Touristik Label - 1203MN08: Dl. Moiseiului - V. Izei - Izv. Albastru al Izei

Circuitul tematic „Drumul ascuns al apei” de pe Valea Izei
Traseul nr. 8 Triunghi Roșu este un traseu tematic de vizitare a Izbucului Izei, Preluca Izei, Tăul Izei / Muced și Ponorul Izei, o zonă cu numeroase repezișuri și pâraie care străbat peisajul carstic de pereți calcaroși, avene și canioane înguste. Poteca pornește pe Dealul Moiseiului, din localitatea Săcel, continuă pe drumul ce însoţește Valea Izei, intră între pereții înguști din Poiana Izei, continuă pe drumul nemodernizat ce face legătura între Romuli și Săcel, apoi urmărește noul traseu tematic „Drumul ascuns al apei”, ce sfârșește la Izbucul / Izvorul Albastru al Izei.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
easy
Distanţă
15,11km
Durată
4:15-5:15h
Urcare
760m
Coborâre
430m
Vârf
1388m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Triunghiul roșu pornește de pe Dealul Moiseiului, din localitatea Săcel, situată pe DN17C. Pornim pe uliţa satului printre case și când ne depărtăm suficient de mult de sat continuăm pe drumul ce însoţește Valea Izei. Îngustarea drumului și pereţii de stâncă (pentru scurt timp) vestesc apropierea de Poiana Izei. În apoximativ 10 minute de mers pe jos ajungem în vasta poiană. Diverse așezări de vară pe care sătenii încă le mai folosesc, animează poiana. Drumul ce străbate poiana merge de-a lungul ei, înspre sud. În capătul ei dăm de o bifurcaţie: în dreapta continuă drumul nemodernizat ce face legătura între Romuli și Săcel (Romuli - Zăvoaiele Borcutului - Pasul Pietrii - Poiana Izei - Săcel), în stânga spre locul în care apele Izei ies la suprafaţă. Revenind apoi la bifurcaţia descrisă mai sus, continuăm pe TR, trecem pe lângă o clădire mare și urmărim noul traseu tematic "Drumul ascuns al apei". Traseul cuprinde o diversitate ridicată de habitate: peşteri cu lilieci (Peştera Iza – 2,5 km dezvoltare); specii de interes ştiinţific – Leuciscus souffia (cleanul dungat) ce are limita de distribuţie în Munţii Rodnei în zona Izbucului Izei - specie de interes comunitar, fenomene carstice – izbucuri permanente, turbării (Tăul Izei sau Muced – cea mai mare turbărie din Munţii Rodnei), izvoare montane, păduri de conifere, pajişti subalpine, habitate prioritare cu rhododendron şi afin.

Etape

Dealul Moiseiului - Valea Izei - Pasul Pietrei - Tăul Izei - Ponorul Izei - Izvorul Albastru al Izei

Descriere

 

Traseul nr. 8 TR este un traseu de dificultate ușoară / medie, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel însumând peste 1000 de m pentru aproximativ 6 h, străbătând o pitorească zonă de gospodării muntene, până la obârșia văii Izei, de unde peisajul carstic cu pereți calcaroși și numeroase alte formațiuni de interes speologic desăvârșesc frumusețea noului circuit tematic „Drumul ascuns al apei”.

Marcajul pornește de pe Dealul Moiseiului, din localitatea Săcel, la cumpăna apelor Vișeu cu Izv. Negru, admirând minunate terasări şi gospodării munteneşti, perspectiva spre vârful Picioru Caprei şi Toroioaga dar şi imaginea Pietrosului Rodnei și valea superioară a Izei, străjuită în plan îndepărtat de Muncelul Raios (Capul Muntelui).

Continuăm pe ulița ce însoţește Valea Izei, pe drumul auto-forestier care după aprox 9 km ne conduce către izbuc, la obârşia văii Iza, printre pereţii de stâncă (pentru scurt timp) dinspre Poiana Izei. Ieșim din defileu în vasta Preluca Izei, unde ne bucurăm de peisajul rural animat de clăi, fânațe, căruţe trase de cai și tufe de soc, depășind câteva gospodării muntenești. În zonă se preconizează dezvoltarea unei solide baze turistice.

În drum spre cabana silvică din apropiere de Izbucul Izei, pretențios denumit și Izvorul Albastru al Izei, admirăm repezişurile, topliţele, şi pereţii calcaroşi, iar dincolo de cabana silvică, continuăm pe drumul nemodernizat ce face legătura între Romuli și Săcel. În continuare, depășim o clădire mare și urmărim noul traseu tematic „Drumul ascuns al apei” care cuprinde o diversitate ridicată de habitate: peşteri cu lilieci (Peştera Iza – 2,5 km dezvoltare); specii de interes ştiinţific, fenomene carstice, izbucuri permanente, turbării (Tăul Izei sau Muced – cea mai mare turbărie din Munţii Rodnei), izvoare montane, păduri de conifere, pajişti subalpine, habitate prioritare cu rhododendron şi afin ș.a.m.d.

Iza reprezintă o continuare a Izvorului Bătrâna care, după o scurtă evoluţie supraterană, dispare-n spectaculosul Ponor al Izei, aflat la SV, sub muntele Bătrâna, continuând printr-o lungă peşteră dezvoltată în gresii şi calcare pentru a reapare mai apoi la lumina zilei în zona Izbucului Izei /  Izvorul Albastru al Izei, care ne încheie circuitul. 

Din păcate, în lipsa tehnicilor şi dotărilor speo specifice,.spectacolul subteran rămâne ascuns ochilor turistului obișnuit. În pădurea din preajma Izbucului Izei pot fi găsiți vara și toamna bureţi și ciuperci iar în pajiștea alpină a Bătrânei, savuroase afine și merișoare.

Observații

Traseu tematic în curs de omologare.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Dl. Moiseiului - V. Izei - Izv. Albastru al Izei in Maramureş, Rodnei is an uşor drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului Alex Sandrin

Cateva observatii:

1. Track-ul gps expus pe sait prezinta traseul de urmat din Sacel pana in apropiere de Izvorul Albastru al Izei. De aici traseul face o bucla in circuit care ne scoate tot la Izvorul Albastru al Izei. Bucla urmeaza traseul tematic „Drumul ascuns al apei”.

2. Durata de parcurgere a traseului expusa pe sait la "Trail Details" de doar 3:00 - 3:30 ore este eronata.

3. Din dealul Moisei (locul nostru de intrare in traseu mai sus cu 1 km de Sacel) pana la Izvorul Albastru al Izei durata de parcurgere este de 1:30 ore.

4. Traseul in circuit cu plecare din apropierea  Izvorului Albastru al Izei pe traseul tematic „Drumul ascuns al apei” dureaza aproximativ 5:00 - 6:00 ore.

5. Fata de cele mentionate mai sus la punctele 3 si 4 de avut in vedere ca traseul pe jos de la punctul de plecare din Sacel si retur dureaza cel putin 8 ore.

6. Se poate ajunge usor cu o masina de teren pana la intrarea in traseul tematic in circuit scurtand timpul de intrare in traseul tematic.

7. Nu exista in preajma indicator (ex. stalp de directionare obiectiv) efectiv pentru indicarea locului a Izvorului Albastru al Izei cat si a pesterei Izei, fiind necesar sa te iei dupa vuietul apei. De asemenea, track-ul prezentat pe sait este unul cosmetizat, acesta netrecand efectiv pe la obiectivele mentionate adineauri ci doar pe la panourile de informare din traseu.

8. Traseul pe "ulita de piatra" este accidentat in urma copacilor foarte multi cazuti.

9. Marcajele prin padure pe traseul tematic sunt dese, orientarea fiind destul de facila.

Traseu încheiat la data de: 
Luni, August 20, 2018
Completed Checkbox: 

Your Comment