Touristik Label - 402MN27: Ciocanu-Curmătura Groapelor-La Table

Legătura sat Ciocanu - La Table
Traseul nr. 27 Cruce Albastră este un traseu de pătrundere în arealul munților Piatra Craiului, lipsit de dificultăți, într-o urcare de 400 de m diferență de nivel, pe parcursul a 5 - 6 h de drumeție. Poteca urcă pe ulițele înguste ale satului, apoi pe drumul de căruță și pătrunde într-o zonă carstică (arealul muntelui Piatra Galbenă) de o frumusețe aparte.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
8,37km
Durată
2:15-2:45h
Urcare
290m
Coborâre
90m
Vârf
1409m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la drumul asfaltat ce leagă Dâmbovicioara şi Ciocanu, marcajul urmează drumul de căruţă ce urcă pe lângă biserică peste gâlma cu case rare şi după 925 de metri lăsăm în stânga marcajul 28. Urcăm 625 de metri pe firul secundar al Văii Ciocanului (stânga), cotim la dreapta şi pe curbă de nivel uşor ascendentă ajungem în firul principal al văii. Trecem pe versantul celălalt al văii şi urmăm drumul de căruţă ce ne urcă pentru 1.3 km (110 m diferenţă de nivel) prin poiana largă. Intrăm în pădure pentru o scurtă urcare (10 m diferenţă de nivel, pantă 26%) până în a doua poiană în care găsim ruinele unei vechi case. Coborâm apoi prin poiană 240 de metri şi după 200 de metri pe curbă de nivel prin pădure ajungem în Poiana Lungă. În uşoară urcare (20 de metri diferenţă de nivel) parcurgem 510 m prin poiană printre două sălaşe şi intrăm pentru 310 m pe o curbă de nivel ce ne duce pe un drum larg la 50 de metri sub Curmătura Groapelor (intersecţie cu traseul 18). De aici vom urma drumul de TAF până în Valea Seacă a Pietrelor şi apoi pe aceasta urcăm până în Poiana Grind şi la intersecţia La Table (a se vedea descrierea de la traseul 18).

Etape

Ciocanu (1188 m) - Poiana Lungă - Curmătura Groapelor (1389 m) - La Table (1380 m)

Descriere

Traseul nr.27 CA leagă pitorescul sat Ciocanu de pe culoarul Rucăr-Bran de nodul de trasee montane celebru din Piatra Craiului, denumit La Table. Este un traseu de pătrundere în arealul munților Piatra Craiului, lipsit de dificultăți. 

Satul Ciocanu este situat la una dintre cele mai înalte altitudini din țară (cca. 1.150 m alt.), fapt ce i-a conservat frumusețea în armonie cu sălbăticia neatinsă a locurilor care îl înconjoară. De aici se pot observa pe îndelete frumusețea Masivului Bucegi și creasta impunătoare a Pietrei Craiului. 

Poteca urcă pe ulițele înguste ale satului, apoi pe drumul de căruță, pe firul secundar al Văii Ciocanului. Aici e teritoriul muntelui Piatra Galbenă, un masiv calcaros ale cărui aspecte carstice şi ale cărui piscuri stâncoase se înşiră de-a lungul traseului, pe o distanţă apreciabilă, asemănător peisajului din Munții Apuseni.

În continuare, traseul face un lung ocol al crestei stâncoase a muntelui Piatra Galbenă, pe versantul său apusean, trecând pe lângă cele trei piscuri ale Pietrei Galbene: Piatra Galbenă (1.474 m), Colţul Spărturilor (1.472 m) şi Gâlma Spărturilor (1.475 m). Acest ocol se termină în apropierea Curmăturii Groapelor, unde bolovănişurile şi colţii încep să dispară, făcând loc unor suprafeţe mai netede.

Aici întâlnim traseele Şirnea – Vlăduşca (traseul 18 TR) şi Dâmbovicioara – Vlăduşca (traseul 24 BR), cu care coborâm în comun către Valea Seacă a Pietrelor. Curând părăsim traseul nr. 24 (care continuă spre Poiana Frumoasă) și urcăm până în Poiana Grind prin defrișările de la poalele culmii Grindului, şi continuăm îndreptându-ne spre intersecția Vlăduşca – La Table.

Observații

Marcaje rare între Ciocanu şi Curmătura Groapelor

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Ciocanu-Curmătura Groapelor-La Table în Braşov, Argeş, Piatra Craiului este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Your Comment