Touristik Label - 405MN58: Pensiunea V. Cetăţii - Peştera Râşnoavei

Traseul nr. 58 Cruce Albastră este traseul de legătură între Valea Cetății (Râșnov) și Peștera Râșnoavei, urcând dealul Schleif / Cernit, apoi cotind spre poiana Sub Padină, pe un drum de exploatare larg, care duce la poteca turistică Drumul Albastru (Legătura Râșnov - Brașov), ce ne conduce la intrarea în Peștera Râșnoavei. Deși accesibilă publicului larg, se recomandă vizitarea acesteia sub îndrumarea unui ghid sau speolog, cunoscător al peșterii, întrucât există porțiuni foarte înguste. Este un traseu de dificultate ușoară / medie, fără să pună probleme de orientare, cu urcușuri și coborâșuri de aprox. 350 de m diferență de nivel, pe parcursul a 1.5 - 2 h de drumeție.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
easy/medium
Distanţă
3,25km
Durată
1:00-2:00h
Urcare
275m
Coborâre
70m
Vârf
890m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pornește din traseul 44 din parcarea aflată în dreptul pensiunii Valea Cetății. Poteca urcă pe dealul Schleif/Cernit pentru primii 110m pe potecă betonată și apoi continuă în urcare ușoară 105m pe un drum de exploatare. Ieșim la stânga din drumul de exploatare și urcăm 140 de metri (pantă 20,6%) până în linia culmii (săgeți indicatoare). Cotim la stânga și urmăm drumul de exploatare larg care trece după 450 de metri pe lângă un stâlp de transmisiuni și continuă 635 de metri până în capătul superior al văii Popii. De aici coborâm pe firul văii 650 de metri și urcă pe curbă de nivel 410 metri până în poiana Sub Padină la intersecția cu traseul 40. Cotim la dreapta și urcăm 325m pe culme (pantă 13,5%). Trecem două trepte stâncoase și după 400 de metri (pantă 16,2%) ajungem la intrarea în Peștera Râșnoavei (intersecție cu traseul 56).

Etape

Pensiunea Valea Cetăţii - Peştera Râşnoavei

Descriere

Traseul nr. 58 CA este un traseu de dificultate ușoară / medie, urmând dealul Schleif / Cernit pe culmea lui, apoi cotind stânga pe un drum de exploatare larg care urmează firul văii Popii (capătul superior) până în poiana Sub Padină. De aici direcția este dată de poteca Drumul Albastru, care ne conduce la intrarea în Peștera Râșnoavei.

Pentru a intra în traseu, din Râșnov se va urma drumul Cetății, care depășește cetatea Medievală a Râșnovului, urcând ușor, pe valea îngustă (Valea Cetății), săpată în stânci de calcar. După 15-20 minute din centrul oraşului se va ajunge la pensiunea Valea Cetății şi la ştrandul din apropiere, unde un stâlp indicator ne îndrumă spre dreapta, prin pădurea de fag și brad.

Părăsind șoseaua, care continuă pe firul văii spre Poiana Braşov, și urmărind marcajul vom urca (pantă 20,6%) pentru aprox. 15-20 minute (din şosea), pe un drum de exploatare, pe dealul Schleif / Cernit, până în culmea acestuia. De aici, poteca largă urcă uşor în lungul culmii (săgeți indicatoare), cotește apoi la stânga și urmează drumul de exploatare care trece pe lângă un stâlp de transmisiuni și continuă până în capătul superior al văii Popii. În continuare, vom coborî printre fagi, în serpentine scurte, pe la obârșia unui pârâu, iar când acesta se adâncește, vom continua pe versantul din stânga lui, coborând uşor, apoi urcând tot mai accentuat, până în culme, într-o poiană.

S-a scurs aproximativ o oră de la părăsirea şoselei şi am ajuns în Poiana Sub Padină (770 m altitudine), în traseul nr. 40 (Drumul Albastru Braşov - Peştera Râşnoavei -Râşnov). De aici, vom coti la stânga, urcând moderat pe poteca largă, presărată cu pietriş din calcare şi marcată cu bandă albastră, apoi vom continua mai accentuat (pantă 16,2%) până într-o poieniţa situata în înşeuarea de deasupra Peşterii Rîşnoavei. Aici merită să facem un popas și să privim înapoi înspre câmpia întinsă a Ţării Bârsei, oraşul Zărneşti, Piatra Craiului şi Poiana Mărului. În continuare, se coboară prin marginea pădurii de fag până în dreptul intrării în Peştera Râşnoavei. Excursia poate fi continuată spre Poiana Brașov, sau spre sud-est pe traseul 56 (triunghi galben la Bisericuţa Păgînilor).

Peștera Râșnoavei are o lungime de aproximativ 390 m, este frumos decorată cu concrețiuni, accesibilă publicului, dar nu este recomandată persoanelor claustrofobe din cauza spațiului redus. Există porțiuni atât de înguste, încât parcurgerea lor se face pe burtă, târâș sau coborând pe un cablu. În plus, în condiții de ploi abundente peștera este ușor inundabilă. Vizitarea acesteia se poate face totuși sub îndrumarea unui ghid sau speolog, cunoscător al peșterii.

 

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Pensiunea V. Cetăţii - Peştera Râşnoavei in Braşov, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului is an uşor/mediu drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment