Touristik Label - 905MN03: Dâmbul Morii - Poteca Ţiganilor - spre Peştera de Gheaţă

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Legătura Dâmbul Morii - Peştera de Gheaţă, pe Poteca Țiganilor
Traseul nr. 3 Punct Roșu este un traseu de pătrundere în arealul Masivului Piatra Mare, într-o urcare destul de pronunțată spre Vf. Piatra Mică, pe sub Șirul Stâncilor (o zonă de stâncărie de potecă abruptă și îngustă), apoi din nou prin pădure, pe o pantă înclinată, până la peretele de calcar în care se află despicătura Peşterii de Gheaţă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
4,70km
Durată
2:30-3:15h
Urcare
740m
Coborâre
0m
Vârf
1414m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Dâmbul Morii urmăm pe drumul spre canionul 7 Scări. Înainte de bariera care închide drumul un stâlp indicator ne arată marcajul la stânga spre cabana Bunloc (intersecție cu traseele 2, 4 și 5). Lăsăm în stânga traseul 2 și urmăm drumul auto pentru circa 160 de metri (comun cu traseele 4 și 5). După panoul explicativ și bariera de pe valea Șipoaia lăsăm în față traseele 4 și 5 și cotim la stânga pe pajiște pentru a trece de apa Șipoaiei. După apă cotim la stânga pentru a urca în 70 de metri pe dealul din fața noastră și pe culmea dealului facem dreapta pentru circa 200 de metri. Cotim la stânga prin plantația de pini, urmăm drumul de exploatare și după o curbă largă ajungem după circa 330 de metri (pantă 16,3%) la limita pădurii. Urcăm 130 de metri pe marginea pădurii și în două serpentine urcăm pe muchia împădurită. Trecem pe versantul drept (în sensul urcării) și după 250 de metri (pantă 12,2%) ieșim într-o defrișare pe care o parcurgem pentru circa 150 de metri. Intrăm în pădure și după circa 260 de metri (pantă 24%) ajungem pe muchia piciorului de munte. Urmăm linia culmii pentru circa 500 de metri, ieșim din culme la stânga și într-o curbă de nivel în ușoară urcare ajungem într-o șa unde e o stâncă cu belvedere asupra văi Timișului. Cotim la dreapta și continuăm pe culme în urcare pentru circa 930 de metri (pantă medie 20,3%) până la intersecția cu traseul 20. Continuăm în urcare și după 135 de metri ajungem la începutul Șirului Stâncilor (perete de stâncă în dreapta). Pentru 500m (pantă 33,8%) urcăm pe culoarul format între zidul de stâncă înalt de 80-100 de metri și pădurea de pin din stânga noastră. Stâncile pierd din înălțime și ieșim de lângă linia acestora la stânga. Pe o curbă de nivel ascendentă (circa 200 de metri) ajungem la o defrișare prin care cotim la dreapta pentru a urca ultimii 50 de metri (pantă 43,6%) până la intersecția cu traseul 19.

Etape

Dâmbul Morii - Poteca Ţiganilor  - Şirul Stâncilor - spre Peştera de Gheaţă

Descriere

Traseul nr. 3 PR este un traseu de dificultate medie, într-o drumeție de 3.5 - 4 h, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aprox. 800 de m, urcând pe poteca denumită și Poteca Țiganilor, străbătând Șirul Stâncilor până în apropierea Vf. Piatra Mică, unde se va urca pieptiș pe sub Gâtul Chivei (1639 m) până lângă Peștera de Gheață.

Marcajul pornește de pe DN1 E60, urmează drumul spre canionul 7 Scări pentru câteva sute de metri (traversând pârâul Timiş) pe lângă fosta cabană Dâmbu Morii (unul din cele mai iubite locuri de popas ale Braşovului în anii '70 - acum părăsită), pe drum asfaltat, apoi lasă în stânga traseul 2 TA (spre cabana Bunloc), și continuă în paralel cu traseele 4 și 5 pentru cca 150 de m. După panoul explicativ și bariera de pe valea Șipoaia vom lăsa în față traseele 4 și 5 și vom coti la stânga pe pajiște, pentru a traversa apa Șipoaiei.

După cca. 1.5 h de mers pe culmea rotunjită a piciorului de munte, se desprinde pe partea dreapta o derivație PA (traseul 20) care conduce la cabana Piatra Mare (legătura cu traseul 4 BR). De la această intersecție, urmează sectorul cel mai interesant, dar și cel mai dificil al traseului, cu o potecă abruptă și îngustă la baza Şirului Stâncilor, având impresia că muntele stă să cadă peste noi. Sentimentul general când urci pe lângă Şirul Stâncilor e că mergi printr-o peșteră prăbușită pe jumătate, depășind rând pe rând mici grote, coloane, arcade și pereți abrupți, rezultate prin acțiunea apei asupra calcarului și prin procesele de dezagregare. În plus, în partea superioară a abruptului de 70-80m poteca pătrunde sub o surplombă.

Apoi stâncile pierd din înălțime și ieșim de lângă linia acestora la stânga, traversând un drum forestier și linia unui teleferic folosit pentru transportul buștenilor, de unde ieșim într-o înșeuare situată sub Gâtul Chivei (intersecție traseul 19 BA), prin care vom ajunge, spre stânga, la peretele de calcar în care se află despicătura Peşterii de Gheaţă. Orientarea spre nord a intrării și situarea acesteia sub nivelul deschiderii favorizează păstrarea în interior a unor temperaturi scăzute tot timpul anului (chiar și zăpadă viscolită din timpul iernii). Peștera de Gheață are o deschidere de 50 cm prin care se intră după escaladarea unui tăpșan înclinat, dar se îngustează atât de tare încât nu poate fi parcursă de oricine. Vizitarea acesteia este permisă doar sub îndrumarea unui ghid speolog.

Observații

 

Vizitarea Peşterii de Gheaţă este permisă doar sub îndrumarea unui ghid speolog.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Dâmbul Morii - Poteca Ţiganilor - spre Peştera de Gheaţă în Braşov, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră