Touristik Label - 205MN05: Dâmbul Morii - Canionul 7 Scări - Cabana Piatra Mare

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Legătura Dâmbul Morii - Cabana Piatra Mare, prin Canionul 7 Scări
Traseul nr. 5 Bandă Galbenă este traseul de vizitare a Canionului 7 Scări și a Cabanei Piatra Mare cu pornire dinspre Dâmbul Morii, într-o drumeție de 4.5 - 5 h, potrivit celor obișnuiți cu o ascensiune pe aprox. 1000 de m diferență de nivel. Efortul depus pe acest traseu care traversează scările metalice ale cheilor (de un spectacol unic în țară), ne va fi răsplătit și de orizontul panoramic de pe platoul Cabanei Piatra Mare, de unde se pot observa Brașovul, Munţii Postăvaru, precum şi o mare parte a Ţării Bârsei. De pe partea cealaltă a platoului, dincolo de Valea Gârcinului si de Renţea (munţii Gârbovei) putem admira Ciucaşul și Zăganu, Grohotişul şi munţii Neamţului. Obs: Traseu de dificultate medie, accesibil doar turiştilor bine antrenaţi. Iarna - dificil. Structura metalică ce permite traversarea canionului este acoperită cu gheaţă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
5,95km
Durată
3:15-4:00h
Urcare
920m
Coborâre
0m
Vârf
1595m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Dâmbul Morii urmăm pe drumul spre canionul 7 Scări. Înainte de bariera care închide drumul un stâlp indicator ne arată marcajul la stânga spre cabana Bunloc (intersecție cu traseele 2, 3 și 4). Lăsăm în stânga traseul 2 și urmăm drumul auto pentru circa 160 de metri (comun cu traseele 3 și 4). După panoul explicativ și bariera de pe valea Șipoaia lăsăm în stânga traseul 3 și continuăm pe drum (comun cu traseul 4) circa 185 de metri. Lăsăm la stânga traseul 4 și mergem în față pe drumul auto. După 1,4 kilometri întâlnim primele mese de lemn, lăsăm drumul în dreapta și intrăm pe poteca marcată în pădure. Mergem 200 de metri, revenim pentru scurt timp pe drumul auto, lăsăm pe stânga un al doilea grup de mese de lemn și după 130 de metri reintrăm în stânga în pădure. Depășim al treilea grup de mese de lemn și după 480 de metri traversăm pe dreapta văii Șipoaiei un vâlcel cu podeț de lemn amenajat cu balustradă. Urcăm circa 60 de metri, coborâm în firul văii, lăsăm pe dreapta un izvor de sub rădăcina unui copac și continuăm pe drum pentru 175 de metri până la crucea lui Ion Sumedrea. Aici o potecă nemarcată vine de la capătul de jos al canionului 7 Scări. Depășim baza administrației pădurilor și intersecția cu traseul 21 și pe niște scări de lemn urcăm la intrarea în canionul 7 Scări (intersecție cu traseul 23). Intrăm pe prima scară metalică în canionul îngust, trecem de a doua scară mică și ajungem la scara mare. Urcăm scara mare și continuăm pe partea stângă a canionului (geografică). Urmează alte două scări amenajate pe aceeași parte a canionului și o scară mai mică în coborâre. Un ultim grup de scări ne scoate la capătul canionului. Trecem pe partea stângă a unui gard metalic, cotim dreapta și întâlnim din stânga o variantă a traseului 21. Cotim la dreapta și lăsăm în dreapta o variantă a traseului 23. După 340 de metri întâlnim capătul de sus al traseului 23. Continuăm să urcăm pe firul văii Șipoaia care devine curând vale seacă. Poteca urcă continuu pe firul văii câștigând mereu altitudine. După aproximativ două ore de urcat 500 de metri diferență de nivel (circa 1,6 kilometri, pantă 30%) ajungem la capătul de jos/vestic al poienii cabanei Piatra Mare unde întâlnim traseele 4 și 19. Urcăm în continuare prin poiană, depășim după 20 de metri un izvor captat și după alți 50 de metri ajungem la cabana Piatra Mare (1630m altitudine) (intersecție cu varianta traseelor 4 și 19, traseele 18 și 22).

Etape

Dâmbul Morii - Canionul 7 Scări - Cabana Piatra Mare

Descriere

 

Traseul nr.5 BG este un traseu de dificultate medie (iarna -dificil, datorită gheții de pe scările metalice), potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aprox 1000 de m, într-o drumeție de 4.5 - 5 h, de-a lungul drumului forestier Dâmbul Morii - Canionul 7 Scări, apoi pe cele 7 scări metalice (peste căderile de apă), ieșind pe firul văii Șipoaia, până la capătul de jos / vestic al poienii cabanei Piatra Mare.

Marcajul pornește de pe DN1 E60, urmează drumul spre canionul 7 Scări pentru câteva sute de metri (traversând pârâul Timiş) pe lângă fosta cabană Dâmbu Morii (unul din cele mai iubite locuri de popas ale Braşovului în anii '70 - acum părăsită), pe drum asfaltat, apoi lasă în stânga traseul 2 TA (spre cabana Bunloc), și continuă în paralel cu traseele 3 și 4 pentru circa 150 de mi. După panoul explicativ și bariera de pe valea Șipoaia, vom lăsa în în stânga traseul 3 PR și vom continua pe drum (comun cu traseul 4 BR) cca 180 de m (urmărind stâlpii indicatori). Lăsăm la stânga traseul 4 și continuăm în față pe drumul auto, întâlnind după cca. 1,4 km primele mese de lemn, de unde vom părăsi drumul și vom intra (pe dreapta) în pădure.

Ajunși la zona Canionul 7 Scări, depășim baza administrației pădurilor, apoi intersecția cu  traseul 21 TA, și vom urma niște scări de lemn care ne scot la intrarea în canionul 7 Scări (intersecție cu traseul 23 PR). Canionul Șapte Scări este un defileu săpat în calcarele jurasice din partea vestică a munților Piatra Mare, cu o lungime de cca. 160 m (58 m diferență de nivel), la altitudinea de 950 m. Defileul este format din șapte trepte cu înălțimi între 2.5 și 15 m, care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului 7 Scări, afluent de stânga al Șipoaiei, este ridicat. Apa se prăvăleşte zgomotos în gol, încleştată între pereţii abrupţi cu înălţimi de peste 50 m. Notă: În urma amenajărilor din interiorul canionului (reabilitate în anul 2014), s-a introdus o taxa de trecere (10 lei / adulti, 5 lei / elev, student, 5 lei pentru grupuri organizate), și canionul poate fi parcurs doar din aval în amonte, la ieșirea din canion fiind montat un gard care interzice trecerea în sens invers. 

Imediat în amonte de canion, pereții se mai îndepărtează puțin (reîntâlnim traseul 21 TA care vine din stânga de la Prăpastia Ursului) şi după 50-60 de m, poteca cotește spre dreapta urmând firul văii, intersectând traseul 23 PR (cel care ocolește Canionul 7 Scări). Continuând urcarea pe firul văii Șipoaia care devine curând vale seacă, poteca câștigă în altitudine, și după aprox. 2 h (cca.1.6 km, pantă 30%) cu 500 de m diferență de nivel, ieșim la capătul de jos / vestic al poienii cabanei Piatra Mare unde întâlnim traseele 4 și 19. 

Din larga poiană în care am ajuns, putem admira oraşele Braşov şi Săcele, Munţii Postăvaru, precum şi o mare parte a Ţării Bârsei, iar de pe partea cealaltă a platoului, dincolo de Valea Gârciniului si de Renţea (munţii Gârbovei), vom observa "gemenii" Ciucaş si Zăganu, Grohotişul şi munţii Neamţului. Nu uitați să ieșiți seara afară să admirați cerul și luminile Brașovului iar dimineața devreme, așezați-vă pe stâncile dinspre abruptul Văii Gârcinului și așteptați soarele să se înalțe ușor din spatele Ciucașului. De la cabană putem să continuăm, fie spre vârf, fie pe Drumul Familiar înapoi spre Dâmbul Morii (BR)

Observații

inaccesibil iarna în Canionul 7 Scări

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Dâmbul Morii - Canionul 7 Scări - Cabana Piatra Mare în Braşov, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului Ruxy

<3

Traseu încheiat la data de: 
Duminică, Iulie 19, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră