Touristik Label - 1105MN46: Fosta Cabană Cheia - Cheile Râşnoavei - Predeal

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Legătura Râșnov - Predeal, prin Cheile Râşnoavei
Traseul 46 Triunghi Galben este traseul de legătură între fosta cabană Cheia (DN73A) și Predeal, trecând prin spectaculoasele Chei ale Râșnoavei, extrem de apreciate de alpinişti şi împătimiţii sporturilor extreme. Următorul sector urcă aprig pe Valea Tociliței, trece pe la cabana Poiana Secuilor și coboară în DN1, la intrarea în Predeal.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
10,44km
Durată
3:00-3:45h
Urcare
550m
Coborâre
210m
Vârf
1105m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la fosta cabană Cheia (DN73A) mergem un kilometru pe drumul forestier spre Cheile Râșnoavei, lăsăm în stânga traseul 61 care merge pe drumul spre Cheișoara și continuăm 1,1 kilometri până la intrarea în Cheile Râșnoavei (intersecție cu traseul 47). După 215 metri trecem pe lângă intrarea în zona de agrement Valea Lungă și mai departe în Cheile Râșnoavei. Pe următorii 750 de metri parcurgem zona cea mai îngustă din Cheile Râșnoavei (intrare traseu via ferrata, intrare bungee jumping). După 140 de metri de la ieșirea din chei lăsăm în dreapta un baraj de lemn amenajat turistic, continuăm 145 de metri și lăsăm pe stânga o platformă din lemn și după 670 de metri lăsăm în stânga spre valea Cheii traseul 45 și continuăm la dreapta pe valea Tociliței alături de traseul 47. După 150 de metri lăsăm în dreapta traseul 47 și continuăm pe drumul forestier de pe valea Tociliței. După 145 de metri trecem de bariera drumului forestier și mergem încă un kilometru până la ieșirea din vale. În stânga drumului începem urcarea pe piciorul de munte dintre cele două fire ale văii Tociliței. Poteca urmează linia culmii și după 1,1 kilometri (pantă 15,3%) traversăm spre dreapta o mică poiană. Urcăm pe drumul de exploatare încă 210m și ieșim la stânga prin pădure spre cabana Poiana Secuilor. Peste 30m traversăm gardul de sârmă al cabanei și urcăm direct până la cabana Poiana Secuilor (1070m). Lăsăm traseul 38 în dreapta pe drumul forestier, mergem la stânga 340 de metri pe drumul de exploatare și la marginea pădurii lăsăm în stânga traseul 38. Mergem la dreapta și începem să coborâm pe alt drum de exploatare pentru 500 de metri. Ieșim din drumul de exploatare la stânga și continuăm pe potecă pentru 1,2 kilometri. Traversăm un alt drum de exploatare și coborâm 300 de metri până la intersecția cu DN1 (lângă intrarea hotelului Hart). Cotim la dreapta pe DN1, după 120 de metri trecem pe lângă restaurantul Cotul Donului și după alți 100 de metri de mers pe șosea ieșim pe potecă la dreapta prin pădure. Poteca scurtează serpentinele șoselei asfaltate și urcă 1,4 kilometri (pantă 10,6%) până după ultima curbă a șoselei la intrarea în Predeal.

Etape

Fosta Cabană Cheia - Cheile Râşnoavei - Valea Tociliţa - Cabana Poiana Secuilor - Cotul Donului - Predeal

Descriere

 

Traseul 46 TG face legătura între Râșnov (fosta cabană Cheia) și Predeal, traversând prin Cheile Râşnoavei, o zonă frumoasă de agrement, alpinism și sporturi extreme. Este un traseu relativ ușor, în aprox. 5.5 - 6 h, cu cca. 800 m diferențe de nivel. 

Pornim de la fosta cabană Cheia (DN73A) și urmăm drumul forestier spre Cheile Râșnoavei, pentru aprox 1 km, după care lăsăm în stânga traseul 61 BA (spre Poiana Brașov) și după aprox. 1,1 km, ajungem la intrarea în Cheile Râșnoavei (intersecție cu traseul 47 TA). Cheile Râșnoavei oferă o varietate peisagistică, de la poieni viu colorate până la versanți stâncoși greu accesibili, fiind o zonă preferată pentru drumeții, alpinism, odihnă sau recreere. Apele din sudul Muchiei Cheii au săpat cheile, drenate de Valea Cheii, formând un impresionant perete din stâncă albă, calcaroasă, a cărei imagine este extrem de pitorească, dar mai ales atractivă pentru escaladă. Astfel, pe malul drept s-au stabilit mai multe trasee pentru alpiniști, dintre care cele mai cunoscute sunt Santinela Cheilor și Surplombele de Aur. În plus, aici a fost amenajat Parcul de aventură Cheile Râşnoavei, unde amatorii de sporturi extreme pot practica o varietate de activități, începând de la bungee jumping, tiroliană, via-ferrata, pendul, slackline (mersul în echilibru pe o coardă elastică), escaladă, rapel, tir cu arcul, paint -ball, mountain bike, echitaţie etc.

După ce străbatem zona de agrement Valea Lungă, intrăm în zona cea mai îngustă din Cheile Râșnoavei (intrare traseu via ferrata, intrare bungee jumping), unde panta pârâului se accentuează brusc şi valea este străjuită de pereţi calcaroşi verticali de 60-70 m. Fundul văii se îngustează în unele porţiuni la 10-12 m. La ieșirea din chei, depășim un baraj de lemn amenajat turistic, apoi o platformă din lemn și după 670 de m, ajungem la confluența cu valea Tociliţa, unde lăsăm în față traseul 45 TR (ce continuă pe Valea Cheii) și cotim dreapta.într-o urcare susținută (pantă 19,7%) alături de traseul 47 TA. 

Când acesta coboară spre Dealul cu Mesteceni, noi continuăm pe valea Tociliței, depășind bariera drumului forestier. După aprox. 1 km ieșim din vale pe piciorul de munte dintre cele două fire ale văii Tociliței, urcând pieptiș linia culmii și traversând spre dreapta o mică poiană. Intrăm din nou în pădure, cotim la stânga pe potecă și vom ajunge la cabana din Poiana Secuilor (intersecție traseul 38 BG). Datorită pitorescului lor şi rarităjii unor specii de ierburi, poienile din jurul cabanei au fost propuse spre a fi declarate rezervații floristice. 

De la cabană, continuăm pe un drum de exploatare prin pădure, lăsăm în stânga BG și începem să coborâm pe alt drum de exploatare, apoi pe potecă pentru cca. 1,2 km.până la intersecția cu DN1. Facem dreapta, depășim restaurantul Cotul Donului și după alți 100 de metri de mers pe șosea, intrăm din nou în pădure pe o potecă la dreapta. Poteca scurtează serpentinele șoselei asfaltate și urcă 1,4 km (pantă 10,6%) până după ultima curbă a șoselei la intrarea în Predeal.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Fosta Cabană Cheia - Cheile Râşnoavei - Predeal în Braşov, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră