Touristik Label - 619MN12: oraş Gheorgheni - Vf. Prişca - sub Vf. Tătarul

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Legătura Gheorgheni - creasta Munților Giurgeu (sub Vf. Tătarul)
Traseul 12 Cruce Roșie este traseul de legătură între orașul Gheorgheni și Vf. Tătarul, situat în creasta principală a Munților Giurgeu. Urcăm deasupra orașului Gheorgheni, pe o culme secundară care se desprinde din Muntele Prişca (Ditrău) - cu Vf. Prişca (1544 m), apoi ținem culmea Ditrău. până sub Vf. Tătarul.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
15,34km
Durată
5:00-10:45h
Urcare
952m
Coborâre
369m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Începem traseul pe strada Grădina Csiki traversând Parcul Dendrologic Csiki. La ieşire din pădure o luăm la stânga pe drumul de pământ pe care-l urmăm până la Capela Sf. Ana. De la capelă continuăm nord-vest pe o scurtă coborâre, apoi din nou ascendent menţinând valea ce se formează. Ajunşi la o pădure de brazi, o ocolim prin stânga ţinând drumul de pământ. Pe măsură ce înaintăm drumul devine tot mai lat şi mai bine conturat. La km 8 ne intersectăm cu traseul PR de care ne şi despărţim după 100 m, noi luând-o la stânga pe o urcare pietruită până pe Vf. Prişca. De pe vârf o luăm la stânga prin pădurea de brazi tineri, apoi la dreapta când ajungem la pădurea de molizi. Mergem 230 m de-a lungul lizierei pădurii, apoi o luăm la stânga spre zona Casei de Piatră. Din şa mergem pe drumul de pământ ce urcă pe un picior. Ţinem piciorul prin pădure 3,5 km până ajungem în Şaua Tătar. Urcăm scurt prin pădure, iar apoi pe curbă de nivel ajungem sub Vf. Tătarul.

Etape

oraş Gheorgheni (str. Grădina Csiki) - Capela Sf. Ana - Vf. Prişca - Casa de Piatră - Şaua Tătar - sub Vf. Tătarul

Descriere

Traseul 12 CR parcurge o culme secundară deasupra orașului Gheorgheni, în direcția crestei principale a Munților Giurgeu. Este un traseu relativ ușor, cu câteva zone unde marcajele se pierd (marcajele sunt şterse, rare sau inexistente) însumând aprox 900 de m diferențe de nivel, în cca. 7 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Din Gheorgheni, CR traversează Parcul Dendrologic Csiki, iese din pădure, apoi urmează la stânga un drumeag cu o pantă destul de mare, cu priveliști frumoase spre orașul Gheorgheni. Drumul ajunge la capelele Sf. Ana, de pe Muntele Csobot (1087 m), amplasate aproape una lângă alta, ca două surori. Capela romano-catolică şi capela armeano-catolică sunt mărturia conviețuirii pașnice între cele două popoare. Prima a fost construită în sec. 13 și cea de-a doua, în jurul anului 1700, de armenii din aceste părţi. Dacă privim spre satul Lăzarea (V), în vale distingem biserica fortificată construită în jurul anului 1235. 

De la capele coborâm scurt apoi urcăm pe o vale care însoțește drumul de pământ tot mai lat şi mai bine conturat, în direcția Muntelui Prişca. După ce întâlnim PR (traseul 14) - care urcă din satul Lăzarea continuăm urcarea până pe Vf. Prişca, al doilea ca altitudine din Munții Giurgeului (1544 m), într-o zonă cu o succesiune de intersecții. Pe vreme bună se zăreşte foarte bine creasta pe care vom urca (Muntele Prişca) și nu avem cum să-l ratăm. 

De pe vârf străbatem pădurea de brazi tineri, apoi continuăm printre molizi spre zona Casa de Piatră, unde ajung și traseele BA (traseul 17) și TG (traseul 18) dinspre Pasul Rez-nyaka. Din șa, ținem piciorul muntelui Prişca (Ditrău) cca. 3,5 km până ajungem în Şaua Tătar, apoi urcăm scurt prin pădure și ajungem sub Vf. Tătarul, la intersecția cu marcajul principal de creastă BR traseul 9) care străbate Munții Giurgeului până departe, spre Munții Călimani, peste 60 km.

Observații

Pe porţiunea km 1,2 - km 9 marcajele sunt şterse, rare sau inexistente.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

oraş Gheorgheni - Vf. Prişca - sub Vf. Tătarul în Harghita, Giurgeu-Hăşmaş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră