Touristik Label - 1007MN34: L. Bâlea - Şaua Capra

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Legătura Bâlea Lac - Şaua Capra (creasta principală)
Traseul 34 Triunghi Albastru este traseul de legătură între Bâlea Lac și Şaua Caprei (2315 m), din creasta principală, punct de acces spre frumosul Lac Capra, Vârful Vânătoarea Lui Buteanu (2507 m) și vârfurile din creastă de peste 2400 de m (Arpașu Mic, Arpașu Mare, Podragu Tărâța, Corabia, Ucea etc.) îndrăgite de alpiniști. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.
5

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
0,70km
Durată
0:30-0:45h
Urcare
300m
Coborâre
20m
Vârf
2311m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la capătul NE al lacului, de lângă Cabana Bâlea Lac, urcăm spre stânga (N) faţă de pragul stâncos unde se află amplasat monumentul celor dispăruţi în avalanşa din 1977. Ajunşi deasupra pragului, continuăm drept în sus, urcând pieptiş pe poteca în serpentine până când ajungem în Şaua Caprei.

Etape

Lacul Bâlea - Şaua Capra

Descriere

Traseul 34 TA face legătura între Bâlea Lac și creasta principală (Şaua Caprei), pe un traseu ce urcă pieptiş în serpentine. Oferă perspectiva frumoasă asupra Lacului Bâlea și asupra crestei principale. Este un traseu destul de solicitant, cu aprox. 300 de m diferență de nivel, în max. 1 h de drumeție.

Lacul Bâlea face parte din rezervația naturală Bâlea, delimitată de vârfurile Vânătarea lui Buteanu (2507 m), Vârful Capra (2496 m) și Vârful Paltinu Mare (2399 m), Muchia Buteanu și Piscul Bâlea cu multe plante rare, printre care și floarea de colț sau floarea-reginei. (vezi descriere traseul 29). Aici se află Cabana Bâlea, cea mai populară cabană din Făgăraș, construită în anul 1904 în mijlocul lacului, pe o peninsulă, actualmente modernizată.

Pornim din capătul NE al lacului, de lângă Cabana Bâlea Lac, urcăm uşor spre stânga și lăsăm BA care urcă prin Curmătura Bâlei (traseul 28) la dreapta. Depășim monumentul celor dispăruţi în avalanşa din 1977, apoi ne angajăm într-un urcuș pieptiș în serpentine, peste grohotișurile munților Văiuga și Iezerul Caprei și ajungem în Şaua Caprei, la 2315 m alt.

În apropiere se poate aborda Vârful Vânătoarea Lui Buteanu (2507 m), pe poteca CA (traseul 35). De sub vârf, poteca PA (traseul 38) ne conduce în Șaua Văiuga, de unde putem încheia un circuit, revenind la Bâlea lac pe poteca BA (traseul 39)

Dacă coborâm în căldarea de sub șa, putem ajunge la frumosul Lac Capra și la lacul Căprița, situate la 2230 m alt, cel din urmă fiind alimentat de un pârâu de 8 m, care transportă apele lacului Capra în Căprița. În apropierea lacului găsim un monument ridicat în amintirea a 4 alpiniști prinși de o avalanșă, pe drumul lor către creasta Arpășelului în anul 1963. Pe malul lacului se poate campa. 

De aici, cei cu pregătire fizică bună pot continua spre Vârful Moldoveanu (6-7 h dus), pe poteca de creastă BR (traseul 1C) trecând pe sub mai multe vârfuri de peste 2400 de m (Arpașu Mic, Arpașu Mare, Podragu Tărâța, Corabia, Ucea etc.) - vârfuri îndrăgite de alpiniști.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

L. Bâlea - Şaua Capra în Sibiu, Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
Average: 5 (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului Andrei-Cristian

frumoasa plimbare, ultima portiune (15%) mai tehnica

Traseu încheiat la data de: 
Marţi, Septembrie 15, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră