Touristik Label - 302MN35: Creasta Munţilor Făgăraş-Curmătura Foii-sub Zaplaz

Din Făgăraș pe Culmea Tămașului spre La Lanțuri
Traseul nr. 35 Bandă Roșie este un traseu de legătură între Munții Făgăraș și zona La Lanțuri din Piatra Craiului, traversând Culmea Tămașului, aflată pe creasta principală a Carpaților Meridionali, cu altitudinea cea mai scăzută în Șaua Curmăturii Foii (1375 m). Este un traseu de dificultate medie, potrivit celor obișnuiți cu urcări și coborâșuri însumând peste 1400 de m diferență de nivel, pe durata a 6-7 h de drumeție.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
11,52km
Durată
3:15-4:00h
Urcare
560m
Coborâre
600m
Vârf
1703m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul vine de pe creasta principală a Munţilor Făgăraş din zona Vârfului Berevoiescu peste mai mulţi munţi mai mici care se termină cu Munţii Ciocanu şi Tămaşul Mare. Traseul trece pe coastele sudice ale Vârfului Ciocanu/Vârful Ţânţărenilor (1662 m) urmează un drum de exploatare (mulţi copaci căzuţi) şi linia de creastă şi ajunge în şaua de sub Vârful Tămaşul Mare (1735 m) (intersecţie cu traseul 2). Urcăm 40 de metri diferenţă de nivel până pe vârful Tămaşul Mare (1735 m). Parcurgem pe linia de creastă 1.6 km (245 m diferenţă de nivel în coborâre) până la intersecţia cu traseul 3. Coborâm spre est drumul de TAF prin mijlocul defrişării şi după 560 m pe curbă de nivel ajungem deasupra Curmăturii Foii. Lăsăm în stânga traseul 3 şi continuăm în faţă pentru 290 de metri (50m diferenţă de nivel coborâre) până în Curmătura Foii (intersecţie cu traseele 4 şi 5). De aici urcăm până în şaua Tămăşel (comun cu traseele 4 şi 5; a se vedea descrierea acestora). Lăsăm în dreapta (pe Piciorul Tămăşel) traseul 34 spre Cabana Garofiţa Pietrei Craiului, în faţă traseul 4 şi continuăm în stânga (în unghi de 90 de grade) spre Umerii Pietrei Craiului în paralel cu traseul 5 (a se vedea descrierea traseului 5). De la baza grohotişului de sub Umerii Pietrei Craiului (1674 m) lăsăm în dreapta traseul 5 şi urcăm pe grohotiş până la baza peretelui Umerilor. De aici coborâm spre nord pe sub pereţi prin partea superioară a firelor de obârşie a Văii Tămaşului. După 440 m intrăm în pădure, trecem peste câţiva copaci căzuţi şi pe ultimii 450 de metri coborâm pe curbă de nivel şi grohotiş până la intersecţia cu traseul 1 situată între Refugiul Şpirlea şi intrarea în grohotişul de sub Zaplaz. 

Etape

Creasta Munţilor Făgăraş - Vf. Tămaşul Mare (1735 m) - Curmătura Foii (1367 m) - Şaua Tămăşel (1540 m) - Umerii Pietrei Craiului - sub Zaplaz

Descriere

 

Marcajul vine de pe creasta principală a Munţilor Făgăraş din zona Vârfului Berevoiescu, ajunge pe Culmea Tămașul Mare, intră în pădure, și timp de 1 h depășește Vârfurile Făgetul Caprei (1513 m), Piscul Mănăstirii (1613 m) și Ciocănea (1631 m), urmând linia de creastă până în şaua de sub Vârful Tămaşul Mare. De aici urcă pe vârful Tămaşul Mare și continuă pe linia de creastă cca. 1.6 km (245 m diferenţă de nivel în coborâre) până în Curmătura Foii - intersecţia cu traseul 3 BA (ce face legătura cu Cabana Plaiul Foii). De pe culme vedem în dreapta ulucul Dâmboviței, Masivul Păpușa și căldările lui sculptate în ghețari, în față avem Piatra Craiului, Padina lui Călineț, Ciorânga Mare și Padina Popii. Continuăm pe sub vârful Capu Tămaşului (1507 m) - de pe care se pot observa Păpușa și toată Creasta Nordică a Pietrei Craiului - pe marcaj comun cu traseele 4 şi 5 și mai departe printr-o zonă cu copaci căzuţi, pe versantul vestic al vârfului până sub Curmătura Oţeţelea, la Izvorul Oţeţelea (sursă de apă importantă!) 

Urcăm apoi pe curbă de nivel uşor ascendentă până în Poiana Tămăşel (1437 m), unde se lasă în dreapta traseul 34 spre cabana Garofiţa Pietrei Craiului şi continuăm urcarea spre Umerii Pietrei Craiului pe marcaj comun cu Traseul 5 TA. De la baza grohotişului de sub Umerii Pietrei Craiului (1674 m) lăsăm în dreapta traseul 5 şi urcăm pe grohotiş până la baza peretelui Umerilor. 

Urmează o coborâre spre nord pe sub pereţi, prin partea superioară a firelor de obârşie a Văii Tămaşului, intrăm în pădure, apoi coborâm în continuare pe curbă de nivel şi grohotiş până la intersecţia cu traseul 1 BR (între Refugiul Şpirlea  - sub Zaplaz.).

De aici putem continua urcarea prin porțiunea numită La Lanțuri spre Vf. La Om (Piscul Baciului), însă trebuie consemnat că această zonă are o succesiune de lanțuri și hornuri, care îl fac un traseu tehnic, considerat cel mai dificil din țară.

Observații

Marcaje rare între Vf. Ciocănea şi Tămaşul Mare

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Creasta Munţilor Făgăraş-Curmătura Foii-sub Zaplaz în Braşov, Argeş, Piatra Craiului este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Your Comment