Touristik Label - 407MN43: Fereastra Zmeilor - Şaua dintre Lacuri - Cabana Podragu

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Legătura Fereastra Zmeilor - Cabana Podragu, prin Căldarea Podrăgelului
Traseul 43 Cruce Albastră este traseul de legătură între Fereastra Zmeilor (în apropiere de Portița Arpașului) și Cabana Podragu, așezată într-un cadru de poveste, în Căldarea Lacului Podragu. Folosit adesea pentru a evita unele din cele mai dificile tronsoane din creasta principală, cu pasajul “La trei pași de moarte” sau crestele Arpășelului, Vârtopelului și a Arpașului, unde există numeroase trasee pentru alpiniști.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
3,57km
Durată
~2:00h
Urcare
440m
Coborâre
460m
Vârf
2260m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Fereastra Zmeilor, coborâm spre est în căldarea nordică. Poteca continuă spre NE şi coboară pe marginea unui vâlcel până în pragurile superioare ale Văii Arpaşului. De aici, urcăm pieptiş şi traversăm un puternic pilier ce coboară înspre nord din creasta principală, Creasta Podrăgel. Coborâm abrupt până când ajungem în zona Lacului Podrăgel. De aici, urcăm din nou pieptiş spre şaua dintre lacuri în Muchia Podragului, de unde coborâm până la Cabana Podragu, respectiv Lacul Podragu.

Etape

Fereastra Zmeilor - Căldarea Podrăgel - Şaua dintre Lacuri - Cabana Podragu

Descriere

Traseul 43 CA face legătura între Fereastra Zmeilor și Cabana Podragu, pe un traseu cu căldări și traversări expuse ce necesită atenție. Deși scurt, este un traseu destul de solicitant, cu peste 800 de m diferențe de nivel, în cca. 2 h. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă. Efortul depus este răsplătit de perspectiva spre creasta Arpășelului, a văilor și căldărilor glaciare din zona Podragului.

Fereastra Zmeilor este o frumoasă arcadă formată într-un mic filon de calcar, foarte îndrăgită de iubitorii de munte pasionați de fotografie, unde merită să facem un popas pentru a contempla cu admirație împrejurimile. Puțin mai jos, în șaua Portița Arpașului, numită și Strunga Mică (2175m), avem belvedere spre Valea Arpașului Mare, străjuită de Muchia Albota, în timp ce spre S, Culmea Buda - Râiosu - Mușețeica - Piscul Negru - Ciocanu, coboară tocmai până la Lacul Vidraru. Orizontul panoramic este completat de perspectiva în apropiere asupra căldărușei Fundul Caprei, a Văii Caprei și a Transfăgărășanului.

În Fereastra Zmeilor se ajunge fie pe traseul TG Transfăgărăşan - Fereastra Zmeilor (traseul 42), fie dinspre Lacul Bâlea sau Lacul Călțun, pe traseul de creastă BR (traseul 1C). Poteca CA evită creasta Arpășelului, începând coborârea abruptă sub creasta zimțată extrem de spectaculoasă. Astfel, străbatem căldarea Pietroasă - un sector de grohotișuri expus (așa cum îi spune și numele) ce necesită atenție, ajungând în Strunga Portița Frunții, de unde coborâm în Căldărușa Frunții. 

Poteca continuă spre NE şi coboară în Căldarea Vârtopului, ultimul dintre pragurile superioare ale Văii Arpaşului. De aici se urcă pieptiş, traversând piciorul Pisculuii Podrăgel, - ce coboară înspre N din creasta principală. Schimbăm apoi direcția de mers către stânga, până în Strunga Podrăgelului (2152 m). Din șa coborâm abrupt la Căldarea Podrăgelului, pe care o traversăm prin S treptei stâncoase care ascunde spre nord Lacul Podrăgel. Căldarea Podrăgelului în care se află Lacul Podrăgel este vecină cu cea a lacului Podragu, despărțite fiind de muchia Podragului. Lacul are o adâncime de 3,9 m și o suprafață de 0.7 ha. 

Lăsăm lacul pe partea stângă, urcăm din nou, pieptiş, spre Șaua dintre Lacuri, din Muchia Podragului, apoi urmează coborârea finală, spre Cabana Podragu. Mai jos întâlnim poteca TR (traseul 45) și în cca. 30 de min ajungem la cabană. Cabana Podragu este situată în partea nordică a Munților Făgăraș la 2136 m alt, în valea glaciară Podragu, într-un cadru de poveste, alimentată încă cu măgăruși cărăuși, spre deliciul turiștilor. Trebuie Iarna cabana este închisă

De la Cabana Podragu merită coborât pe varianta BA (traseul 46), în căldarea Podragu, unde se află 4 lacuri, dintre care Podragul Mare și Podragul Mic, mai mari. Lacul Podragu are o suprafață de 2.8 ha și 15.5 m adâncime și alimentează lacul Podragul Mic, prin intermediul unui pârâiaș de 31 m.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Fereastra Zmeilor - Şaua dintre Lacuri - Cabana Podragu în Braşov, Sibiu, Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră