Touristik Label - 3 Pasul Creanga - Vf. Sărmașu - Pasul Țengheler - Vf. Tătar -Pasul Pângăraț

0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor/mediu
Distanţă
35,91km
Durată
12:00-14:00h
Urcare
1210m
Coborâre
1070m
Vârf
1491m

Tabs

Indicaţii de orientare

Pentru a ajunge până la traseu noi am optat pentru transportul public, mai exact microbuzul de la Autoconfort care face traseul Iași - Târgu Mureș și retur de două ori pe zi, drept urmare nu am putut începe traseul de la Bilbor de unde ar începe creasta principală a Munțiilor Giurgeului din Pasul Răchitiș.

Așa că am coborât la pasul Creanga și am pornit pe traseu. Traseul la început ocolește Vf. Cherec și ajunge după aproximativ 1km într-o poiană unde ATENȚIE! este amenajat un hrănitor de urs și un observator de vânătoare. După poiană noi ne-am abătut de la traseu care ține drumul de tractor și am luat drept spre Vârful Sărmaș. De aici am avut o priveliște superbă spre munții din jur, Gurghiului, Călimani, Harghita și spre Toplița și defilelul Mureșului.

Continuând traseul încă un kilometru am ajuns pe vârful Gruieț de unde am avut priveliște spre est Munții Ceahlău și spre sud. De aici am avut o coborâre scurtă și abruptă până la pasul Chiozrez. De aici traseul intră în pădure, urcă pe vârful cel mai înalt de pe traseu 1491m Vf. Chiozrezul Mare, dar nu mai sunt priveliști până la Pasul Țengheler, unde am încheiat prima zi și am campat. Până aici am făcut cca. 7-8 ore.

A doua zi traseul urcă prin pădure până sub Vf. Muntele Nou, iar de la cota 1400 intră pe curba de nivel și rămâne relativ constant până la pasul Pângăraț. Un punct frumos de belvedere spre muntele Ceahlău și spre Vf. Vithovoș și Higheș din munții Hășmașu-Mare am avut în apropierea Vf. Tătaru (aproximativ 2 ore de la pasul Țengheler). Un alt punct de belvedere am avut la capătul traseului de la Șaua Niergheș și până la Pasul Pângăraț.

 

 

Etape

Popas Creanga (1102m) - Vf.Sărmașu Mare (1399m) - Vf.Gruieț (1349m) - Pasul Chiozrez (1259m) - Chiozrezul Mare (1491m) - Groapa Pisicii (1265m) - Pasul Țengheler (1036m) (loc de campare) - Vf.Tătar (1452m) - Vf. Niergheș (1489m) - Șaua Niergheș (izvor) (1375m) - Pasul Pângăraț (1255m) 

Descriere

Durata de parcurgere a traseului:

 12 - 14h 

Stare marcaje: bună, unele porțiuni cu marcaje rare

Lungime traseu : 36 km

Dificultate : ușor/mediu

Diferența de nivel : 1210m

Sezonalitatea: tot timpul anului

Puncte belvedere: Vf. Sărmașu Mare, Vf.Gruieț, Vf.Tătar, Șaua Niergheș, Pasul Pângăraț

Izvoare: Groapa Pisicii (Licheneu), Pasul Țengheler, Șaua Niergheș

 

 

Observații

Traseul urmeaza creasta principala a muntiilor Giurgeului, banda rosie, defapt traseul este parte a magistalei Carpatiilor.

Atentie la stani, caini, si ursi. In decursul celor doua zile nu m-am intalnit cu nimeni.

Privelisti superbe catre muntii din jur (Ceahlau, Calimani, Bistritei, Hasmas si Gurghiului).

Traseu editat de Bálint Géza. 

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Pasul Creanga - Vf. Sărmașu - Pasul Țengheler - Vf. Tătar -Pasul Pângăraț in Harghita, Giurgeu-Hăşmaş is an uşor/mediu drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră