Touristik Label - 1203MN03: Complexul Turistic Borşa - Cascada Cailor - Pasul Prislop

Traseul Borșa - Cascada Cailor
Traseul nr 3 Triunghi Roșu este folosit cel mai adesea pe direcția Borșa - Cascada Cailor pentru a vizita acest obiectiv, sau ca legătură cu Șaua Gărgălău (depășind Lacul Știol), pe Bandă Albastră. Este un traseu care nu pune foarte multe probleme, potrivit celor obișnuiți cu urcări de 800 de m diferență de nivel, dar cu un spectacol pe măsură, oferit de Cascada cu cea mai lungă cădere de apă din România (cumulată), pe pereţii de calcar ai Rezervaţiei Râpa Piatra Rea. De la Cascada Cailor, poteca urcă destul de abrupt către Poiana Ştiol, apoi se înscrie într-o coborâre foarte lină, până în apropiere de Pasul Prislop.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
9,61km
Durată
3:00-3:45h
Urcare
720m
Coborâre
160m
Vârf
1566m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Complexul turistic Borşa, traseul ne îndeamnă puţin către sud spre drumul aflat de-a lungul Pârâului Fântâna. Acesta îşi croieşte drum printre gospodării, ne îndeamnă să gustăm din apele unui borcut, putem observa o vâltoare (maşină de spălat automată), transformându-se ulterior în drum de tractor. În partea noastră dreaptă putem observa fosta carieră de marmură. În timp ce valea rămâne în dreapta noastră şi devine vale seacă, noi urcăm uşor pe la baza versantului defrişat. Înspre vest avem tot mai mult privelişte spre pereţii Rezervaţiei Râpei Piatra Rea. Drumul însoţit de marcaj ajunge în curând la baza Cascadei Cailor, acolo unde putem observa un drum ce vine dinspre E, drum de legătură între zona pârtiilor şi cascadă. Pe tot parcursul anului, pereţii de calcar ai Rezervaţiei Râpa Piatra Rea sunt martori ai curgerii de apă (de peste 80 de m) ai Cascadei Cailor. De la cascadă poteca urcă destul de abrupt către Poiana Ştiol, aproximativ jumătate de oră, loc în care vom intersecta marcajul bandă albastră (traseu 3). La această joncţiune de trasee se află şi o intersecţie de drumuri: înspre vest, drumul ce merge spre stânele din Căldarea Cailor, înspre N-E drumul ce continuă spre lacul Izvorul Bistriţei şi altul înspre S-E care se îndreptă spre Pasul Prislop. Al treilea e şi drumul însoţit de marcajul triunghi roşu, care din Poiana Ştiol continuă pe sub Vârful Ştiol (1611 m), pe o coborâre foarte lină. Cu cât ne îndepărtăm mai tare de punctul în care am ieşit în Poiana Ştiol cu atât suntem tot mai aproape de a intra în pădure. Chiar şi aşa drumul ne va oferi în câteva rânduri ferestre prin care putem admira Gărgălăul ori restul crestei principale până la Ineu. Coborârea lină se menţine până în momentul în care ajungem deasupra Pasul Prislop, acolo unde drumul începe şi descrie serpentine pe o pantă golaşă, acoperită cu pământ, locul unei viitoare pârtii. De sus, putem observa mănăstirea Prislop, stâna aşezată la o mică distanţă de ea, dar şi şoseaua DN 18, principala legătură între Maramureş şi Bucovina. Înainte de a ajunge la asfalt, marcajul trece chiar prin curtea mănăstirii şi apoi pe sub o frumoasă poartă de lemn tradiţională zonei în care ne aflăm. De cealaltă parte a drumului naţional se află câteva clădiri, printre care şi cea a Cabanei Alpina. Traseul nostru se încheie în Pasul Prislop (1416 m), unul dintre pasurile aflate la cea mai mare altitudine din Carpaţi, loc în care putem readmira creasta Munţilor Rodnei.

Etape

Complexul Turistic Borşa - Cascada Cailor - Poiana Ştiol - Pasul Prislop (1416 m) 

Descriere

 

Traseul nr 3 TR este un traseu de dificultate ușoară, exceptând porțiunea Cascada Cailor - Poiana Știol care poate pune probleme pe timp de iarnă, când poate fi inaccesibilă din cauza zăpezilor. Poteca pornește de la Complexul turistic Borşa, urmând drumul aflat de-a lungul Pârâului Fântâna, printre gospodării, transformându-se ulterior în drum de tractor. 

În timp ce valea rămâne în dreapta noastră şi devine vale seacă, noi urcăm uşor pe la baza versantului defrişat, bucurându-ne de priveliştea spre pereţii Rezervaţiei Râpei Piatra Rea. Curând ajungem la baza Cascadei Cailor, unde întâlnim drumul de legătură între zona pârtiilor şi cascadă. 

Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din România, fiind accesibilă din mai multe direcții, dinspre Borșa-Complex cu telescaunul, sau pe jos (pe acest traseu), sau dinspre zonele mai înalte ale Munților Rodnei ( ex. traseul 4 BA ce coboară din Șaua Gărgălău). Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros numit ˝Podul Cailor˝, în mai multe trepte, rezultând acest spectacol impresionant la altitudinea de 1300 m. Distanța Borșa - Cascada Cailor 1 - 1.5 h. 

De la cascadă poteca urcă destul de abrupt către Poiana Ştiol, aproximativ jumătate de oră, loc în care vom intersecta marcajul BA (traseul 4). De aici, drumul însoţit de marcajul TR continuă pe sub Vârful Ştiol (1611 m), pe o coborâre foarte lină și intră în pădure. Până să intrăm, de pe potecă vom putea admira Gărgălăul și restul crestei principale până la Ineu. 

Coborârea lină se menţine până în momentul în care ajungem deasupra Pasului Prislop, acolo unde drumul începe şi descrie serpentine pe o pantă golaşă, acoperită cu pământ, locul unei viitoare pârtii. De sus, putem observa mănăstirea Prislop, stâna aşezată la o mică distanţă de ea, dar şi şoseaua DN 18, principala legătură între Maramureş şi Bucovina. Traseul nostru se încheie în Pasul Prislop (1416 m), unul dintre pasurile aflate la cea mai mare altitudine din Carpaţi, admirând creasta Munţilor Rodnei.

Observații

Inaccesibil iarna între Cascada Cailor - Poiana Ştiol.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Complexul Turistic Borşa - Cascada Cailor - Pasul Prislop în Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Rodnei este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului turdaturism

.

Traseu încheiat la data de: 
Vineri, Iunie 22, 2018
Completed Checkbox: 

Your Comment