Touristik Label - 405MN24: Clăbucet Plecare - Şaua Pietricica - sub Vf. lui Andir

Traseul nr. 24 Cruce Albastră este traseul de legătură între Telescaunul Clăbucet Plecare și Valea Azugii (sub Vârful lui Andir), într-o drumeție de 3.5 - 4 h, în urcare pe muchia Susaiului până la cabana-hotel La Susai Mountain Resort, de unde se urmează un drum de exploatare, apoi culmea Pietricica și se ajunge în în șaua Pietricica (1250m), apoi se va ține drumul forestier care urcă sub Plaiul Ciutei, pe lângă albia văii Azugii, pe care o va părăsi spre Vf. lui Andir, într-o urcare susținută (pantă 30%). Observație: Pe Valea Azugii, marcajele sunt destul de rare.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
easy/medium
Distanţă
10,94km
Durată
3:30-4:00h
Urcare
560m
Coborâre
550m
Vârf
1445m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

La Clăbucet plecare ne intersectăm cu varianta traseului 10. Mergem 130 de metri spre nord până la stația de telescaun și coborâm spre nord pe pârtia Cocoșul 890m (pantă 15,9%). Ieșim din pădure la dreapta pe muchia Susai pe curbă de nivel pentru 2,2 kilometri. Întâlnim o veche bornă de graniță și după 300 de metri ajungem la intersecția cu traseele 8 (varianta veche) și 9. Cotim stânga și urcăm în comun cu traseele 8 (varianta veche) și 9 pentru 250 de metri. Lăsăm în stânga varianta veche a traseului 8 și continuăm în față (comun cu traseul 9). Pe culme urcăm 640 de metri (pantă 11,7%) până la cabana-hotel La Susai Mountain Resort. Înainte de gardul acesteia cotim stânga, mergem pe lângă gard 190 de metri și cotim la stânga pe un drum de exploatare în serpentine. Pe acest drum coborâm 600 de metri până la intersecția cu traseul 8. Traversăm șaua și drumul forestier și începem să urcăm pe lunga culme Pietricica. Câștigăm ușor altitudine și după circa 2,1 kilometri ajungem în șaua Pietricica (1250m). Lăsăm față traseele 8 și 9 și cotim la dreapta. Un drum de exploatare și marcajele ne conduc în 160 de metri (pantă 21,8%) la firul văii Azugii. Traversăm apa, intrăm în drumul forestier, cotim la stânga și după 965 de metri lăsăm în stânga drumul forestier care urcă sub Plaiul Ciutei și coboară apoi spre valea Gârcinului Mic. Urmăm drumul forestier la dreapta, dupa 600 de metri trecem de păstrăvărie și după încă 200 de metri de barajul de acumulare de deasupra păstrăvăriei. Continuăm pe drumul forestier pentru 1,4 kilometri și ieșim din drum la stânga peste firul văii Azugii. De aici marcajele ne urcă în 380 de metri (pantă 30%) în poiana aflată între vârful lui Andir și șaua de sub vârful Țigăile (intersecție cu traseele 9 și 22).

Etape

Clăbucet Plecare - La Susai Mountain Resort - Şaua Pietricica - Valea Azugii - sub Vârful lui Andir

Descriere

Traseul nr. 24 CA este un traseu lesne de parcurs, cu urcușuri și coborâșuri care însumează aprox 1100 de m diferență de nivel, într-o drumeție de  3.5 - 4 h, urmând muchia Susaiului, apoi direcția dată de Valea Azugii, până ce va ataca pieptiș pantele piciorului nordic al muntelui Țigăile, ieșind în poiana aflată între vârful lui Andir și șaua de sub vârful Țigăile (intersecție cu traseele 9 BR și 22 TA).

Traseul pornește de la staţia telescaunului Clăbucet - Plecare (intersecția cu derivația traseului 10 TA), coboară spre nord pe pârtia Cocoșul 890m (pantă 15,9%) și iese din pădure pe muchia Susai pe curbă de nivel, muchie pe care o va urmări pentru 2,2 kilometri. Traseul este lesne de parcurs, coboară uşor sau depăseşte denivelări mici până va intersecta poteca lată ce urcă pe valea Poliştoaca (traseele 8 CR și 9 CR). De la plecare şi până la intersecţie, traseul se parcurge în 30 - 40 minute, iar de aici se mai fac 15 - 20 minute de urcuş până la cabana-hotel La Susai Mountain Resort.

De la hotel (înainte de gardul acesteia), vom coti la stânga pe un drum de exploatare în serpentine și vom coborî până la intersecția cu traseul 8, alături de care, vom începe să urcăm pe lunga culme Pietricica până în șaua Pietricica (1250m), pentru circa 2,1 kilometri. Aici vom lăsa în fașă traseele 8 și 9, vom coti la dreapta și vom coborî (pantă 21,8%) la firul văii Azugii.

Traversând apa, vom intra pe drumul forestier care însoțește albia, vom lăsa în stânga drumul forestier care urcă sub Plaiul Ciutei și coboară apoi spre valea Gârcinului Mic, și vom continua la dreapta, trecând de păstrăvărie și de barajul de acumulare de deasupra păstrăvăriei. Continuăm să urmăm drumul forestier de pe Valea Azugii pentru 1,4 kilometri, apoi vom ataca pantele piciorului nordic al muntelui Țigăile (pantă 30%), ieșind în poiana aflată între vârful lui Andir și șaua de sub vârful Țigăile (intersecție cu traseele 9 BR și 22 TA).

Observații

marcaje rare pe valea Azugii

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Clăbucet Plecare - Şaua Pietricica - sub Vf. lui Andir in Braşov, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului is an uşor/mediu drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment