Touristik Label - 107MN40: Complexul Turistic Piscul Negru - Cabana Capra - L. Capra

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Legătura Piscul Negru - Lacul Capra, pe Piciorul Caprei
Traseul 40 Bandă Albastră este traseul de legătură între Piscul Negru și Căldarea Lacului Capra, bază importantă de pornire spre vârfurile din Creasta Arpășel - Vârtopel, Vf. Vânătarea lui Buteanu și Muchia Albotei. Traseul urcă pe lângă Transfăgărășan și Cascada Iezerului (cascada Capra), foarte spectaculoasă, apoi trece câteva sectoare de praguri și vâlcele expuse. Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
7,22km
Durată
3:00-4:00h
Urcare
1140m
Coborâre
90m
Vârf
2263m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Piscul Negru, urmăm Valea Capra şi urcăm pe drumul Transfăgărăşan până la Cabana Capra, de unde urcăm spre NV pe o pantă susţinută până intersectăm din nou drumul Transfăgărăşan. Urcăm poteca pieptiş într-o zonă expusă şi ieşim deasupra unui prag în care ne apropiem din nou de drumul Transfăgărăşan, urcând pe sub o muchie conturată. Poteca urcă pe curbă de nivel traversând mai multe vâlcele expuse mai ales la început de vara, când zăpada persistă. Ajungem în pragurile glaciare de sub Lacul Capra de unde poteca urcă direct la lac.

Etape

Complexul Turistic Piscul Negru - Valea Capra - Transfăgărăşan - Cabana Capra - Piciorul Caprei - Lacul Capra

Descriere

 

Traseul 40 BA face legătura între Complex Piscul Negru și Căldarea Lacului Capra, traversând câteva sectoare expuse (mai ales vara la topiri). Este un traseu destul de solicitant, cu peste 1200 m diferențe de nivel, în aprox. 4 h de drumeție. Efortul depus ne este răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Transfăgărășanului și a vârfurilor care mărginesc lacul Capra (Iezerul Caprei, Văiuga, Vânătarea lui Buteanu și Capra.

Până la Complexul Turistic Piscul Negru, urmăm Drumul Transfăgărășan dincolo de Lacul Vidraru, pe V. Caprei, admirând Muntele Comarnic, Florea, Podeanu și Lespezi la V, Muntele Ciocanu, Piscul Negru, Mușețeica, Râiosu, Buda și Arpașul Mic la E (primii cu valori între 1800-2200 m, cei 3 din urmă, vârfuri semețe de cca. 2400 m). Complex Piscul Negru este o bază de pornire spre traseele din culmile ce delimitează Valea Caprei, astfel:

- pe Piciorul Lespezilor urcă PR (traseul 22), sub Muntele Podeanu CR (traseul 23);

- pe valea Izvorul Călțunului - Lacul Călțun TA (traseul 26)

- pe Muntele Paltinu urcă PA (traseul 27), în timp ce CA (traseul 41) trece Muntele Piscul Negru - Nămeasa până la V. Buda.

De la Piscul Negru, PA urmează V. Capra, în urcare pe drumul Transfăgărăşan până la confluența dintre Izvorul Caprei și Fundul Caprei, aproape de Cabana Capra, la cca. 1500 m alt. De aici urcăm o pantă susținută, întâlnim din nou drumul Transfăgărăşan și continuăm pe poteca ce urcă pieptiș pe Piciorul Caprei, între Valea Fundul Caprei (Izvorul Caprei) la dreapta și Izvorul Iezerului Caprei, la stânga, până în apropiere de Cascada Capra - există și o potecă de vizitare. Cascada Capra sau Cascada Iezerului, situată 1690 m alt, este alimentată din Lacul Capra și are o cădere de peste 40 de m, cu un debit mare care face ca apa cascadei să nu înghețe numai în iernile geroase. Cel mai bun punct de belvedere este podul din fața cascadei.

Poteca PA continuă în urcuș, la început abrupt, pe versantul vestic Piciorul Caprei, într-o zonă expusă, apoi iese deasupra unui prag în care ne apropiem din nou de drumul Transfăgărăşan. Continuăm pe curbă de nivel, traversând mai multe vâlcele (expuse mai ales la început de vara, când zăpada persistă!).

Ajungem apoi la pragurile glaciare de sub Lacul Capra, în Căldarea Iezerului Caprei, apoi depășim câteva lacuri mici și ajungem pe malul Lacului Capra, cel mai mare de pe versantul sudic al Munților Făgărașului, unde se poate campa. Lacul Capra și lacul Căprița sunt situate la 2230 m alt, cel din urmă fiind alimentat de un pârâu de 8 m, care transportă apele lacului Capra în Căprița. În apropierea lacului se află un monument ridicat în amintirea a 4 alpiniști prinși de o avalanșă, pe drumul lor către creasta Arpășelului în anul 1963. 

Lacul Capra este bază de pornire spre Vârful Vânătarea lui Buteanu sau a vârfurilor din creastă de peste 2400 de m (Arpașu Mic, Arpașu Mare, Podragu Tărâța, Corabia, Ucea etc.) atât de îndrăgite de alpiniști.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Complexul Turistic Piscul Negru - Cabana Capra - L. Capra în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră