Touristik Label - 405MN58: Pensiunea V. Cetăţii - Peştera Râşnoavei

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Legătura Valea Cetății - Peştera Râşnoavei, pe Dealul Cernit
Traseul nr. 58 Cruce Albastră este traseul de legătură între Valea Cetății (Râșnov) și Peștera Râșnoavei, într-un parcurs frumos prin pădurea de fagi, până la o șa cu frumoase perspective spre Țara Bârsei, oraşul Zărneşti, Piatra Craiului şi Poiana Mărului. Peștera Râșnoavei poate fi vizitată sub îndrumarea unui ghid sau speolog, cunoscător al peșterii.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor/mediu
Distanţă
3,25km
Durată
1:15-1:30h
Urcare
260m
Coborâre
50m
Vârf
890m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pornește din traseul 44 din parcarea aflată în dreptul pensiunii Valea Cetății. Poteca urcă pe dealul Schleif/Cernit pentru primii 110m pe potecă betonată și apoi continuă în urcare ușoară 105m pe un drum de exploatare. Ieșim la stânga din drumul de exploatare și urcăm 140 de metri (pantă 20,6%) până în linia culmii (săgeți indicatoare). Cotim la stânga și urmăm drumul de exploatare larg care trece după 450 de metri pe lângă un stâlp de transmisiuni și continuă 635 de metri până în capătul superior al văii Popii. De aici coborâm pe firul văii 650 de metri și urcă pe curbă de nivel 410 metri până în poiana Sub Padină la intersecția cu traseul 40. Cotim la dreapta și urcăm 325m pe culme (pantă 13,5%). Trecem două trepte stâncoase și după 400 de metri (pantă 16,2%) ajungem la intrarea în Peștera Râșnoavei (intersecție cu traseul 56).

Etape

Pensiunea Valea Cetăţii - Peştera Râşnoavei

Descriere

 

Traseul nr. 58 CA face legătura între Valea Cetății (Râșnov) și Peștera Râșnoavei, aproape și de Bisericuţa Păgânilor. Este un traseu relativ ușor, cu aprox. 350 de m diferențe de nivel, pe parcursul a 1.5 - 2 h de drumeție. 

Pentru a intra în traseu, din Râșnov se va urma drumul Cetății, care depășește cetatea Medievală a Râșnovului, urcând ușor, pe valea îngustă (Valea Cetății), săpată în stânci de calcar. După 15-20 min din centrul oraşului se ajunge la pensiunea Valea Cetății şi la ştrandul din apropiere, unde un stâlp indicator ne îndrumă spre dreapta, prin pădurea de fag și brad. 

Părăsim șoseaua (care continuă pe firul văii spre Poiana Braşov) și urmărm marcajul în urcare aprox. 15-20 min (din şosea), pe un drum de exploatare, pe dealul Schleif / Cernit, până în culmea acestuia. De aici, poteca largă urcă uşor în lungul culmii (săgeți indicatoare), cotește stânga și urmează drumul de exploatare care trece pe lângă un stâlp de transmisiuni și continuă până în capătul superior al văii Popii. De aici coborâm printre fagi, în serpentine scurte, pe la obârșia unui pârâu, iar când acesta se adâncește, vom continua pe versantul din stânga lui, coborând uşor, apoi urcând tot mai accentuat, până în culme, într-o poiană.

S-a scurs aproximativ 1 h de la părăsirea şoselei şi am ajuns în Poiana Sub Padină (770 m alt), în traseul 40 BA (Drumul Albastru Braşov - Peştera Râşnoavei - Râşnov). De aici, vom coti la stânga, urcând moderat pe poteca largă, presărată cu pietriş din calcare, apoi vom continua mai accentuat (pantă 16,2%) până într-o poieniţă situată în înşeuarea de deasupra Peşterii Râşnoavei. Merită să facem un popas și să privim înapoi înspre câmpia întinsă a Ţării Bârsei, spre oraşul Zărneşti, Piatra Craiului şi spre Poiana Mărului. Coboarâm prin marginea pădurii de fag până în dreptul intrării în Peştera Râşnoavei. Excursia poate fi continuată spre Poiana Brașov, sau spre SE pe traseul 56 TG  până la Bisericuţa Păgânilor.

Peștera Râșnoavei are o lungime de aprox 390 m, este frumos decorată cu concrețiuni, accesibilă publicului, dar nu este recomandată persoanelor claustrofobe din cauza spațiului redus. Există porțiuni atât de înguste, încât parcurgerea lor se face pe burtă, târâș sau coborând pe un cablu. În plus, în condiții de ploi abundente peștera este ușor inundabilă. Vizitarea acesteia se poate face totuși sub îndrumarea unui ghid sau speolog, cunoscător al peșterii.

 

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Pensiunea V. Cetăţii - Peştera Râşnoavei in Braşov, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului is an uşor/mediu drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră