o tura frumoasa pentru doua zile cu inoptare la cort langa refugiul Tiganesti

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
22,92km
Durată
6:45-8:30h
Urcare
1610m
Coborâre
1610m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Uzina electrica Rasnov, tinem banda albastra pana la Cabana Malaiesti . Urcăm din spatele Cabanei Mălăieşti pe un vâlcel printre jnepeni înalţi până în Padina Crucii. Coborâm pe curbă de nivel uşor descendentă până în firul Văii Ţigăneşti, lângă lacul cu acelaşi nume. Urcăm pe curbă de nivel pe versantul nord-vestic al Văii Ţigăneşti până în Şaua Ţigăneşti (refugiu montan). Urcăm pe curbă de nivel pe Culmea Ţigăneşti până la baza Turnurilor Ţigăneşti. Poteca echipată cu cabluri şi lanţuri urcă abrupt printre turnuri, pe deasupra Hornului Ţigăneşti. Continuăm până pe platoul Vârfului Scara (2422 m) și pe versantul vestic al Muntelui Scara coborâm pe sub fereastra calcaroasă Ţigăneşti până în Şaua Hornurilor. Continuăm în urcuş 30-45 de minute până la Cabana Omu (2507 m). De la Cabana Omu mergem spre vf Bucsoiu pe marcaj banda rosie spre nord est prin Saua Bucsoiu. Odata ajunsi in Vf Bucsoiu, continuam pe marcaj Banda rosie (in coborare) pana in Saua Brana Caprelor unde ne intersectam cu traseul Triunghi Albastru, acest traseu ne conduce pana in a doua caldare a vaii Malaiesti prin cateca pajisti agatate si o coborare de 10-12 metrii printr un horn unde ne folosim de lanturi. odata ajunsi in  Valea Malaiesti, ne intersectam cu traseu Banda Albastra Coborâm prin căldările glaciare până la Cabana Mălăieşti (1720 m) și mai departe prin valea Mălăiești până în poiana Mălăieşti Izvor unde facem stânga pe firul apei Mălăiești până la drumul forestier. De aici urmăm drumul forestier pe Valea Ghimbavului (Pârâului Mare), până în Râşnov.

Etape

Uzina electrica Rasnov-Valea Malaiesti-Cabana Malaiesti-Padina Crucii-Valea Tiganesti-Saua Tiganesti-Turnurile Tiganesti-Vf Scara-Vf Omu-Vf Bucsoiu-Saua Brana Caprelor-Brana Caprelor-Valea Malaiesti-Cabana Malaiesti-Uzina elecrica Rasnov.

Descriere

Cabana Mălăieşti este poate cea mai îndrăgită cabană din munţii Bucegi. Dispunerea în amfiteatru a căldării glaciare îţi dă senzaţia că locaşul este protejat şi are un farmec aparte. 

Acest traseul urcă 30-35 de minute din spatele Cabanei Mălăieşti (lângă care există și punct Salvamont), pe un vâlcel printre jnepeni înalţi, până în Padina Crucii, unde se află crucea de fier de 2,5 m înălţime. De aici se coboară pe curbă de nivel până în firul Văii Ţigăneşti, lângă lacul cu acelaşi nume. 

Lacul Țigănești este unul din cele mai mici lacuri glaciare din România, dar acest aspect nu are o importanță foarte mare, ce este relevant e că acesta este singurul de acest fel din Munții Bucegi. De aici se poate admira un peisaj cu adevărat superb: de-o parte și de alta a lacului se afla Turnurile Țigănești și Valea Țigănești, iar în apropierea lacului se află o stână pentru adăpost în caz de vreme rea.

De la lac se urcă pe curbă de nivel pe versantul nord-vestic al Văii Ţigăneşti până în Şaua Ţigăneşti, lângă care se găseşte Refugiul Țigănești.(legătura cu traseul 21).

Odată ajunși în Șaua Țigănești, în stânga avem Valea Țigănești cu lacul Țigănești și în dreapta avem Valea Ciubotei. De aici se văd, vârful Omu și stația meteo, pe platoul Morarului. Urcăm pe curbă de nivel pe partea lină a Culmii Ţigăneşti şi în cca 30 de minute ajungem la baza Turnurilor Ţigăneşti. Poteca echipată cu cabluri şi lanţuri urcă abrupt printre turnuri, pe deasupra Hornului Ţigăneşti, de unde avem o panoramă impresionantă asupra Văii Gaura. 

Ajungem apoi pe platoul Vârfului Scara (2422 m), unde se pot vedea urmele unui fost refugiu semisferic distrus de vânt, legătura. cu traseul 22(ce urcă din Poiana Ciubotei). Continuăm prin Șaua Hornurilor pe versantul nordic al Muntelui Bucşoiu spre Cabana Omu (2507 m), cabana plasată la cea mai mare înălțime în Carpați (2505 m). Alături de cabană se află Stația meteorologică Vârful Omu, cel mai înalt punct locuit permanent din România. 

Continuam traseul pe marcaj banda rosie spre vf Bucsoiu si mai departe pana la intersectia din Saua Brana Caprelor cu marcaj triunghi albastru

Un traseu de legătură ce unește Valea Mălăiești de Șaua Brâna Caprelor și mai departe spre Take Ionescu sau Vârful Omu, de un spectacol fascinant. Traseul pe Brâna Caprelor este unul spectaculos, nerecomandat cardiacilor sau celor cu probleme de înălțime, iar perspectiva celor 700 de m de abrupt la picioare, e greu de egalat între traseele montane marcate din țară. 

Traseul porneşte din a doua căldare glaciară a Văii Mălăieşti, din traseul 2 BA (ce face legătura între Mălăiești și Omu). Pentru a ajunge aici, de la Cabana Mălăieşti se urcă circa 45-50 de minute până la baza traseului. 

Urmează o porțiune mai solicitantă cu cabluri de unde se vede superb Postăvaru, Valea Mălăiești, Bucșoiu și culmea Bucegilor de la Omu la Scara. 

După un urcuș solicitant ajungem în şaua stâncoasă Brâna Caprelor de la 2285 m, ce marchează sfârşitul brânei şi accesul în traseul 11 (bandă roşie) de pe creasta Bucşoiului.

 

Observații

Inaccesibil iarna

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

o tura frumoasa pentru doua zile cu inoptare la cort langa refugiul Tiganesti în Braşov, Bucegi-Leaota este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului BLACKIN

a fost o tura suberba realizata in sens invers :D

Traseu încheiat la data de: 
Duminică, August 30, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră