Touristik Label - 102MN29: Podu Dâmboviţei -Cabana Brusturet-La Table

Legătura Podu Dâmboviţei - Cheile Brusturetului
Deși traseul Bandă Albastră străbate în majoritate drumul auto dintre Podu Dâmboviței și Cabana Brusturet, acesta nu este lipsit de spectacol și de obiective ce merită descoperite la pas. Un prim popas, încărcat de admirație, se poate face pe Defileul Dâmbovicioarei, iar apoi în Cheile Brusturetului. Odată trecuți și de Cabana Brusturet, poteca răzbate prin pădure pe piciorul muntelui Funduri până în Șaua Vlădușca, de unde se poate admira Creasta impunătoare a Pietrei Craiului. Trebuie consemnat totuși că acest traseu are 8 - 9 h de drumeție iar pe ultima parte (de la Cabana Brusturet) până în Șaua Vlădușca se urcă susținut pentru aproximativ 500 de m diferență de nivel.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
15,15km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
700m
Coborâre
50m
Vârf
1409m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din centrul Podului Dâmboviţei (750 m) de la DN73 de lângă Podul/Puntea lui Socol. Urmăm malul stâng al Dâmboviţei pentru 2 kilometri până la intrarea în Cheile Dâmboviţei (intersecţie cu traseul 20). După 3 km pe drumul asfaltat între pereţii de până la 300 de metri înălţime ieşim în Dîmbovicioara în centru. Parcurgem partea centrală a localităţii şi după 890 m ajungem la Peştera Dâmbovicioarei (870m) a cărei intrare o găsim pe partea dreaptă deasupra unor scări şi a unui bufet-restaurant. După 280 de metri ieşim din chei, trecem pe lângă o troiţă pe partea dreaptă şi lăsăm în stânga traseul 30. După circa 500 de metri lăsăm ultimele pensiuni din Dâmbovicioara şi intrăm în Cheile Brusturetului (2 km lungime). Cheile Brusturetuţui sunt formate din trei zone cu pereţii apropiaţi (Cheia Lungă, Cheia Strâmtă şi Cheiţa) care ne conduc în partea sudică a Poienii Brusturetului (intersecţie cu traseul 28). După 440 de metri lăsăm în stânga traseul 31 şi apoi Valea cu Apă pentru a ajunge la Cabana Brusturet (1000 m) aflată la începutul Văii Seci a Pietrelor (intersecţie cu traseul 32). Lăsăm în dreapta traseul 32 şi urcăm susţinut pe Culmea Păduricii/Muchia lui Stinghie. Urmăm matematic culmea împădurită pe o diferenţă de nivel de 300 de metri până în poienile unde se află stânele din Funduri. Prin prima poiană urcăm 565 de metri, trecem Valea lui Stinghie şi continuăm în urcare prin a doua poiană (aici găsim urmele unei vechi stâne). În a treia poiană întâlnim traseele 5 şi 16 dinspre Şaua Funduri. Spre nord traversăm Valea Viţeilor (circa 1365 m), trecem Valea Căpăţânelor şi coborâm prin pădure spre Poiana Grindului. În poiană traversăm Valea Cheii de sub Grind (vale de unde vin traseele 18, 27 şi 32) şi urcăm pe piciorul dintre Valea Cheii de sub Grind şi Valea Seacă a Pietrelor până în capătul de sus al poienii Grind (deasupra stânei cu acelaşi nume). De aici o variantă a traseului 29 urcă spre refugiul Grind 1 (1620 m). Pentru aceasta cotim spre vest, urcăm spre nord-vest circa 400 de metri până la marginea defrişării şi urmăm spre refugiul Grind 1 traseul 24. Noi continuăm prin zona defrişată, după 600 de metri pe curbă de nivel întâlnim traseul 24 şi izvorul din apropierea intersecţiei La Table. Continuăm şi în circa 225 de metri ajungem la intersecţia La Table, punct unde întâlnim traseul 12. În faţă (nord) avem traseele 12 şi 18, în dreapta (est) traseele 12 şi 24.

