Touristik Label - 705MN59: Poiana Braşov - V. Groapa Lungă - Piscul Lung

Traseul nr. 59 Punct Albastru este traseul de legătură între Poiana Brașov și Drumul Albastru (pe Valea Groapa Lungă), un traseu ce străbate munții Poienii Brașov, pornind din Drumul Vechi al Poienii (traseu 39), trecând pe sub Prăpastia Lupului, apoi prin Poiana Ursului, urmând Valea Groapa Lungă și urcând în coama Piscului Lung, care ne conduce în Drumul Albastru (Poteca Brașov - Râșnov). Este un traseu de dificultate medie, fără să pună probleme de orientare, cu urcușuri și coborâșuri de aprox. 600 de m diferență de nivel, pe parcursul a 5.5 - 6 h de drumeție.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
5,47km
Durată
5:30-6:30h
Urcare
270m
Coborâre
350m
Vârf
1143m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pornește de la capătul străzii Valea Lungă (intersecție cu traseele 44 și 61). Le lăsăm în dreapta și vom merge în comun cu traseele 55 și 60. Urcăm 100 de metri pe marginea dreaptă a pârtiei și cotim la dreapta printr-o zonă cu vegetație bogată. După 100 de metri ajungem la un drum de exploatare și cotim la stânga. Mergem pe drumul de exploatare 105m (pantă 15,9%) și ieșim la dreapta prin pădure. După 65 de metri ajungem într-o variantă a pârtiei Lupului care merge pe sub Prăpastia Lupului. Cotim la dreapta și mergem 840 de metri până la intersecția cu pârtia Lupului. Lăsăm în stânga traseul 60 și mergem alături de traseul 55 peste pârtie ușor în jos. La marginea pârtiei găsim o săgeată indicatoare spre Groapa de Aur. Coborâm pe un drum de exploatare 150 de metri (pantă 12,5%), cotim la stânga pe un alt drum de exploatare mai mic și după 390 e metri de coborâre ușoară ajungem în Poiana Ursului la intersecția traseelor 55 și 59. Lăsăm în stânga traseul 55 și coborâm pe firul pârâului lui Isac 500 de metri (pantă 16,3%). Trecem firul apei pe partea stângă și după 140 de metri pe versantul stâng al pârâului lui Isac intrăm în drumul de exploatare forestieră de pe valea Groapa Lungă. Urmăm drumul de exploatare în curbe în coborâre pentru 350 de metri (pantă 18,7%) până la un izvor și apoi 180 de metri până la capătul drumului forestier. Pe drumul forestier coborâm 900 de metri până la întâlnirea cu valea Poienii (intersecție cu traseul 61). Traversăm drumul forestier, ocolim un hambar pe partea stângă și în spatele lui găsim marcajele care ne coboară la firul apei Poienii. Îl traversăm, mergem pe partea stângă a unei pepiniere și urmăm viroaga din față (nord-vest). Urcăm pe ea pentru 700 de metri (pantă 11,9%) până în coama Piscului Lung (intersecție cu traseul 47). Cotim la dreapta și după 150 de metri lăsăm un drum de exploatare pe culme și coborâm pe drumul de exploatare din dreapta dinspre valea Poienii. Urmăm drumul de exploatare pentru 645m pe curbă de nivel în ușoară urcare până la traseul 40.

Etape

Poiana Braşov - Pârtia Lupului - Pârâul lui Isac - Valea Groapa Lungă - Valea Poienii - Piscul Lung

Descriere

Traseul nr. 59 PA este un traseu de dificultate medie, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de peste. 600 de m, pornind din Poiana Brașov, traversând pârtia Lupului și urcând până la Poiana Ursului, de unde se coboară pe drumul de exploatare de la Valea Groapa Lungă, până la intersecția cu Valea Poienii, urmând a relua urcarea spre Piscul Lung până la intersecția cuDrumul Albastru (finalul marcajelor). De aici avem posibilitatea să continuăm spre Râșnov, vizitând Peștera Râșnoavei, sau să revenim în Poiană, pe șoseaua asfaltată (traseul 43).

Pornind de la Patinoarului artificial situat în sud-estul staţiunii Poiana Braşov, pe Valea Lungă (intersecție cu traseul 39), zărind spre sud stâncile de calcar ale Prăpastiei Lupului, vom continua înspre acestea, lăsând mai întâi la dreapta traseele 44 și 61 și însoțindu-ne de marcajele PR și CA ale traseelor 55 și, respectiv 60, pe o potecă cu numeroase schimbări de pantă. Curând vom ieși într-o variantă a pârtiei Lupului care merge pe sub stâncile de calcar ale Prăpastiei Lupului, vom coti la dreapta și vom continua până la intersecția cu pârtia Lupului, unde vom lăsa în stânga traseul 60. De aici, vom merge alături de traseul 55 în josul pârtiei, pe un versant cu molizi şi fagi, apoi vom coborî ușor într-o poiană mică presărată cu bolovani de calcar - Poiana Ursului (20-30 minute de la Pârtia Lupului). Din marginea sudică a Poienii, de pe culmea din dreapta, vom observa spre vest zidul arcuit al Pietrei Craiului cu despicăturile Prăpăstiilor Zărneştilor şi Curmăturii.

În Poiana Ursului vom lăsa în stânga traseul 55 (spre Avenul Groapa de Aur), vom coborî spre vest, pe firul pârâului lui Isac (pantă 16,3%), vom continua pe versantul stâng al pârâului și, urmând un drum de exploatare în curbe, vom ajunge la confluența Vangăi Mici cu Vanga Mare, pâraie care de aici în jos formează Groapa Lungă. De menționat că 5 m mai sus de confluenţă, se află un izvor, de unde ne putem reîmprospăta rezerva de apă. În continuare, vom urma drumul forestier de pe Valea Groapa Lungă, vom ajunge la întâlnirea cu valea Poienii (intersecție cu traseul 61) și o vom traversa, ocolind un hambar pe partea stângă.

Continuând pe partea stângă a unei pepiniere, vom urca o vale îngustă în față (nord-vest) (pantă 11,9%) până în coama Piscului Lung (intersecție cu traseul 47), unde vom coti la dreapta și vom coborî pe drumul de exploatare dinspre valea Poienii, apoi vom urca ușor până la traseul 40 (Drumul Albastru). De aici avem posibilitatea să continuăm spre Râșnov, vizitând Peștera Râșnoavei, sau să revenim în Poiană, pe șoseaua asfaltată (traseul 43).

Observații

marcaje rare între valea Poienii şi culmea Piscului Lung

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Poiana Braşov - V. Groapa Lungă - Piscul Lung în Braşov, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment