Touristik Label - 122MN04: Costeşti - Vf. Porumbelu Mare - Vf. Godeanu

0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
40,19km
Durată
15:00-18:00h
Urcare
2284m
Coborâre
1031m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Cu mici excepţii traseul foloseşte drumuri, fiind potrivit pentru MTB. Din extremitatea localităţii Costeşti (unde se află centrul de informare turistică şi Cafébar-ul Sarmis) urcăm pe o potecă prin pădurea de fag urmărind culmea, mai mult pe stânga (est). Dintr-o poieniţă (din păcate locul nu este semnalizat) ne abatem spre stânga (Nord Est) până la cetatea Costeşti-Blidaru aproximativ 150 m. Reveniţi la traseu cotim uşor dreapta şi printre mesteceni ieşim în culme în punctul numit La Vamă, unde se află un stâlp de marcaj. De aici urmărim în general Culmea Pietrosu spre sud pe un drumeag, care este uşor de urmărit, chiar dacă marcajul lipseşte. Peisajul este frumos, cu mesteceni, poieni, pâlcuri de copaci , iar daca este senin ne bucurăm de privelişti spre Lunca Mureşului sau Munţii Retezat. Ajungem în cătunul Leurdana, apoi în localitatea Târsa, unde întâlnim DJ668A asfaltat. Urmărim acest drum circa 4.6 km până în localitatea Prihodişte, la şcoală, unde întâlnim marcajele TR. Traseul străbate apoi o pădure de molid, urmată de o pădure de amestec folosind drumuri forestiere. După un trosnson cu fagi pe stânga (Est) şi molizi pe dreapta (Vest) ieşim în Poiana Omului, o zonă foarte frumoasă cu fagi seculari mari şi rari. Aici întâlnim o cruce foarte veche şi monumentul unui motociclist. Semnele TR ne părăsesc spre Piatra Roşie (Vest), iar traseul BA urmăreşte în continuare culmea spre est într-o succesiune de poieni, pâlcuri de pădure, pe marginea pădurii, apoi prin pădurea de fag compactă întreruptă de o poiană cu o troiţă acoperită (adăpost). În dreapta (Sud) zărim mai multe sălaşe de vară, pe la care vine traseul BR ce urcă din Baru, însă intersecţia marcajelor nu este din păcate semnalizată. Străbatem o zonă defrişată, apoi un culoar frumos prin pădure, unde apar molizii. Traversăm o poiană mare şi din nou o pădure compactă de fag, apoi întâlnim iarăşi o frumoasă păşune cu fagi mari şi rari. Coborâm într-o şa cu o stână la doar 150 m şi un izvor la 50 m, trecem pe lângă un vârf şi coborâm într-o şa destul de joasă. De aici drumul urcă în coasta muntelui printr-o pădure tânără, apoi iese în Culmea Meleia şi urcă uşor pe un frumos picior de munte înierbat. Trecem de un vârf (1421 m), apoi coborâm din nou într-o şa şi intrăm în pădure. Aici ocolim prin stânga (Vest) un alt vârf împădurit, apoi ieşim la păşune şi ne angajăm într-o urcare mai lungă pe un picior de munte care trece peste vârful Tâmpu şi se conectează cu creasta principală a masivului în zona Steaua. Cotim stânga (Nord), traversăm un pâlc mic de pădure, apoi unul mai lung pe parcursul căruia ne îndreptam încet spre vest. După ieşirea din pădure urcăm uşor pe culme pe lângă nişte stânci până în vârful ţuguiat Godeanu, un loc de belvedere unde se află o cruce de oţel.

Etape

Costeşti - Cetatea Costeşti-Blidaru - La Vamă - Leurdana - Târsa - Prihodişte - Poiana Omului - Vf. Porumbelu Mare - Culmea Rudelor - Culmea Meleia - Vf. Tâmpu - Vf. Steaua Mică - Poarta Scârnii - Vf. Godeanu

Descriere

-

Observații

Chiar dacă semnele BA sunt şterse uneori, traseul este în general uşor de urmărit. Semnele lipsesc pe tronsoanele La Vamă - Leurdana şi Steaua Mică - Vf. Godeanu. Iarna, în zona superioară, pe cât posibil să se urmeze creasta matematică.

Vreme

Persoane care au contribuit

 

Costeşti - Vf. Porumbelu Mare - Vf. Godeanu în Hunedoara, Şureanu este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Your Comment