Etape

Podu Dâmboviţei (750 m) - Cheile Dâmbovicioarei - Dâmbovicioara - Cheile Brusturetului - Cabana Brusturet (1000 m) - Poiana Funduri - La Table (1380 m)

Descriere

Traseul nr. 29 BA este un traseu de vizitare a Bazinului Dâmbovicioarei și leagă centrul satului Podul Dâmboviţei (750 m) de pe culoarul Rucăr-Bran de nodul de trasee celebru din Piatra Craiului, denumit La Table. 

Traseul porneşte din centrul satului Podul Dâmboviţei (750 m) de la DN73 de lângă Podul / Puntea lui Socol, folosind pe primii 6 km, până la Cabana Brusturet, drumul turistic de pe văile Dâmbovicioarei şi Brusturețului. Cadrul natural de aici, este unul de poveste, iar o zi petrecută în mijlocul naturii este întotdeauna o idee bună. Pe această porțiune marcajele sunt rare, dar urmând drumul auto, nu vom avea probleme de orientare.

Intrăm în Bazinu Dâmbovicioarei care numără aproxi. 50 de peșteri, însă nu toate pot fi vizitate, cea mai cunoscută fiind Peștera Dâmbovicioara, formată dintr-o galerie unică, cu o lungime totală, de 555 m. Întregul areal din Defileul Dâmbovicioarei se întinde pe aprox. 30 km, însă zona propriu-zisă și cea mai pitorească a Cheilor Dâmbovicioarei măsoară doar 2 km. Spațiul dintre pereți este împărțit cu multă chibzuială între vale și șosea. După 3 km pe drumul asfaltat între pereţii spectaculoși de până la 300 de m înălţime, ajungem în centrul comunei Dâmbovicioara (850 m alt.).

De aici continuăm spre Peştera Dâmbovicioara pentru aprox.1 km, a cărei intrare o găsim pe partea dreaptă. Lăsăm în urmă ultimele pensiuni din Dâmbovicioara şi intrăm în Cheile Brusturetului (2 km lungime). Cheile Brusturetuţui sunt formate din trei zone cu pereţii apropiaţi Cheia Lungă, Cheia Strâmtă şi Cheiţa, o zonă perfectă pentru amatorii de cățărare.

Cheile ne conduc în partea sudică a Poienii Brusturetului (intersecţie cu traseul 28 BG). Curând ajungem la Cabana Brusturet (1000 m) aflată la începutul Văii Seci a Pietrelor (intersecţie cu traseul 32 CG). 

De la Cabana Brusturet, traseul marcat atacă pantele puternic înclinate şi masiv împădurite ale muntelui, folosind poteca pastorală care urcă pieptiş din faţa cabanei pe Muchia lui Stinghie (un picior de munte care aparţine ansamblului muntelui Funduri). Această veritabilă probă de rezistenţă ia sfârşit în apropierea grupului de stâne din Poiana Funduri,  cea mai cunoscută dintre ele fiind Stâna din Funduri. 

De aici continuăm prin pădurea care îmbracă poalele masivului, trecând apoi pe lângă cantonul silvic Lespezi şi pe lângă stâna din Grindu prin poiana cu acelaşi nume. Aici putem opta pentru urcarea prin pădure până la refugiu Grind 1 (1620 m) și mai departe pe Bandă Roșie ((traseul 24) până La Om, în timp ce o altă ramură continuă să se desfăşoare pe sub munte, pe la şipotul Vlăduşca, până la punctul de convergenţă: Şaua Vlăduşca – La Table (1.415 m alt.).

Observații

Marcaje rare între Podu Dâmboviţei şi Cabana Brusturet (drum auto)

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Podu Dâmboviţei -Cabana Brusturet-La Table în Argeş, Piatra Craiului este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Your Comment