cu traseul 5, care vine de la cabana Muntele Roşu (1330 m altitudine). După 5 minute de urcat, ajungem la fântâna amenajată în memoria profesorului Nicolae Ioan, fondatorul asociaţiei turistice "România Pitorească" (1940). De la izvor, drumul urcă cu pante accentuate circa un kilometru (200 de metri diferenţă de nivel) pe versantul drept al Văii seci a Berii, face trei serpentine strânse pe piciorul muntelui Chiruşca şi ajunge la cabana Ciucaş (1595 m) (intersecţie cu traseele 1, 7, 8, 12).

Etape

Cheia (865 m) - Valea Berii - Cabana Vârful Ciucaş (1595 m)

Descriere

Traseul nr. 4 CA este un traseu de dificultate medie, într-o drumeție de 2.5 - 3 h, pe drum asfaltat, forestier și potecă prin pădure, fără să pună prea multe probleme, urmând în mare parte direcția dată de DN1A și drumul auto care urcă spre cabana Ciucaş. Marcajul pornește din centrul localității Cheia, continuă pe drumul asfaltat spre nord-vest circa 600 de metri, până la intrarea hotelului Zăganu (poartă de lemn tradiţională), unde lasă în stânga traseul 2 TA şi continuă pentru 200 de metri până la capătul drumului asfaltat. La intersecția de marcaje cu Bandă Galbenă (traseul nr. 5), poteca urcă uşor prin pădure (50 de metri pe o distanţă de 540 de metri), traversează un pârâu şi apoi urcă spre stânga încă 100 de metri, până la şoseaua asfaltată DN1A. Până la drumul forestier Babeș (intersecția cu traseul nr. 2) se vor face pe şosea 1,6 kilometri la stânga, apoi la finalul ei (intrarea în Valea Berii) vom urma drumul auto care urcă spre cabana Ciucaş, vom depăși o barieră în dreptul unei case albe, vom lăsa în dreapta traseul 17 PR, vom continua pentru 620 de metri pe drum prin Poiana / Podul Berii şi vom intra în pădurea de conifere (1087 m altitudine). De aici, drumul urcă uşor pe versantul drept al văii, traversează un vâlcel spre dreapta şi apoi, în pantă mai pronunţată (960 m distanţă, 110 m diferenţă de nivel), ajunge la intersecţia cu traseul 5, care vine de la cabana Muntele Roşu (1330 m altitudine). După 5 minute de urcat, ajungem la fântâna amenajată în memoria profesorului Nicolae Ioan, fondatorul asociaţiei turistice „România Pitorească” (1940). De la izvor, drumul urcă cu pante accentuate circa un kilometru (200 de metri diferenţă de nivel) pe versantul drept al Văii seci a Berii, face trei serpentine strânse pe piciorul muntelui Chiruşca şi ajunge la cabana Ciucaş (1595 m) (intersecţie cu traseele 1, 7, 8, 12). Cabana Vârful Ciucaș (defapt hotel de 3 stele) este situată în golul alpin din masivul Munții Ciucaș, fiind cel mai apropiat punct de acces pentru Vârful Ciucaș, colosul de piatra Turnul Goliat și panorama Văii Chirușca, într-un cadru liniștit înconjurat de peisaje uimitoare, departe de aglomerația și zgomotul din oraș.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cheia - V. Berii - Cabana Vf. Ciucaş în Braşov, Prahova, Ciucaş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Your Comment