Touristik Label - 906MN32: DN66A - V. Soarbele - Tău Fără Fund - Şaua Paltina

Traseul nr. 32 Punct Roșu este traseul de legătură între DN66A, în apropiere de Câmpuşel și Șaua Paltina, de sub Vârful Stănuleții Mari (Munții Piule - Iorgovanu). Este un traseu de dificultate medie, într-o drumeție de 2 - 3 h și însumând aprox.700 de m diferențe de nivel. Iarna, traseul poate fi periculos.în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii. Marcaje rare și chiar inexistente, fapt care poate pune probleme de orientare.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
4,86km
Durată
2:00-3:00h
Urcare
670m
Coborâre
10m
Vârf
1935m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

La 1,5 km amonte de Câmpuşel, DN66A trece pe un pod pârâul Şarba - unul din pâraiele ce formează prin unirea lor Jiu de Vest - într-o întoarcere de 360 de grade. După 400 m se desprinde un drum forestier la dreapta. Intrăm pe el, lăsăm înspre dreapta câteva drumuri secundare şi la aprox 400 m de la DN66A drumul coteşte brusc la dreapta, iar în faţă se desprinde un drum rău, de tractor. Intrăm pe acesta, care urcă şi urmăreşte fidel o vale seacă. Drumul se face tot mai rău pe măsură ce urcăm până se transformă într-o cărare folosită de ciobani. După ieşirea din pădure ajungem la stâna Soarbele. De aici urcăm pe una din multele poteci folosite de ciobani şi oi (marcajele lipsesc) şi trecem pe lângă o dolină umplută cu apă, mărginită de molizi şi jnepeni - Tău fără Fund. În partea dreaptă admirăm un abrupt calcaros. Mai urcăm şi la aprox. 1,5 km de la stână întâlnim o stână mică, lângă un lac temporar şi o pajişte unde pârâul face frumoase meandre. Aici e ultimul loc unde găsim apă. Cotim înspre dreapta şi urcăm pe o muchie înierbată care separă valea Soarbele de o vale seacă tributară văii Iarului. De pe muchie priveliştea e tot mai frumoasă, spre stânga admirăm Zănoaga Soarbele, iar spre dreapta apare Piatra Iorgovanului. Urmăm muchia spre creastă, iar când ne apropiem de creastă nu urcăm pe vârful din care se desprinde muchia pe care am urcat, ci ocolim spre dreapta pe curba de nivel, îndreptându-ne direct spre şaua Paltina, semnalizată cu un stâlp metalic de marcaj.

Etape

DN66A - Valea Soarbele - stâna Soarbele - Tău Fără Fund - Şaua Paltina

Descriere

-

Observații

Marcaje rare şi şterse până la stână, apoi deloc. Traseu accesibil iarna turiştilor cu experienţă, bine echipaţi, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

DN66A - V. Soarbele - Tău Fără Fund - Şaua Paltina în Gorj, Retezat este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment