Touristik Label - 905MN55: Poiana Braşov - Avenul Groapa de Aur - V. Poienii

Traseul nr. 55 Punct Roșu este traseul de legătură între Poiana Brașov și Valea Poienii (în apropiere de Cheișoara), un traseu ce străbate munții Poienii Brașov, pornind din Drumul Vechi al Poienii (traseu 39), trecând pe sub Prăpastia Lupului, apoi prin Poiana Ursului, traversând doi afluenți ai Văii Groapa Lungă și urcând în șaua și Poiana Popii, vizitând Avenul Groapa de Aur și coborând abrupt la firul văii Groapa de Aur, pe care o urmează până în valea Poienii. Este un traseu de dificultate medie, fără să pună probleme de orientare, cu urcușuri și coborâșuri de aprox. 900 de m diferență de nivel, pe parcursul a 4 - 4.5 h de drumeție.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
6,88km
Durată
4:00-4:30h
Urcare
320m
Coborâre
600m
Vârf
1143m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pornește pe strada Valea Lungă (intersecție cu traseul 39). Mergem 435 de metri până la intersecția cu traseele 44 și 61. Le lăsăm în dreapta și vom merge în comun cu traseele 59 și 60. Urcăm 100 de metri pe marginea dreaptă a pârtiei și cotim la dreapta printr-o zonă cu vegetație bogată. După 100 de metri ajungem la un drum de exploatare și cotim la stânga. Mergem pe drumul de exploatare 105m (pantă 15,9%) și ieșim la dreapta prin pădure. După 65 de metri ajungem într-o variantă a pârtiei Lupului care merge pe sub Prăpastia Lupului. Cotim la dreapta și mergem 840 de metri până la intersecția cu pârtia Lupului. Lăsăm în stânga traseul 60 și mergem alături de traseul 59 peste pârtie ușor în jos. La marginea pârtiei găsim o săgeată indicatoare spre Groapa de Aur. Coborâm pe un drum de exploatare 150 de metri (pantă 12,5%), cotim la stânga pe un alt drum de exploatare mai mic și după 390 de metri de coborâre ușoară ajungem în Poiana Ursului la intersecția traseelor 55 și 59. Lăsăm în dreapta traseul 59 și coborâm ușor 620 de metri până în firul Vangei Mici. După 110m lăsăm pe stânga un perete stâncos și continuăm 445 de metri până în firul Vangei Mari. Coborâm 85 de metri și la niște săgeți indicatoare cotim la stânga și începem să urcăm 620 de metri (pantă 18,5%) până în șaua și Poiana Popii. Urmează o coborâre de 780m (pantă 16,3%) după care cotim la dreapta, trecem un izvor temporar și urmează o urcare ușoară de 430 de metri până în șaua de deasupra avenului Groapa de Aur. Cotim 90 de grade la dreapta și coborâm ușor 245 de metri spre sud-est. Cotim la dreapta și găsim intrarea în avenul Groapa de Aur. Continuăm în coborâre ușoară într-o curbă la stânga 115m, trecem de un prag stâncos și ajungem pe un pinten de unde se vede o frumoasă panoramă a părții superioare a văii Groapa de Aur. Cotim la dreapta, după 30 de metri trecem de al doilea pinten stâncos și coborâm susținut prin pădure 350m (pantă 33,9%). Cotim stânga și pe o curbă de nivel în coborâre mergem 175 de metri pentru a coti brusc la dreapta 30 de metri cu pantă 44,4%. Cotim iarăși la stânga pe sub o grotă mică și în 90 de metri (pantă 19,5%) ajungem la firul văii Groapa de Aur. Cotim la dreapta și urmăm firul văii pentru 520 de metri (pantă 13,1%) până în valea Poienii (intersecție cu traseul 61).

Etape

Poiana Braşov - Pârtia Lupului - Avenul Groapa de Aur - Valea Poienii

Descriere

Traseul nr. 55 PR este un traseu de dificultate medie, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de peste. 900 de m, pornind din Poiana Brașov, traversând pârtia Lupului și urcând până la Poiana Ursului, de unde se coboară pe la baza unor pereţi calcaroşi abrupți,  peste văile Vanga Mică și Vanga Mare, pentru a urca din nou, până în șaua și Poiana Popii. De aici, traseul coboară la avenul Groapa de Aur, apoi străbate o porțiune mai dificilă de stânci (cu panoramă frumoasă asupra Porţilor de Piatră ale Postăvarului) și coboară abrupt la firul văii Groapa de Aur, care ne conduce în punctul terminus al drumeției, valea Poieni.

Pornind de la primul marcaj care se află pe gardul Patinoarului artificial situat în sud-estul staţiunii Poiana Braşov, la 1 020 m altitudine (intersecție cu traseul 39), zărind spre sud stâncile de calcar ale Prăpastiei Lupului, vom continua înspre acestea, lăsând mai întâi la dreapta traseele 44 și 61 și însoțindu-ne de marcajele PA și CA ale traseelor 59 și, respectiv 60, pe o potecă cu numeroase schimbări de pantă. Curând vom ieși într-o variantă a pârtiei Lupului care merge pe sub stâncile de calcar ale Prăpastiei Lupului, vom coti la dreapta și vom continua până la intersecția cu pârtia Lupului, unde vom lăsa în stânga traseul 60. De aici, vom merge alături de traseul 59 în josul pârtiei, pe un versant cu molizi şi fagi, apoi vom coborî ușor într-o poiană mică presărată cu bolovani de calcar - Poiana Ursului (20-30 minute de la Pârtia Lupului). Din marginea sudică a Poienii, de pe culmea din dreapta, vom observa spre vest zidul arcuit al Pietrei Craiului cu despicăturile Prăpăstiilor Zărneştilor şi Curmăturii.

În continuare, vom lăsa în dreapta traseul 59 (pe Valea Groapa Lungă), iar noi vom coborî pe la baza unor pereţi calcaroşi abrupți, peste văile Vanga Mică și Vanga Mare, apoi vom urca (pantă 18,5%) la stânga până în șaua și Poiana Popii. Traversând spre sud înşeuarea largă în care este situată Poiana Popii, vom ajunge la un izvor temporar, apoi vom urca ușor până în șaua de deasupra avenului Groapa de Aur, unde vom schimba direcția 90 de grade la dreapta, urmând a coborî spre sud-est, într-o microdepresiune carstică (dolină), în apropierea căreia (la dreapta) se deschide gura avenului Groapa de Aur (sau Gaura de Aur) adânc de 29 m. Avenul este un gol carstic care nu poate fi vizitat din cauza pericolului prăbuşirilor de pietre, și care probabil își datorează numele luminiscenţei produse de trunchiurile putrezite ale copacilor prăbuşiţi în el. Este sectorul cel mai dificil al traseului,  în care, pe câţiva metri, trebuie să ne căţărăm pe stânci.

De la aven se coboară pe o culme secundară îngustă, trecând de un prag stâncos și se ajunge pe un pinten de unde se vede o frumoasă panoramă a părții superioare a văii Groapa de Aur, un spectacol al stâncilor, denumite Porţile de Piatră ale Postăvarului. Depășind al doilea pinten stâncos, vom coborî susținut prin pădure (pantă 33,9%), apoi pe un versant puternic înclinat (pantă 44,4%), vom coti la stânga pe sub o grotă mică, panta se va domoli (pantă 19,5%), și vom ajunge la firul văii Groapa de Aur. Cotind la dreapta și urmând firul văii (pantă 13,1%), vom continua până în valea Poienii (intersecție cu traseul 61), în punctul terminus al excursiei.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Poiana Braşov - Avenul Groapa de Aur - V. Poienii în Braşov, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment