Touristik Label - 105MN61: Cheişoara - V. Poienii - Poiana Braşov

Traseul nr. 61 Bandă Albastră este traseul de legătură între fosta cabană Cheia și Poiana Brașov, urmând drumurile de pe Valea Poienii, străbătând o scurtă secțiune de chei (Cheișoara), apoi o alta, Râpa Dracului, mai îngustă și mai înaltă decât Cheișoara, și continuând până la baza pârtiei Lupului și la stația de plecare a telescaunului. Este un traseu de dificultate medie, fără să pună probleme de orientare, cu o ascensiune de aprox. 650 de m diferență de nivel, pe parcursul a 3.5 - 4 h de drumeție.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
7,55km
Durată
3:00-4:00h
Urcare
345m
Coborâre
40m
Vârf
1015m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul începe din traseele 45 și 46 pe drumul care merge spre Cheișoara. După 650m lăsăm în stânga valea Boaru și continuăm la dreapta 860 de metri. Primim din dreapta traseul 47 și după 230 de metri îl lăsăm pe partea stângă spre Piscul Lung. Intrăm printre vilele și pensiunile din Cheișoara și după 290m trecem de bariera de pe valea Poienii. După 75 de metri avem un izvor, o bancă de lemn și intersecția cu traseul 55. Urmăm drumul forestier spre nord pentru 1,3 kilometri pe valea Poienii și intersectăm traseul 59. Continuăm pe drumul forestier care se termină după 540 de metri. De aici urmăm sălbaticele și îngustele chei ale văii Poienii pentru 1,8 kilometri până la întâlnirea cu traseul 44. Cotim la dreapta și împreună cu acesta urcăm pe valea Poienii pe drumul de exploatare. După 1,4 kilometri ajungem la punctul trafo de la baza pârtiei Lupului și la stația de plecare a telescaunului Lupului. Urcăm 290m pe drumul de exploatare, ajungem la asfalt și pe acesta mergem 130 de metri până la intersecția cu traseele 55, 59 și 60.

Etape

Cheişoara - Valea Poienii - Poiana Braşov

Descriere

Traseul nr. 61 BA este un traseu de dificultate medie, potrivit celor obișnuiți cu ascensiuni de peste. 650 de m, pornind de la fosta cabană Cheia, urmând drumul printre vilele și pensiunile din Cheișoara și apoi drumul forestier spre nord pe valea Poienii, care traversează îngustele chei ale văii și ajungând după 1,4 kilometri la baza pârtiei Lupului și la stația de plecare a telescaunului. 

De la cabana Cheia ne vom îndrepta spre est pe drumul forestier ce merge  în comun cu traseele 45 și 46 până la Gura Cheii, şi după 1 km vom ajunge la o bifurcare unde se află un stâlp indicator. Noi vom coti spre stânga, pe şoseaua forestieră din lungul Văii Poienii spre Cheișoara, în timp ce traseele 45 și 46 continuă spre zona de agrement Cheile Râșnoavei.

Curând vom depăși valea Boaru, vom urma drumul spre Cheișoara și vom intra printre vilele și pensiunile din localitate, pentru a depăși bariera de pe valea Poienii, ajungând la intersecția cu traseul 55 (confluența cu Valea Groapa de Aur), în apropierea unui izvor și a unei bănci de lemn. Continuând ascensiunea ușoară pe drumul forestier, marcat cu bandă albastră, după 200 m, vom ajunge într-o cheie, denumită Cheişoara, săpată, pe o lungime de 200 m, în calcare de Pârâul Poienii (1 -1.5 h de la cabana Cheia).

Urmând drumul forestier spre nord pentru alți 1,3 kilometri pe valea Poienii, vom intersecta traseul 59,  în apropierea confluenţei Văii Poienii cu Groapa Lungă (Sucetu). Urcând  în lungul văii (adesea seacă în acest sector), prin sălbaticele și îngustele chei ale văii Poienii, pe versanţii puternic înclinaţi şi abrupţi, cu frecvente iviri de stâncă (calcare) şi îngrămădiri de bolovani mari, vom ajunge după 1,8 kilometri la întâlnirea cu traseul 44 (Valea Sticlăriei). Acest sector este de evitat în perioadele ploioase (primăvara şi începutul verii, uneori şi toamna), deoarece debitul creşte mult, acoperind poteca, ceea ce impune traversarea pârâului prin apă, pe bolovanii alunecoși. De asemenea, există câteva sectoare de chei, între care și Râpa Dracului, care se vor depăși pe poteca ce urca prin pădure, întrucât în perioadele cu ape mari, există risc de torenți cu aluviuni.

Ajunși la confluenţa Văii Poienii cu Valea Sticlăriei, lângă un stâlp indicator (855 m altitudine), ne vom însoți în continuare și de marcajele cruce galbenă (traseul 44) până la punctul trafo de la baza pârtiei Lupului și la stația de plecare a telescaunului Lupului. De aici vom urca un drum de exploatare, ajungând la asfalt și pe acesta vom continua până la intersecția cu traseele 55, 59 și 60, punctul terminus al marcajului Bandă Albastră.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cheişoara - V. Poienii - Poiana Braşov în Braşov, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment