Touristik Label - 705MN53: Poiana Braşov - Peştera de Lapte - traseul CR (Poiana Braşov)

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Legătura Poiana Braşov - Peştera de Lapte
Traseul nr. 53 Punct Albastru este traseul de vizitare a Peșterii de Lapte, o cavernă cu o sală imensă, pe a cărei pereți se găsesc minerale albe, cu o consistență asemenea iaurtului, un spectacol al naturii deosebit. Pe timp de iarnă, în imediata apropiere a intrării, se formează un câmp de gheaţă cu stalagmite care ajung până la 1 m înălţime.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
4,81km
Durată
1:45-2:00h
Urcare
400m
Coborâre
300m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din traseul 39 (comun cu traseele 33 și 52) mergem 730m pe strada Poiana lui Stechil și lăsăm în stânga traseul 52. Mergem tot înainte 240 de metri pe drumul de dale și lăsăm în stânga traseul 33. Urcăm prin dreapta unui izvor 70 de metri (pantă 17,6%) și ajungem deasupra unui perete de stâncă. Cotim la dreapta și urcăm susținut 610m (pantă 28,1%) până în Poiana lui Drester (intersecție cu traseul 38). Cotim la dreapta și ajungem pe curbă de nivel în 685m la Peștera de Lapte. De la intrarea în peșteră urcăm ușor 980m (pantă 10,6%) până într-o poiană mai largă. De aici o variantă a traseului merge la stânga în urcare 235 de metri până în muchia Crucuru la intersecția cu traseele 32, 38 și 49. Revenind la traseu, coborâm din poiană 490 de metri (pantă 12,3% până la refugiul Salvamont și pârtia Sulinar (intersecție cu traseul 52). Cotim la dreapta și coborâm susținut 880 de metri până la intersecția cu pârtia Sulinar. Traversăm pârtia și coborâm 210m spre nord-vest până la intersecția cu traseul 54.

Etape

Poiana Braşov - Peştera de Lapte - Pârtia Sulinar - traseul CR (Poiana Braşov)

Descriere

Traseul nr. 53 PA face legătura între Poiana Brașov și refugiul Salvamont pârtia Sulina, vizitând Peștera de Lapte. Este un traseu relativ ușor, în aprox 4 - 5 h de drumeție, cu cca. 400 de m diferență de nivel.

Traseul pornește din Drumul Vechi al Poienii (traseul 39 BR), urmează strada Poiana lui Stechil (comun cu traseele 33 și 52), lasă în stânga traseul 52 CR, apoi continuă pe drumul de dale și lasă în stânga traseul 33 TA. În continuare vom urca prin dreapta unui izvor și vom ajunge deasupra unui perete de stâncă, de unde se urc[ susținut cca. 600 m până în Poiana lui Drester, la 1 300 m alt (intersecție cu traseul 38 BG). Aici BG (Drumul Galben) continuă spre cabana Cristianu Mare / Postăvaru, noi facem dreapta (nord) pe poteca marcată cu PA şi vom ajunge pe un versant foarte puternic înclinat care domină Poiana Braşov. Ajungem la câteva puncte de belvedere cu o largă perspectivă care cuprinde în prim plan Poiana Braşov apoi întinsa depresiune a Braşovului şi Munţii Piatra Craiului, Poiana Mărului şi Perşani. La 15 mindin Poiana Drester, pe curbă de nivel, se ajunge în dreptul intrării în Peştera de Lapte (350 m alt). Se recomandă atenție sporită după belvedere, pentru că se poate rata peștera, foarte ușor, când vegetația este bogată.

Peștera de Lapte are o intrare îngustă într-o grotă, semnalată cu o mică placă, ascunsă aproape complet, dar cu toate acestea caverna are o "încăpere" de 175 m lungime, între 14 și 20 m lățime și între 3 și 6 m înălțime, denumirea sa provenind de la „laptele de peşteră" care o acoperă în cea mai mare parte, o aglomerație de minerale de un alb imaculat, cu o consistență asemenea iaurtului, care se depune pe pereții peșterii. De la Peștera de Lapte se văd Piatra Craiului (stânga) și Munţii Iezer (dreapta).

Revenind la traseu, urcăm uşor (pantă 10,6%) prin pădurea de molid pentru aprox. 1 km până într-o poiană mai largă. Aici vom întâlni o bifurcație cu stâlp indicator (l 420 m alt), o variantă urcă la stânga până în muchia Crucuru la intersecția cu traseele 32, 38 și 49, deasupra bazinelor Lambei Mari şi a Padinei Tâmpa.

Urmând poteca din dreapta (SV), vom traversa două culmi secundare şi vom coborî puternic o porţiune scurtă până la refugiul Salvamont și pârtia Sulinar (intersecție cu traseul 52). La câţiva metri mai jos de refugiu vom găsi stâlpul indicator din marginea potecii și vom coborî susținut cca 900 de m până la intersecția cu pârtia Sulinar. O traversăm și ajungem la intersecția cu traseul 54 CR spre Cabana și vârful Postăvaru, pe care o putem urma pentru a ne întoarce la Drumul Vechi al Poienii, realizând astfel un circuit

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Poiana Braşov - Peştera de Lapte - traseul CR (Poiana Braşov) în Braşov, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră