Touristik Label - 705MN59: Poiana Braşov - V. Groapa Lungă - Piscul Lung

×

Mesaj de eroare

  • User warning: The following module is missing from the file system: maillog. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
  • User warning: The following module is missing from the file system: token_tweaks. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /srv/www/muntii-nostri.ro/includes/bootstrap.inc).
Legătura Poiana Braşov - Piscul Lung, pe Valea Groapa Lungă
Traseul nr. 59 Punct Albastru este traseul de legătură între Poiana Brașov și culmea Piscul Lung (Postăvaru), trecând pe sub Prăpastia Lupului și urmând Valea Groapa Lungă. Este un itinerar prin munții Poienii Brașov, cu posibilitate de a reveni în stațiune pe BA, Drumul Albastru (Poteca Brașov - Râșnov).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
5,47km
Durată
1:30-2:00h
Urcare
290m
Coborâre
350m
Vârf
1143m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pornește de la capătul străzii Valea Lungă (intersecție cu traseele 44 și 61). Le lăsăm în dreapta și vom merge în comun cu traseele 55 și 60. Urcăm 100 de metri pe marginea dreaptă a pârtiei și cotim la dreapta printr-o zonă cu vegetație bogată. După 100 de metri ajungem la un drum de exploatare și cotim la stânga. Mergem pe drumul de exploatare 105m (pantă 15,9%) și ieșim la dreapta prin pădure. După 65 de metri ajungem într-o variantă a pârtiei Lupului care merge pe sub Prăpastia Lupului. Cotim la dreapta și mergem 840 de metri până la intersecția cu pârtia Lupului. Lăsăm în stânga traseul 60 și mergem alături de traseul 55 peste pârtie ușor în jos. La marginea pârtiei găsim o săgeată indicatoare spre Groapa de Aur. Coborâm pe un drum de exploatare 150 de metri (pantă 12,5%), cotim la stânga pe un alt drum de exploatare mai mic și după 390 e metri de coborâre ușoară ajungem în Poiana Ursului la intersecția traseelor 55 și 59. Lăsăm în stânga traseul 55 și coborâm pe firul pârâului lui Isac 500 de metri (pantă 16,3%). Trecem firul apei pe partea stângă și după 140 de metri pe versantul stâng al pârâului lui Isac intrăm în drumul de exploatare forestieră de pe valea Groapa Lungă. Urmăm drumul de exploatare în curbe în coborâre pentru 350 de metri (pantă 18,7%) până la un izvor și apoi 180 de metri până la capătul drumului forestier. Pe drumul forestier coborâm 900 de metri până la întâlnirea cu valea Poienii (intersecție cu traseul 61). Traversăm drumul forestier, ocolim un hambar pe partea stângă și în spatele lui găsim marcajele care ne coboară la firul apei Poienii. Îl traversăm, mergem pe partea stângă a unei pepiniere și urmăm viroaga din față (nord-vest). Urcăm pe ea pentru 700 de metri (pantă 11,9%) până în coama Piscului Lung (intersecție cu traseul 47). Cotim la dreapta și după 150 de metri lăsăm un drum de exploatare pe culme și coborâm pe drumul de exploatare din dreapta dinspre valea Poienii. Urmăm drumul de exploatare pentru 645m pe curbă de nivel în ușoară urcare până la traseul 40.

Etape

Poiana Braşov - Pârtia Lupului - Pârâul lui Isac - Valea Groapa Lungă - Valea Poienii - Piscul Lung

Descriere

Traseul nr. 59 PA face legătura între Poiana Brașov și Piscul Lung (Postăvaru), pe un traseu ce străbate munții Poienii Brașov, pornind din Drumul Vechi al Poienii.  Este un traseu relativ ușor, cu aprox. 600 de m diferențe de nivel, în cca. 5.5 - 6 h de drumeție. 

Pornim din apropierea Patinoarului artificial situat în SE staţiunii Poiana Braşov, pe Valea Lungă, zărind spre S stâncile de calcar ale Prăpastiei Lupului. Continuăm înspre acestea, lăsând mai întâi la dreapta traseele CG și BA și ne însoțim de marcajele PR și CA ale traseului 55 și, respectiv, traseul 60, pe o potecă cu numeroase schimbări de pantă. După ce ieșim într-o variantă a pârtiei Lupului care merge pe sub stâncile de calcar ale Prăpastiei Lupului, vom coti la dreapta și vom continua până la intersecția cu pârtia Lupului, unde lăsăm în stânga CA. Continuăm alături de PR în josul pârtiei, pe un versant cu molizi şi fagi, apoi coborâm ușor într-o poiană mică presărată cu bolovani de calcar - Poiana Ursului (20-30 min de la Pârtia Lupului). Din marginea sudică a Poienii, de pe culmea din dreapta, putem observa spre V zidul arcuit al Pietrei Craiului cu despicăturile Prăpăstiilor Zărneştilor şi Curmăturii.

În Poiana Ursului lăsăm în stânga PR (spre Avenul Groapa de Aur), coborâm spre V, pe firul pârâului lui Isac, continuăm pe versantul stâng al pârâului și, urmând un drum de exploatare în curbe, ajungem la confluența Vanga Mică cu Vanga Mare, pâraie care de aici în jos formează Groapa Lungă. De menționat că 5 m mai sus de confluenţă, se află un izvor, de unde ne putem reîmprospăta rezerva de apă. Urmăm drumul forestier de pe Valea Groapa Lungă și ajungem la întâlnirea cu pârâul Poienii (intersecție cu traseul 61 BA).

După ce o traversăm, vom urca o vale îngustă în față (NV) până în coama Piscului Lung (intersecție cu traseul 47 TA), cotim dreapta și coborâm pe drumul de exploatare dinspre valea Poienii, apoi urcăm ușor până la traseul 40 BA (Drumul Albastru). De aici avem posibilitatea să continuăm spre Râșnov, vizitând Peștera Râșnoavei, sau să revenim în Poiana Brașov, pe șoseaua asfaltată (traseul 43 TR).

Observații

marcaje rare între valea Poienii şi culmea Piscului Lung

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Poiana Braşov - V. Groapa Lungă - Piscul Lung în Braşov, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră