Touristik Label - 711MN26: Complex turistic Fântânele - Coliba Mâţului - Crucea lui Avram Iancu

0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
4,94km
Durată
1:30-2:00h
Urcare
375m
Coborâre
50m
Vârf
1324m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu ce face legătura între zona turistică Beliș – Fântânele și zona Mărișel – Crucea Iancului. Pornim chiar de lângă barajul Fântânele, din partea sa estică, unde ne orientăm după semnele de marcaj aplicate la baza unui copac. Aici, traseul nostru intersectează traseele în circuit 21 și 23, care urcă din Poiana Marchiș și de la baza pârtiei Copcea – Mărișel și continuă peste baraj până la complexul turistic Fântânele. Noi urcăm abrupt primii metri ai potecii, în pădure, dar după prima serpentină panta se mai domolește. După un urcuș de circa 10 minute ajungem la marginea unei tăieturi de pădure, de unde avem priveliște asupra uneia dintre pârtii. Urcăm cu atenţie pe poteca abruptă și noroioasă în perioadele cu ploi, urmărind culmea până ajungem la un vârf între molizi. Privind înapoi faţă de direcţia de mers se vede cariera Fântânele, unde duce traseul numărul 24, marcat cu punct galben, la punctul de belvedere. De aici, panta se domolește și mai mult și înaintăm prin pădurea de molid și prin poiene mici. În scurt timp ieșim din pădurea de molid și ajungem la o răritură mare, unde se văd și urmele unor incendii de pădure. Drumul ne duce tot pe culme, având în stânga pădurea de molid și în dreapta raritura. Trecem de o intersecţie de drumuri unde noi mergem pe drumul din dreapta și, după o oră și jumătate de la plecare ajungem într-o poiană circulară pe care o traversăm urmând o direcţie sud-sud-est. Marcajele devin confuze în zonă, întâlnind și câteva marcaje turistice izolate bandă albastră și cruce albastră și un marcaj atipic punct galben. Acestea nu duc către alte trasee cunoscute. Noi urmărim punctul albastru care ne scoate în drumul asfaltat în dreptul unei excavări în marginea drumului. Locul acesta este numit Coliba Mâţului şi este folosit de multe ori ca loc de parcare de către turiștii care vizitează zona. Traseul nostru cotește la dreapta pe drumul asfaltat și după un parcurs de mai bine de 1 km ajunge, lângă o parcare, la intersecţia cu drumul pietruit care ne urcă în 5 minute la Crucea Iancului unde este capătul traseului nostru. În apropiere se află un loc de popas și o scenă pentru evenimente populare.

Etape

Complex turistic Fântânele - Coliba Mâţului - Crucea lui Avram Iancu

Descriere

-

Observații

Marcajele PA sunt rare pe anumite segmente. Pe traseu apare marcaje izolate BA si CA care nu duc însă nicăieri. Traseu accesibil iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Complex turistic Fântânele - Coliba Mâţului - Crucea lui Avram Iancu în Cluj, Gilău-Muntele Mare este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Your Comment