Touristik Label - 619MN69: oraş Bălan - Şaua Tarcău - Valea Rece

Legătura Bălan - Valea Rece (prin Şaua Tarcău /Pasul Dracului)
Traseul 69 Cruce Roșie este un itinerar accesibil și cu o bicicletă de munte, la graniţa dintre Munţii Ciucului (Noşcolat) şi Masivul Hăşmaş. Pornim din zona orașului Bălan, urcăm în Şaua Tarcău și coborâm printre fânaţe şi adăposturi pitorești la Cascada Iavardi (Zogo), frumos despletită pe roci vulcanice. Punctul final este localitatea Valea Rece.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
16,00km
Durată
5:45-6:15h
Urcare
577m
Coborâre
572m

Tabs

Indicaţii de orientare

Pornim de la intersecţia cu DN125 pe drumul forestier ce urmează pârâul Fântâna lui Gal. După 840 m ne despărţim de vale luând-o la stânga pe valea pârâului Tibec. În scurt părăsim şi această vale urcând pe culmea din dreapta pe care apoi o urmăm prin pădure. În momentul în care pădurea se răreşte ajungem la două izvoare unde în 800 m ajungem în Şaua Tarcău (Pasul Dracului). Din şa coborâm trecând pe lângă o stână. După 1,6 km ne intersectăm cu un drum forestier unde o luăm la stânga pe el. Continuăm coborârea constantă printre fânaţe şi adăposturi de fân, iar după 4,5 km trecem pe lângă Cascada Iavardi. De aici încep casele locuite ce ne ghidează în scurt timp la Valea Rece.

Etape

oraş Bălan (gura pârâului Fântâna lui Gal) - Şaua Tarcău - Valea Rece

Descriere

Traseul 69 CR este un Itinerar recomandat pentru cicloturism, dar care poate fi făcut și la pas, între orașul Bălan și localitatea Valea Rece, pe drumuri forestiere. Un traseu destul de solicitant, cu peste 500 m diferențe de nivel, în cca. 6 - 6.5 h de drumeție. 

Intrarea în traseu se face de pe V. Oltului, la cca. 2,5 km de centrul oraşului Bălan, unde părăsim DN 125 și intrăm pe valea pârâului Fântâna lui Gal ("Gálkút") - loc marcat de o poartă ornamentală. Trecem apoi de o staţie de epurare şi o casă de pădurari și urcăm abrupt pe drum, pe creasta dintre văile pâraielor "Bálintok" şi "Tibék". Ajungem la serpentinele din Pasul Dracului (Şaua Tarcău), la graniţa dintre Munţii Ciucului (Noşcolat) şi Masivul Hăşmaş. Magistrala BR care vine din Munții Ciucului dinspre Livezi Cuc, pe creasta Noşcolatulu, Muntele Sălămaş și Vf. Noşcolatul Danfălăului, urcă de aici pe creasta Munților Hășmaș (traseul 45) până la cabana Piatra Singuratică.

Din pasul Dracului avem de coborât cca. 2 h pe valea pârâului Iavardi, printre fânaţe şi adăposturi pitorești până la localitatea Valea Rece. Primul segment trece pe sub Muntele Iavardi, al cărui picior alunecă spre drum, scoțând la vedere straturi de marmuri și argile, zonă denumită de localnici Piatra de Porțelan. Puțin mai jos, la intrare în localitate întâlnim Cascada Zogo (Iavardi), o frumoasă cădere de apă despletită pe cca. 10 m înălțime, în mai multe fire care străbat blocul de piatră specific acestei zone de munți vulcanici.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

oraş Bălan - Şaua Tarcău - Valea Rece în Harghita, Giurgeu-Hăşmaş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră