Touristik Label - 1205MN45: Fosta Cabană Cheia - Cheile Râşnoavei - Timişu de Sus

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Legătura Râșnov - Timişu de Sus, prin Cheile Râşnoavei
Traseul 45 Triunghi Roșu este traseul de legătură între fosta cabană Cheia (DN73A) și Halta Timișului de Sus, un traseu de la V la E, la poalele Muntelui Cheii (Masivul Postăvaru, oferind peisaje spectaculoase în Cheile Râșnoavei. Aceste chei sunt apreciate de alpinişti şi împătimiţii sporturilor extreme (bungee jumping).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
9,32km
Durată
2:30-3:00h
Urcare
350m
Coborâre
240m
Vârf
1066m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la fosta cabană Cheia (DN73A) mergem un kilometru pe drumul forestier spre Cheile Râșnoavei, lăsăm în stânga traseul 61 care merge pe drumul spre Cheișoara și continuăm 1,1 kilometri până la intrarea în Cheile Râșnoavei (intersecție cu traseul 47). După 215 metri trecem pe lângă intrarea în zona de agrement Valea Lungă și mai departe în Cheile Râșnoavei. Pe următorii 750 de metri parcurgem zona cea mai îngustă din Cheile Râșnoavei (intrare traseu via ferrata, intrare bungee jumping). După 140 de metri de la ieșirea din chei lăsăm în dreapta un baraj de lemn amenajat turistic, continuăm 145 de metri și lăsăm pe stânga o platformă din lemn și după 670 de metri lăsăm în dreapta spre valea Tociliței traseele 46 și 47. Continuăm la stânga pentru 200 de metri pe lângă foișoarele amenajate pentru grătare, depășim după 135 de metri un teren de fotbal pe partea stângă, parcurgem 780 de metri până în Poiana Inului și după 50 de metri trecem de bariera de pe valea Cheii. După 280 de metri lăsăm în stânga o casă particulară, continuăm 480 de metri și lăsăm în dreapta un drum forestier și după 630 de metri ieșim din drumul forestier la stânga pe un drum de exploatare. Urcăm circa 350 de metri susținut (pantă 20,1%) pe un culoar format de scurgerea apelor, ajungem în culme și pe aceasta continuăm 480 de metri pe lângă trei observatoare mici până la Spinarea Calului (1020m). Continuăm în față (est) în coborâre 870 de metri (pantă 20,7%) pe un drum de exploatare și ajungem la capătul drumului forestier de pe Valea Calului. Pe drumul forestier coborâm 900 de metri până la bariera de ieșire din drum spre valea Timișului. De la barieră mergem puțin în dreapta pe drum și în 110m ajungem la calea ferată. Mergem spre sud 100 de metri și trecem calea ferată înainte de gara Timișul de Sus.

Etape

Fosta Cabană Cheia - Cheile Râşnoavei - Poiana Inului - Valea Cheii - Spinarea Calului - Timişu de Sus

Descriere

Traseul 45 TR traversează drumul de acces spre Cheile Râșnoavei, apoi urcă destul de susținut Spinarea Calului pentru a cobori la halta Timișu de Sus. Este un traseu relativ ușor, într-o drumeție de 5 - 5.5 h, cu cca. 650 m diferențe de nivel. 

Pornim de la fosta cabană Cheia (DN73A) și urmăm drumul forestier spre Cheile Râșnoavei, pentru aprox 1 km, după care lăsăm în stânga traseul 61 BA (spre Poiana Brașov) și după aprox. 1,1 km, ajungem la intrarea în Cheile Râșnoavei (intersecție cu traseul 47 TA). Cheile Râșnoavei oferă o varietate peisagistică, de la poieni viu colorate până la versanți stâncoși greu accesibili, fiind o zonă preferată pentru drumeții, alpinism, odihnă sau recreere. Apele din sudul Muchiei Cheii au săpat cheile, drenate de Valea Cheii, formând un impresionant perete din stâncă albă, calcaroasă, a cărei imagine este extrem de pitorească, dar mai ales atractivă pentru escaladă. Astfel, pe malul drept s-au stabilit mai multe trasee pentru alpiniști, dintre care cele mai cunoscute sunt Santinela Cheilor și Surplombele de Aur. În plus, aici a fost amenajat Parcul de aventură Cheile Râşnoavei, unde amatorii de sporturi extreme pot practica o varietate de activități, începând de la bungee jumping, tiroliană, via-ferrata, pendul, slackline (mersul în echilibru pe o coardă elastică), escaladă, rapel, tir cu arcul, paint -ball, mountain bike, echitaţie etc.

După ce străbatem zona de agrement Valea Lungă, intrăm în zona cea mai îngustă din Cheile Râșnoavei (intrare traseu via ferrata, intrare bungee jumping), unde panta pârâului se accentuează brusc şi valea este străjuită de pereţi calcaroşi verticali de 60-70 m. Fundul văii se îngustează în unele porţiuni la 10-12 m. La ieșirea din chei, depășim un baraj de lemn amenajat turistic, apoi o platformă din lemn și după 670 de m, ajungem la confluența cu valea Tociliţa (de pe care vin traseul din Predeal și cel din Pârâul Rece).

După ce trecem pe lângă niște foișoare amenajate pentru grătare, depășim un teren de fotbal, ajungem în Poiana Inului și apoi trecem de bariera de pe valea Cheii. Ajunși la confluenţa cu Valea Lungă, vom urma un drum de exploatare.care urcă pieptiș (pantă 20,1%) pe un culoar format de scurgerea apelor (Valea cu Noroi), până în culme, unde trecem pe lângă trei observatoare mici, ajungând pe Spinarea Calului (1020 m).

Traversăm Spinarea Calului conform săgeţii indicatoare (intersecție cu traseul 38 BG care urcă la cabanele Postăvarul şi Cristianul Mare), continuăm în față (E) în coborâre (pantă 20,7%) pe un drum de exploatare și ajungem la capătul drumului forestier de pe Valea Calului, la bariera de ieșire spre valea Timișului (DN 1). De la barieră pornim de-a lungul căii ferate până în apropierea haltei CFR Timișu de Sus.

Observații

marcaje rare pe valea Cheii

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Fosta Cabană Cheia - Cheile Râşnoavei - Timişu de Sus în Braşov, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră