Touristik Label - 305MN04: Dâmbul Morii - Cabana Piatra Mare - Vf. Piatra Mare

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Legătura Dâmbul Morii - Cabana Piatra Mare, pe Drumul Familiar
Traseul nr. 4 Bandă Roșie este traseul de vizitare a Cabanei Piatra Mare și vârful omonim cu pornire dinspre Dâmbul Morii, pe Drumul Familiar, într-o drumeție de 4.5 - 5 h, potrivit celor obișnuiți cu o ascensiune destul de solicitantă cu aprox. 1200 de m diferență de nivel. Efortul depus pe acest traseu în majoritate prin pădure, ne va fi răsplătit de orizontul panoramic de pe platoul Cabanei Piatra Mare, de unde se pot observa Brașovul, Munții Postăvaru, precum şi o mare parte a Ţării Bârsei, iar de pe partea cealaltă a platoului (dincolo de Valea Gârcinului si de Vf. Renţea) Ciucaşul și Zăganu, munţii Neamţului ș.a
5

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
8,69km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
1130m
Coborâre
0m
Vârf
1827m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Dâmbul Morii urmăm pe drumul spre canionul 7 Scări. Înainte de bariera care închide drumul un stâlp indicator ne arată marcajul la stânga spre cabana Bunloc (intersecție cu traseele 2, 3 și 5). Lăsăm în stânga traseul 2 și urmăm drumul auto pentru circa 160 de metri (comun cu traseele 3 și 5). După panoul explicativ și bariera de pe valea Șipoaia lăsăm în stânga traseul 3 și continuăm pe drum (comun cu traseul 5) circa 185 de metri. Lăsăm în față traseul 5 și cotim la stânga (se văd stâlpi indicatori). Trecem apa Șipoaiei peste un pod de lemn și după 240 de metri intrăm în pădure. Marcajele turistice urmează drumul de exploatare de pe firul apei pentru 1,2 kilometri. Cotim la stânga și după trei serpentine (376m, pantă 10.2%) ajungem la prima bancă de lemn (950m). Continuăm urcarea pe culme, după 650 de metri întâlnim a doua bancă de lemn (1045m) și după încă 550 de metri a treia bancă (1125m) și de aici urcăm alți 500 de metri pe culme. Într-o ușoară curbă de nivel în urcare ajungem la 1245m în altă culme aflată deasupra Șirului Stâncilor (intersecție cu traseul 21, bancă de lemn). Cotim stânga și după 270 de metri întâlnim traseul 20 din stânga. Continuăm pe culme, după 600 de metri depășim un izvor temporar și după alții 700 de metri ajungem în poiana Baciului/Livezii la intersecția cu traseul 19. De aici vom avea itinerariu comun cu traseul 19 până la cabană. Drumul ne duce pe culme pentru circa 570 de metri și continuă tot în față (1577m). De aici există o variantă a traseului nostru. Varianta merge pe o potecă în curbă de nivel în ușoară urcare la stânga pentru 100 de metri și cotește la dreapta în urcare prin poiana cabanei Piatra Mare. După 240 de metri ajungem la cabana Piatra Mare. Revenind la traseul inițial, continuăm pe un culoar de pădure pentru 215m (pantă 21,6%) și ieșim în capătul vestic al poienii cabanei Piatra Mare la intersecția cu traseul 5. Cotim la stânga, depășim după 20 de metri un izvor captat și după alți 50 de metri ajungem la cabana Piatra Mare (1630m altitudine) (intersecție cu traseul 18). De la cabană urcăm circa 100 de metri prin poiană (comun cu traseul 22), intrăm în pădure și urcăm până în șaua aflată la vest de Șura de Piatră. Pe curbă de nivel ocolim piciorul Șurei de Piatră (în prima poiană la dreapta putem urca pe potecă nemarcată până la arcada Șurei de Piatră) și ajungem în capătul culmii estice a Șurei de Piatră. Lăsăm în stânga traseul 22 (circa 1660m) și urcăm pe culmea împădurită circa 260 de metri până la golul alpin. Pe un culoar pietros ajungem într-o șa de sub peretele vestic al Pietrei Mari și cotim la dreapta pentru a urca un horn cu grohotiș de circa 80 de metri (pantă 48,1%). Suntem în buza platoului vârfului la 1790 metri altitudine. De aici poteca urcă ușor pentru 320 de metri până la intersecția cu traseul 8 (1827m) și continuă pentru 400 de metri în urcare până în vârful Piatra Mare (1844m).

Etape

Dâmbul Morii - Drumul Familiar - Cabana Piatra Mare - Vârful Piatra Mare

Descriere

 

Traseul nr.4 BR este un traseu de dificultate medie, într-o drumeție de 4.5 - 5 h, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aprox. 1200 de m, urcând pe poteca denumită Drumul Familiar, care străbate drumul de exploatare de pe Valea Daschia, apoi pădurea de pe Culmea Pietricica până în Poiana Baciului, de unde continuă pe curbă de nivel până la Cabana Piatra Mare. Până la Vârful Piatra Mare ne mai desparte 1 h de urcat.

Marcajul pornește de pe DN1 E60, urmează drumul spre canionul 7 Scări pentru câteva sute de metri (traversând pârâul Timiş) pe lângă fosta cabană Dâmbu Morii (unul din cele mai iubite locuri de popas ale Braşovului în anii '70 - acum părăsită), pe drum asfaltat, apoi lasă în stânga traseul 2 TA  (spre cabana Bunloc), și continuă în paralel cu traseele 3 și 5 pentru cca 150 de m. După panoul explicativ și bariera de pe valea Șipoaia vom lăsa în față traseele 3 și 5 și vom continua pe drum (comun cu traseul 5) cca 180 de m (urmărind stâlpii indicatori).

 

Lăsând în urmă poienile de la Dâmbul Morii, traseul nostru începe să urce pe drumul de exploatare de pe Valea Daschia, pentru cca. 1,2 km pe Drumul Familiar, în 3 serpentine, întâlnind trei popasuri cu bănci de lemn pentru odihnă. Într-o ușoară curbă de nivel în urcare ajungem deasupra Șirului Stâncilor (intersecție cu traseul 21 TA, bancă de lemn). Distanța de la Dâmbul Morii 2 - 2.5 h.

Avem posibilitatea de a ne odihni pe băncuţă sau să urmăm, pentru circa 100 de metri, poteca nemarcată dar bine bătută, ce ne va scoate într-un frumos punct de belvedere, deasupra abruptului stâncos Prăpastia Ursului. Aici avem priveliște cu valea din care îşi adună apele Şipoaia (pârâul care a săpat cu răbdare frumosul canion Şapte Scări), în plan îndepărtat avem masivul Postăvarul, iar spre stânga, orizontul ne este curmat brusc de culmea Pietricica (Piatra Mică), culme pe care o vom urma pentru a ajunge la Cabana Piatra Mare. 

Revenind la băncuță, continuăm urcușul, întâlnind din stânga traseul 20 PA (legătura cu Poteca Ţiganilor), panta se mai domolește, depășim un izvor temporar și ajungem în Poiana Baciului / Livezii la intersecția cu traseul 19 BA. Dacă am urma Bandă Albastră din acest loc, în cca 40 min. - 1h, am ajunge la Peştera de Gheaţă şi  în cca 2 - 2. 5 h la cabana Bunloc (Sava).

Continuând pe marcaj comun BA pe curbă de nivel, la baza abruptului vestic al vârfului Puşcaş, vom ajunge în poiana dominată de vârful Şura de Piatră, în care se află şi Cabana Piatra Mare (1630 m alt) (intersecție cu traseul 18 TG). Din larga poiană în care am ajuns, putem admira oraşele Braşov şi Săcele, munţii Postăvaru, precum şi o mare parte a Ţării Bârsei, iar de pe partea cealaltă a platoului, dincolo de Valea Gârciniului si de Renţea (munţii Gârbovei), vom observa "gemenii" Ciucaş și Zăganu, Grohotişul şi munţii Neamţului. Nu uitați să ieșiți seara afară să admirați cerul și luminile Brașovului iar dimineața devreme, așezați-vă pe stâncile dinspre abruptul Văii Gârcinului și așteptați soarele să se înalțe ușor din spatele Ciucașului.

Pentru a ajunge pe vârf, de la cabana Piatra Mare se urcă printr-o zonă pietroasă, cu o frumoasă perspectivă asupra abruptului Pietrei Scrise, se străbate un horn cu grohotiș de circa 80 de m (pantă 48,1%) și se ajunge pe platoul alpin la 1790 m alt. De aici poteca urcă ușor până la intersecția cu traseul 8 CR (1827 m) și continuă în urcare până în vârful Piatra Mare (1844 m). Obs: Dacă se alege varianta de urcare spre Vârful Piatra Mare, trebuie avut în vedere că în condiții de iarnă, platoul alpin al vârfului este dificil de parcurs din cauza depunerilor masive de zăpadă. Totodată, acest segment superior poate să pună probleme de orientare pe ceaţă, ploaie sau viscol.

Perspectiva de pe vârf e uimitoare, totul e să ai noroc de vreme bună cu vizibilitate optimă. Spre S, vom vedea semeții Bucegi, spre V, Postăvarul, iar între cei doi, la orizont, dincolo de Piatra Craiului, Leaota și Făgărașul. În plan apropiat, culmea lungă a Pietrei Mari (Piatra Mică – Gâtul Chivei – Bechia) se arcuiește până spre poienile Bunloc, iar spre E, privirea ne este captată de munții Baiului.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Dâmbul Morii - Cabana Piatra Mare - Vf. Piatra Mare în Braşov, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului este un traseu de drumeţie mediu.
0
Average: 5 (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului Kev

Un traseu relativ ușor dar cu o recompensă mare la final. Am campat cu cortul puțin sub vârful Piatra Mare la final de august (seara se lasă un pic frigul dar cu un sac bun de dormit se rezolvă problema asta). Apusul și răsăritul de a doua zi au făcut să merite tot drumul și răcoarea.

Traseu încheiat la data de: 
Miercuri, August 30, 2017
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului manuela

Am descoperit o zona superba, iar cabana foarte ingrijita si curata! Din pacate, canionul 7 scari l-am descoperit inchis, fara nicio atentionare la Dambu Morii sau mai sus. 

Traseu încheiat la data de: 
Vineri, Iunie 5, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră