Touristik Label - 1105MN56: Peştera Râşnoavei - Bisericuţa Păgânilor

Traseul nr. 56 Triunghi Galben este traseul de vizitare a ansamblului de stânci cunoscut sub numele de Bisericuţa Păgânilor sau Templul Idolilor, pornind de deasupra peșterii Râșnoavei. Este un traseu scurt, de dificultate ușoară, fără să pună probleme de orientare, desprins din poteca turistică Drumul Albastru (traseul nr. 40), ce face legătura între Brașov și Râșnov. Poteca face un ocol de 30 de minute, fără diferențe semnificative de nivel.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
easy
Distanţă
0,89km
Durată
0:15-0:30h
Urcare
65m
Coborâre
20m
Vârf
939m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din traseul 40 de deasupra peșterii Râșnoavei urcăm 410m spre sud-est (pantă 13,8%) și cotim 90 de grade la stânga pentru a ajunge în 220m de urcare ușoară la ansamblul stâncos denumit Bisericuța Păgânilor. Pe culme continuăm 270 de metri în ușoară coborâre până la intersecția cu traseul 40.

Etape

Peştera Râşnoavei - Bisericuţa Păgânilor

Descriere

Traseul nr. 56 TG este un traseu de dificultate ușoară, vizitând ansamblul stâncos denumit Bisericuța Păgânilor, desprins din poteca turistică Drumul Albastru (traseul nr. 40), ce face legătura între Brașov și Râșnov, pornind de deasupra peșterii Râșnoavei.

Înainte de a descrie poteca Peștera Râșnoavei - Bisericuța Păgânilor (marcaj triunghi galben), merită să reamintim câteva cuvinte despre Peșteră. Peștera Râșnoavei are o lungime de aproximativ 390 m, este frumos decorată cu concrețiuni, accesibilă publicului, dar nu este recomandată persoanelor claustrofobe din cauza spațiului redus. Există porțiuni atât de înguste, încât parcurgerea lor se face pe burtă, târâș sau coborând pe un cablu. În plus, în condiții de ploi abundente peștera este ușor inundabilă. Vizitarea acesteia se poate face totuși sub îndrumarea unui ghid sau speolog, cunoscător al peșterii.

Pornind pe poteca din faţa Peşterii Rîşnoavei (860 m altitudine) spre nord-est, în lungul Pârâului Înfundat (de obicei fără apă) care se termina în faţa peşterii (traseul nr. 40 bandă albastră), vom continua până la indicatorul care marchează intrarea în traseu. Aici vom lăsa traseul 40 la stânga și vom coborî pe un pârâu temporar (pantă 13,8%), apoi vom începe să urcăm moderat prin pădurea de molid şi fag, ieșind într-un luminiș, în culme, deasupra unui versant defrişat, de unde putem observa Postăvaru şi Bucegii.

Traversând luminișul, vom începe să întâlnim stânci rotunjite din conglomerate, situate peste calcarele în care a luat naştere Peştera Rîşnoavei, apoi vom urca spre stînga (nord) printre mesteceni şi puieţi de molid. Urmează o nouă aglomerație de stânci de conglomerate acoperite cu muşchi, le vom depăși și vom coborî într-o nouă înşeuare. privind spre dreapta, ne va atrage atenţia un grup de stânci alcătuind o căldare cu o stâncă izolată în mijloc, ca o uriaşă căciulă ciobănească. Acest ansamblu de stânci este cunoscut sub numele de Bisericuţa Păgînilor sau Templul Idolilor, iar lespedea de la intrare (în prezent acoperită cu pământ şi frunze), conform legendei, servea drept loc de jertfe (H. Wachner, 1934).

Revenind la traseu, urmând direcția spre nord-est, la scurt timp vom întâlni o bifurcație, care ne permite (cu un ocol de 2-3 minute) să ajungem pe o stâncă golaşă, într-un punct de belvedere panoramic. Ne aflăm la 925 m altitudine şi în faţa noastră observăm toată clina vestică a Postăvarului, cu impresionantele abrupturi şi chei săpate în calcare: Crucuru Mare, Prăpastia Lupului, Vanga Mică, Vanga Mare, Porţile de Piatră, Cheile Rîşnovului, iar spre dreapta, ceva mai departe, se zăreşte capătul nordic al Bucegilor.

Revenind la marcajul Triunghi Galben, vom continua drumul spre nord, coborând ușor, printre fagi, până la intersecția cu traseul 40, marcat cu bandă albastră. De aici se poate continua spre Poiana Braşov și mai departe, spre Brașov.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Peştera Râşnoavei - Bisericuţa Păgânilor in Braşov, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului is an uşor drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment