Touristik Label - 612MN12: Crasna - Muntele Molidvișu - Vf. Parângul Mare

0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
27,68km
Durată
11:00-12:00h
Urcare
2420m
Coborâre
2420m
Vârf
2499m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pornește din satul Crasna de la intersecţia cu drumul de schitul Crasna. Un stâlp cu săgeată ne informează că de aici și până pe Parângul Mare vom face 11 ore, cu un timp intermediar de 5 ore pe Vârful Molidviș. Pornim pe uliţa din sat și înaintăm spre schitul Crasna pe lângă care trecem după jumătate de kilometru. Următori 11 kilometri se desfășoară de-a lungul drumului ce iniţial însoţește valea, apoi urcă în serpetine pe Dealul Drăgoieștilor și se îndreaptă spre culme. Drumul a fost modernizat în ultimii ani fiind în mare parte cu plăci de beton, astfel că porţiunea de jos din Crasna și până aici poate fi parcursă fără probleme și cu autoturisme cu gardă mică. În drum spre Muntele Molidvișu drumul continuă pe curbă de nivel trecând prin Șaua Brusturelul Mic, respectiv Brusturelul Mare, iar calitatea drumului se schimbă și pe acest tronson accesul motorizat s-ar putea face numai cu mașini de teren. De pe acest sector putem observa cum înspre dreapta, spre E, versanţii muntelui sunt brăzdaţi de multiple drumuri forestiere. Datorită lor s-ar putea să avem probleme de orientare la unele intersecţii. La scurt timp după ce trecem de Șaua Brusturelul Mic ieșim în gol alpin și înaintăm pe un drum de culme, în direcţia N-E, ocolind Vârful Molidvișu prin partea nordică. Drumul de culme ne conduce la o intersecţie de mai multe drumuri și prezenta unui stâlp cu săgeţi ne înlesnește orientarea. Suntem în Șaua Izvorul Cald, puţin sub cei 1.757 m ai Vârfului Molidvișu și priveliștea ne taie respiraţia: avem în faţă întreaga creastă principală a Munţilor Parâng. Pârângul Mare e chiar în faţa noastră, însă mai e ceva până acolo. O variantă a drumului o ia spre nord, îndreptându-se spre el și alta spre S-E, spre satul Cărpiniș. A noastră e prima deoarece avem ca destinaţie cel mai înalt vârf din Munţii Parâng. E bine de știut că în această șa ne putem reface proviziile de apă, lucru pe care de fapt îl puteam intiui din toponimia atribuită șeii. De aici, de sub Vârful Molidvișu, coborâm aproape 200 m diferenţă de nivel până într-o șa adâncă, Șaua Groapa. În urma coborârii între noi și Parângul Mare sunt aproape 1.000 de metri diferenţă de nivel pe care suntem nevoiţi să-i urcăm în cele ce urmează. Rămânem fideli drumului de culme pentru circa 1 km moment în care acesta se oprește la o stână. Ultima porţiune a traseului măsoară 5 km și presupune o urcare continuăm până pe cei 2.519 m ai Parângului Mare. Poteca nu e bine conturată și înaintăm când pe smocuri de iarbă când pe lespezi (mai ales în partea finala a urcării), însă din loc în loc e prezent câte un marcaj cruce roșie și astfel avem confirmarea că ne îndreptăm în direcţia bună. În urcușul lung trecem peste vârfurile Tărtărău și Mândra - acesta fiind ultimul înainte de capătul traseului nostru. În caz de vreme rea acest traseu poate reprezenta o alternativă de retragere din creasta principală.

Etape

Crasna - Schitul Crasna - Dealul Drăgoieștilor - Muntele Molidvișu - pe sub Vf. Molidvișu - Șaua Groapa - Vf. Mândra - Vf. Parângul Mare

Descriere

-

Observații

Traseu în mare parte nemarcat. Câteva marcaje CR pot fi gasite între stâna de sub Vf. Parângul Mare și Vf. Parângul Mare. Traseul este accesibil iarna în funcţie de cantitatea și calitatea zăpezii doar turiștilor cu experienţă, bine echipaţi. Segment periculos iarna: Șaua Groapa - Vf. Parângul Mare.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Crasna - Muntele Molidvișu - Vf. Parângul Mare în Hunedoara, Gorj, Parâng este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Your Comment